tiistai 21. toukokuuta 2013

Yle: Verottaja ei pääse käsiksi maahanmuuttajasiivoojiin

Yle: Verottaja ei pääse käsiksi maahanmuuttajasiivoojiin 21.5.2013

Siivousyhtiöt kannattavat varsin vaatimattomasti Suomessa - voittoprosentti on ollut keskimäärin 3 %. Talouden harmaana pulmana on, että ulkomaalaiset siivoojat jäävät vuokratyönantajan taakse pimentoon.

Siivousalalla on vaikea lyödä rahoiksi. Verohallinnon kattavassa selvityksessä paljastuu, että verovelat ovat siivousyrityksissä selvästi tavallisempia kuin muissa. Poikkeuksellisen moni siivousyhtiö lopettaa vasta alle kaksi vuotta toimittuaan.

Harmaan talouden yksikkö on kiinnostunut myös siivousalan ulkomaalaisista. Tieto on jäänyt kuitenkin vajavaiseksi, koska ulkomaalaisia työntekijöitä vuokrataan ulkomaalaisilta työnvälittäjiltä - eivätkä nämä ole Suomen Verohallinnon papereissa.

Raportin mukaan siivouspalvelut tekevät keskimäärin vaatimatonta kolmen prosentin voittoa, kun silkkaa tappiota tekee lähes joka kolmas osakeyhtiö.

Ulkomaalaisen aloitustyöpaikka

Uutena ajatuksena Verohallinto ehdottaa siivoojille rakennusalalta tuttua veronumeroa. Näin alalle pestatut maahanmuuttajat saataisiin rekisteröityä verottajan tietoon.

Tällä haavaa on täysin laillista, että harjojen varsissa on Verohallinnolle outoja työntekijöitä. Ulkomaalaisen yrityksen ei tarvitse rekisteröityä, jos se katsoo, ettei Suomeen ole syntynyt kiinteää toimipaikkaa.

Lukuisat vierasmaalaiset työllistyvät Suomessa ensimmäisenä siivousfirmaan. Palvelualojen ammattiliitto totesi alkuvuodesta, että työperäinen hyväksikäyttö on siivousalalla lisääntynyt. Ensimmäisenä Pamiin tulevat vastaan alipalkkaukset.

Verohallinnon selvityksen mukaan alan keskipalkka ilman lisiä on 14,51 euroa tunnilta.

"Lyhyen elinkaaren yrityksiä"

Siivoushommissa oli vuonna 2011 Verohallinnon tietojen mukaan 57 000 palkansaajaa - tämä vastaa paria prosenttia Suomen työllisistä. Yrityksiä puolestaan oli runsaat 6 000.

Tappiollisia siivouspalveluyhtiöitä on ollut viime vuosina vaihtelevasti 33 ja 36 prosentin väliltä.

- Kyseinen prosenttiosuus on korkea, Verohallinto toteaa raportissaan.

Lähes saman verran on "lyhyen elinkaaren yrityksiä": niitä, jotka ovat lopettaneet kahdessa vuodessa aloittamisesta. Vajaa kolmannes yrityksistä on lisäksi verovelkaisia. Verohallinnolla on kymmeniä miljoonia euroja perittävää jo suljetuilta firmoilta.

- Kun yritys on lopettanut toimintansa, velkojen perintä ei ole yleensä kovinkaan tuloksellista, Verohallinto lausuu.

- Siivouspalvelualan verovelkaisuuskehitystä tulisi seurata, koska alalla on merkittävästi enemmän verovelkaisia yrityksiä kuin Suomen yrityksissä keskimäärin.