tiistai 28. toukokuuta 2013

HS: Pahat ja rumat romanit

Helsingin Sanomat, kolumni: Kimmo Oksanen: Pahat ja rumat romanit 28.5.2013
Helsingin Sanomat: Ex-kaupunginjohtaja avautui kerjäläisistä HS:lle: "Tarttuvat hihaan" 26.5.2013

Oli lohdullista lukea sunnuntain Helsingin Sanomista, että romanikerjäläiset ovat rumia. Näin sanoivat pyöreitään näinä päivinä viettävät entiset Helsingin ylipormestarit Raimo Ilaskivi ja Kari Rahkamo yhteisessä syntymäpäivähaastattelussaan (HS 26. 5.).

"Ei kaupunkikuvaa kaunista se, että meillä on tämä kerjäläisongelma", Ilaskivi totesi, ja Rahkamo säesti pitämällä kerjäläisiä "kaupunkikuvaa rumentavana".

Lohdullista oli se, että Euroopan köyhimpiä ihmisiä pidetään rumina eikä pahoina.

Muinaisina, nykyistä sivistymättömämpinä aikoina mustalaisia pidettiin sen sijaan pelkästään pahoina. Niin pahoina, että heidät haluttiin heti pois maasta.

Esimerkiksi vuonna 1637 Suomen ollessa osa Ruotsia valtaneuvoston laatima laki sanoi sikeinereistä, että viranomaisten on heitä tavatessaan "annettava heti vangita heidät, annettava ottaa heiltä pois kaikki heidän mukanaan olevat tavarat, sekä niin monta miestä kuin heidän joukossaan on, annettava ilman mitään tiedustelua, oikeusprosessia tai oikeudenkäyntiä hirttää ja rangaista kuolemalla".

Aika epistä mun mielestä.

No, ei onneksi ehtinyt kulua kuin reilu 110 vuotta, kun tappomääräys jo kumottiin vuonna 1748.

Sen jälkeen mustalaisten elo Suomessa oli hiukkasen leppoisampaa, kun ei tarvinnut pelätä tulevansa heti tavattaessa hirtetyksi. Asumuksia kylläkin poltettiin tai vain tönittiin nurin ja perheitä ajettiin yön selkään.

Onneksi siitä on jo aikaa, eikä semmoista voisi tapahtua enää nykypäivänä.

Vai mitä?

Helsingin valtuusto käsittelee huomenna keskiviikkona Belle Selene Xian aloitetta kerjäläisten asiattoman oleskelun kieltämiseksi. Tai jos tämä ei käy, varavaltuutettu Xia (perus) ehdottaa, että romanikerjäläiset rekisteröitäisiin.

Esimerkiksi omaisuusrikoksien tai ihmiskaupan ilmetessä – joihin Xia arvelee kerjäläisten syyllistyvän – tekijöiden luokse olisi nykyistä helpompi löytää, kun käytössä olisi eräänlainen navigaattori, joka paljastaisi syylliset ilman aikaa ja rahaa syövää tiedustelua, oikeusprosessia tai oikeudenkäyntiä.

Voisiko myös ajatella jonkinlaisia käsinauhoja tai kuviota rintaan romanikerjäläisille?