keskiviikko 22. toukokuuta 2013

HS: Etene: Vanhempien oltava yksimielisiä ympärileikkauksesta

Helsingin Sanomat: Etene: Vanhempien oltava yksimielisiä ympärileikkauksesta 22.5.2013

Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta hyväksyy yhä poikien uskonnolliset ympärileikkaukset.

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta Etene katsoo, että poikalapsen tulee saada itse päättää muusta kuin lääketieteellisestä syystä tehtävästä ympärileikkauksesta, jos vanhemmat ovat siitä keskenään eri mieltä.

Etene käsitteli asiaa kokouksessaan keskiviikkona. Kimmokkeena oli neuvottelukunnan saama kansalaiskirje.

"Koska ympärileikkaus on peruuttamaton toimenpide, erimielisyystapauksissa on perusteltua, että se ainakin siirtyy kunnes lapsi on siinä iässä, että voi itse muodostaa kantansa", kuvaa Etenen puheenjohtaja Markku Lehto neuvottelukunnan näkemystä.

Poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten tekemisen neuvottelukunta hyväksyy sinänsä edelleen.

Etenen jo vuonna 1999 antaman lausunnon mukaan uskonnollisista syistä tehtäviä poikien ympärileikkauksia ole eettisesti perusteltua kieltää, vaikka lapsen kipukokemusten estämiseksi onkin tehtävä kaikki voitava.

"Nyt todettiin, että tällainen kanta on aikaisemmin otettu, eikä sitä ryhdytty enää erikseen kyseenalaistamaan tai käsittelemään", Lehto kertoo.

Poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia tehdään Suomessa arviolta satoja vuodessa. Niitä ei kuitenkaan ole säännelty lailla, eikä niitä koskeva oikeuskäytäntö ole vakiintunut.

Korkein oikeus (KKO) linjasi vuonna 2008, ettei uskonnollisista syistä tehty muslimipojan ympärileikkaus ollut rikos, kun se tehtiin lääketieteellisesti asianmukaisesti.

Sen jälkeen Suomessa on kuitenkin saatettu voimaan Euroopan neuvoston ihmisoikeuksia ja biolääketiedettä koskeva yleissopimus, jonka mukaan terveyteen kohdistuvan toimenpiteen voi suorittaa ilman henkilön omaa suostumusta vain, jos siitä on hänelle välitöntä hyötyä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo vuosia pohdittu, pitäisikö ympärileikkauksista säätää laki tai antaa ohjeistus. Ratkaisua ei toistaiseksi ole syntynyt.

Muun muassa KKO:n presidentti Pauliina Koskelo patisti aiemmin tänä keväänä päättäjiä lain säätämiseen.