tiistai 14. toukokuuta 2013

Uusi Suomi: Veroasiantuntija tylynä EU:lle: "Omat rivit kuntoon!"

Uusi Suomi: Veroasiantuntija tylynä EU:lle: "Omat rivit kuntoon!" 14.5.2013

Harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen arvioi, että EU:n perusperiaatteisiin kuuluva vapaa liikkuvuus itse asiassa edistää harmaata taloutta. Puhtaita papereita ei asiantuntijalta saa edes Suomi.
Hirvonen on yksi "Musta aukko - Teesejä Brysselin ja Wall Streetin seinille" - kirjan kirjoittajista.

Hirvosen mukaan vapaa liikkuvuus vaikeuttaa yksittäisten jäsenmaiden verovalvontaa. Hirvonen kritisoi EU:ta veroparatiisien toiminnan ehkäisyä korostamalla, että voidakseen esiintyä uskottavasti EU:n pitäisi saada ensin omat rivinsä kuntoon.

- On vaikea käsittää, miten unioni hyväksyy yhden jäsenvaltionsa, eli Luxemburgin, vaurauden perustumisen toisten jäsenvaltioiden asukkaille markkinoitaviin veronkiertopalveluihin, Hirvonen sanoo.

Luxemburgin lisäksi toinen silmiinpistävä ongelmamaa on Italia. Hirvonen huomauttaa, että korruptiomittareissa näkyvää niin sanottua katukorruptiota suurempi merkitys on rakenteellisella korruptiolla, jonka avulla lainsäädäntöä ja sen valvontaa tai oikeuskäytäntöä voidaan muokata sellaiseksi, että se mahdollistaa poliittista tai taloudellista valtaa käyttävien veronkierron.

- Räikeämpiä esimerkkejä ovat Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin ajamat lainmuutokset, joiden avulla hän onnistui vapautumaan korruptiosyytteistä ja sai lykättyä veropetostuomiotaan virasta luopumiseensa saakka.

Eikä Suomikaan saa puhtaita papereita: ongelmaksi ovat osoittautuneet muista EU-maista lähetetyt työntekijät, jotka työskentelevät Suomessa ulkomaisen työnantajan palveluksessa rakennus- ja metallialojen aliurakkatöissä tai suomalaiselle toimeksiantajalle vuokrattuina työntekijöinä.

- Käytännössä työskentelyvaltiossa ilman kiinteää toimipaikkaa palvelujaan tarjoava ulkomainen yritys ja tämän työntekijät jäävät helposti verovalvonnan ja verotuksen ulkopuolelle, Hirvonen sanoo.

Hän nostaa harmaan talouden yhdeksi merkittäväksi eurokriisin syyksi.

- Harmaalla taloudella en tässä tarkoita pelkästään pimeää työtä ja kuitittomia pienyrittäjiä vaan koko talouden läpi tunkeutuvaa veronkiertoa veroparatiiseihin siirrettyine liikevoittoineen ja omaisuuksineen.