keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Helsingin Uutiset: Unohtuuko päättäjiltä olennainen

Helsingin Uutiset, pääkirjoitus: Unohtuuko päättäjiltä olennainen 22.5.2013

Pääkaupunkiseudun kaupungit hiovat parhaillaan vuoden alussa alkaneen uuden nelivuotisen valtuustokauden suuria linjauksiaan, strategioitaan.

Tällä hetkellä kaikki huomio kiinnittyy hallintoon: Millaiset uudet metropolihallinnon mallit tarvitaan tulevaisuudessa? Tai miten niiden yhteyteen luodaan sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinto?

Hallitus painaa päälle ja siksi kaupunkien on pakko keskittyä taktikoimaan erilaisia etenemisreittejä metropolihallinnon viidakossa. Vaikutelmaksi jää, että metsä katoaa puilta tässä sokkelossa.

Koko hallintokeskustelun lähtökohdaksi on mainittu kaksi asiaa: Helsingin seudun yhteisen kilpailukyvyn kohentaminen, ja siihen liittyen segregaation, alueellisen eriarvoistumisen, pysäyttäminen.

Kuka näitä asioita enää muistaa, kun ratkaisuehdotuksille haetaan perusteita?

Tosiasia on, että maahanmuuton merkitys korostuu yhä enemmän. Ja sen on sanottu olevan alueellisen segregaation lähtökohta. Maahanmuuttajat korvaavat kantaväestöä jo monilla alueilla ja tulevaisuudessa heidän roolinsa vain kasvaa.

Maahanmuuttoa kuitenkin tarvitaan, jos taloudellinen kilpailukyky aiotaan turvata. Näin kilpailukyvyn turvaaminen ja segregaation torjunta kietoutuvat toisiinsa erityisesti metropoliratkaisuissa.

Olennaiseen palaaminen on ehkä naiivi vaatimus päättäjille, kun he miettivät taktiikkaansa metropolipelissä. Mutta jos uudistuksen keskeiset lähtökohdat unohtuvat, ei ratkaisuiltakaan voi odottaa mitään hyvää Suomen kilpailukyvyn turvaamiseksi.