perjantai 25. kesäkuuta 2010

Savon Sanomat: Kerjäläiset pois silmistä

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Kerjäläiset pois silmistä 25.6.2010

Romaniasta ja muualta itäisestä Keski-Euroopasta tulleet romanikerjäläiset ovat olleet jo muutamia vuosia tuttu näky Helsingissä ja maakuntapääkaupungeissa.

Erityisen runsaasti näitä katuvarressa istuvia avunpyytäjiä on pääkaupungissa. Parissa vuodessa heidän määränsä on nelinkertaistunut, joten tänään puhutaan jo yli 200 kerjäläisestä. Kutsumattomia EU-vieraita on mahdotonta olla huomaamatta, kun he kaiken lisäksi harjoittavat elinkeinoaan Helsingin keskeisillä paikoilla ja majailevat isoina seurueina keskustan puistoissa.

Sisäministeriön työryhmä esittää nyt, että julkisella paikalla tapahtuva kerjääminen kielletään lailla. Vaikka yhteiskunta on muutoin muuttunut viime vuosikymmeninä entistä suvaitsevammaksi, on kerjuukiellolle olemassa selkeä sosiaalinen tilaus. Tätä tilausta lisäävät viime päivien uutiset, joitten mukaan kerjääminen ei jää enää kaduille, vaan kerjäläiset ovat lähteneet suorastaan kiertämään ovelta ovelle.

Kerjuukiellon vastustajat sanovat, että Suomi ei voi toimia yksin tässä asiassa, vaan ongelma on ratkaistava koko EU:n yhteisellä hyvällä tahdolla. Perustelu on hyvä, mutta ei anna vastausta siihen, miksi outoja kerjäläisiä saapuu nykyisin jatkuvana virtana nimenomaan kaukaiseen Suomeen, johon heillä ei ole mitään aiempaa yhteyttä. Löyhä lainsäädäntömme sallii armeliaasti sen, minkä toiset maat ovat jo ennen meitä kieltäneet.