lauantai 18. toukokuuta 2013

Turun Sanomat: Neitsytleikkaukset tulivat Suomeen – Taustalla maahanmuuttajatyttöjen kokema väkivallan uhka

Turun Sanomat: Neitsytleikkaukset tulivat Suomeen – Taustalla maahanmuuttajatyttöjen kokema väkivallan uhka 18.5.2013
Yle: TS: Suomessa tehdään kymmeniä immenkalvon korjauksia

Suomessa tehdään vuosittain kymmeniä immenkalvon korjausleikkauksia. Leikkaukseen hakeutuu pääasiassa nuoria maahanmuuttajataustaisia naisia.

Toimenpiteeseen hakeutuva nainen on usein menossa järjestettyyn avioliittoon, ja hän tulee hyvin patriarkaalisesta kulttuurista.

– Taustalla voi olla todellinen väkivallan uhka. Pelko voi kohdistua sekä omaan perheeseen että sulhasen perheeseen, voimavarakeskuksen johtaja Natalie Gerbert Monika-naiset-liitosta kertoo.

Hän painottaa, että aina leikkaustoiveen taustalla ei ole aiempi seurustelu, vaan osa toimenpiteeseen haluavista on raiskattu.

Helsinkiläisessä Sairaala Siluetissa työskentelevä plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen kertoo, että leikkauksille on tasainen kysyntä. Hän tekee niitä pari kertaa kuukaudessa.

– Osa potilaista on hyvin ahdistuneita tilanteestaan, mutta osa suhtautuu asiaan käytännönläheisesti.

Niin ikään Sairaala Siluetissa leikkauksia tekevä naistentautien erikoislääkäri Eero Varila sanoo vierastaneensa toimenpidettä pitkään.

– Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että en pysty muuttamaan kulttuuria. Jos en tee leikkausta, siitä seuraa pahimmillaan suuria kärsimyksiä.

Maahanmuuttajanaisia tukevan Monika-naisten kanta leikkauksiin on ehdottoman kielteinen. Gerbertin mukaan tapauksissa, joissa naista ollaan pakottamassa avioliittoon, ensisijaisena tavoitteena on avioliiton estäminen.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA

___________________________

Yle: TS: Suomessa tehdään kymmeniä immenkalvon korjauksia

Leikkaustoiveen taustalla voi olla väkivallan uhka. Esimerkiksi järjestetyissä avioliitoissa morsiamen odotetaan usein olevan neitsyt, ja immenkalvon korjausleikkauksen avulla morsian voi salata aiemman seurustelun tai raiskauksen uhriksi joutumisen.

Suomessa tehdään vuosittain kymmeniä immenkalvon korjausleikkauksia, kertoo Turun Sanomat. Leikkauksia tehdään lehden mukaan yksityisillä lääkäriasemilla pääasiassa nuorille maahanmuuttajanaisille.

Taustalla voi olla Turun Sanomien mukaan väkivallan uhka. Toimenpiteeseen tuleva nainen on usein menossa järjestettyyn avioliittoon, jossa seksuaalinen koskemattomuus on tärkeää. Leikkaustoiveen taustalla voi olla aiempi seurustelu tai raiskaus.

Maahanmuuttajanaisia tukevan Monika-naisten kanta leikkauksiin on lehden mukaan ehdottoman kielteinen.

Tapauksissa, joissa naista ollaan pakottamassa avioliittoon, Monika-naisten ensisijaisena tavoitteena on avioliiton estäminen.