perjantai 4. toukokuuta 2012

Pohjolan Sanomat: Ulkomaalaisten sormenjäljet päätyvät rikostutkijoille kiertotietä

Pohjolan Sanomat: Ulkomaalaisten sormenjäljet päätyvät rikostutkijoille kiertotietä 4.5.2012

Poliisi on saanut viimeisen puolen vuoden aikana uuden mahdollisuuden käyttää ulkomaalaisten sormenjälkiä rikostutkinnassa.

Asia ei ole noussut julkisuuteen, koska mahdollisuus on avautunut maahantulon valvontaan liittyvien uudistusten kautta, eli tavallaan takaovesta.

Oleskeluluvan hakijoilta on vuodenvaihteesta alkaen vaadittu sormenjäljet ja viranomaiset vertaavat niitä poliisin rekistereissä oleviin sormenjälkiin. Näin tarkistetaan, onko oleskeluluvan hakija sekaantunut sellaisiin tutkittavina oleviin rikoksiin, joista voi saada yli vuoden vankeutta.

Poliisi voi käyttää jatkossa myös viisumeita varten otettuja ulkomaalaisten sormenjälkiä rikostutkintaan samankaltaisella periaatteella.

Suomalaisilta otetaan nykyään sormenjäljet biometrisiä passeja varten, mutta niitä ei saa toistaiseksi käyttää rikosten selvittämiseen. Sisäministeriön työryhmä kuitenkin pohtii parhaillaan, millä edellytyksillä poliisille voitaisiin antaa oikeus tähän.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää ajatusta arveluttavana.

– Tuntomerkkien ottamisesta ja käyttämisestä on säädetty hirmuisen tarkkaan, mutta passien kautta avautuisi ikään kuin takaportti, jolloin viranomaisten ei tarvitsisi välittää tuntomerkkilainsäädännöstä, Aarnio pelkää.

Lue lisää aiheesta perjantain lehdestä.