keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Iltalehti: Veteraanikerääjä pilaili romanikerjäläisen kustannuksella

Iltalehti: Veteraanikerääjä pilaili romanikerjäläisen kustannuksella 29.5.2013

KuvatON.com -kuvasivustolle on tiistaina ilmestynyt pilailukuva sotaveteraanikeräystä suorittavasta varusmiehestä.

Helsingin keskustassa otetussa kuvassa keräyslipasta pitelevä varusmies on asettunut seisomaan maassa istuvan romanikerjäläisen viereen. Kerjäläisnainen ojentaa kerjäämiseen käyttämäänsä pahvikuppia kohti varusmiestä, joka puolestaan näyttää toisen käden sormillaan v-kirjainta kameralle.

Tulkinnasta riippuen sormilla muodostettu v-kirjain voi tarkoittaa joko haistattelua tai voitonmerkkiä. Varusmiehen kämmen osoittaa kuvassa häntä itseään kohti, pois kamerasta, jolloin v-merkki tarkoittaa yleensä alatyylistä haistattelua. Tällainen tulkinta on tavallinen etenkin englanninkielisissä maissa.

Jos kämmen osoittaa ulospäin, v-käsimerkki tarkoittaa yleensä voittoa (englanniksi victory).

Olipa tulkinta kumpi tahansa, kuva on mitä ilmeisimmin otettu pilailutarkoituksessa.

Kuva on ladattu sivustolle nimettömästi. Iltalehden tiedossa ei ole, kuka kuvan on ottanut ja onko kuvassa esiintyvä varusmies antanut kuvaajalle luvan ladata kuvansa nettiin.

Kuva on ladattu sivustolle otsikolla "kummalle antaisit mieluummin".

"Mautonta"

Sotiemme veteraanit -keräyksiä organisoivan Veteraanivastuu ry:n varainhankkija Matti Liuhto tuomitsee varusmiehen käytöksen jyrkin sanoin.

- Omaan silmääni kuva näyttää todella mauttomalta. Ei kenenkään ihmisarvoa kuulu loukata tällä tavalla, etenkään kun ollaan veteraanikeräystä suorittamassa. Todella vastenmielinen kuva, Liuhto sanoo.

Liuhdon mukaan varusmiehiä ohjeistetaan tekemään keräystyö muita ihmisiä kunnioittaen. Hän ei osaa vielä sanoa, aiheutuuko kuvatulle varusmiehelle tapauksesta jotakin seuraamuksia.

- Aivan varmasti kuuluisi tulla jonkinnäköinen rangaistus.

Myös Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä tuomitsee varusmiehen käytöksen. Hänen tiedossaan ei ole yhtään vastaavaa pilailutapausta varusmieskerääjiltä.

- Tämä on aivan ensimmäinen tapaus, en ole koskaan kuullut mitään tällaista. Ehkä joskus ei ole annettu niin reipasta kuva kerääjänä, mutta ei mitään muuta, Seppä sanoo.

Veteraanikeräyksen kerääjänä toimiminen on osa varusmiespalvelusta. Puolustusvoimien tavoitteena on, että jokainen varusmies käy keräämässä ainakin kerran.

Liuhto muistuttaa, että veteraanikeräyksen tuotto tulee edelleen suureen tarpeeseen. Kuluvan vuoden alussa sotaveteraaneja oli elossa yhä 38 000, sotainvalideja 5 800. Heidän keski-ikänsä on nyt 90 vuotta.

- Avulle on ehdottomasti tarvetta. Keräystuottoa käytetään esimerkiksi lääkkeisiin, avustajapalveluun, kodin raskaisiin muutostöihin ja siivoukseen. Se on monelle korvaamatonta apua.