torstai 30. toukokuuta 2013

HS: Nettiuhkauksiin pitää vihdoin puuttua

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Nettiuhkauksiin pitää vihdoin puuttua 30.5.2013
Helsingin Sanomat: Katainen: Uhkailu järkyttää
Helsingin Sanomat: Suojelupoliisi arvelee uhkailijoita olevan vain yksi
Helsingin Sanomat: Simon Elo: Pakkoruotsin vastainen kampanja ei lietso vihaa
Hbl: Katainen chockad av näthat
Hbl, pääkirjoitus: Destruktiva krafter segrar aldrig
Verkkouutiset: "Sairasta, pelottavaa" - Yhä uusia tappouhkauksia naispoliitikoille

Tämä on nähty aikaisemminkin. Nimettömillä, netissä tehtävillä uh­kauksilla halutaan kylvää pelkoa ja vaientaa ihmisiä. Alkuvuoden aikana Ruotsissa keskusteltiin naispoliitikkojen uhkailemisesta. Pari vuotta ai­kaisemmin saman kohtalon saivat siellä kokea feministit.

Suomessa tuli alkuvuonna ilmi samankaltainen, Itä-Suomen yliopiston rasismi- ja maahanmuuttotutkijoihin kohdistunut järjestelmällinen pai­nostaminen ja uhkailu.

Tällä viikolla aihe ja kohde vaihtuivat. Nyt uhattiin ruotsinkielisiä tai ruotsin kielen nykyiseen asemaan myönteisesti suhtautuvia toimittajia. Uudet nimet olivat naisia, mutta alkuvuonna uhkauksia sai Suomi on ruotsalainen -televisiosarjan miesjuontaja.

Myös Helsingin Sanomien toimittajia on painostettu vaikenemaan. Toi­mituspäällikkö Paula Salovaara sai useita uhkausviestejä, joissa kerrot­tiin hänen saaneen "ehdollisen kuolemanrangaistuksen" pakkoruotsin vastaisen kansalaisaloitteen mustaamisesta. Salovaara kertoi kevättalvel­la kirjoituksessaan ystäväpiiriinsä tulleista uhkauksista, jotka liittyivät edellä mainittuun televisiosarjaan.

Nyt uhattujen listan jatkona on myös Helsingin Sanomien uusi vt. vastaa­va päätoimittaja Riikka Venäläinen, jolta on vaadittu lehden linjan muut­tamista jyrkästi pakkoruotsia vastustavaksi. Muussa tapauksessa kuu­lemma tapahtuu ikäviä ja veri lentää.

Toive on turha. Toimituksen ulkopuolinen painostus ei tässäkään asias­sa muuta lehden linjaa. Suomen pitää myös vastedes olla kaksikielinen maa, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä äidinkielensä takia.

Jokaisen uhkauksen voi erikseen tulkita yksittäistapaukseksi, joka on syytä jättää omaan arvoonsa. Tapausten vertaaminen muihin vastaaviin kotimaassa ja ulkomailla kuitenkin osoittaa, että kyse on järjestelmälli­sestä menetelmästä, jolla yhteiskunnallista keskustelua pyritään vaienta­maan. Käyttäytymismallit kopioidaan maasta toiseen ja kohteesta toi­seen.

Viestejä yhdistää se, että ne ovat tulleet niin sanotun Tor-verkon kautta. Tämä estää niiden alkuperän jäljittämisen. Julkisissa verkkokeskusteluis­sa höyryjään päästävät amatöörit jättävät aina itsestään jälkiä. Ulkomai­set esimerkit osoittavat, että ammattimaisemmat uhkaajat ja vihanliet­sojat tietävät, mitä tekniikkaa heidän pitää käyttää pystyäkseen huuta­maan puskista.

Uhkauksia on vaikea kuitata vain sillä, ettei niiden takana ole monta ih­mistä. Yksikin ihminen voi tehdä rikoksen.

Nimettömien uhkausten taustalla on lähes poikkeuksetta halu rajoittaa sananvapautta. Tekijällä tai tekijöillä on käsitys, että heidän ajatuksil­laan on laaja kannatus, joka ei jonkin salaliiton takia pääse julkisuuteen.

Siksi nettiuhkauksiin puuttuminen ei ole vain viranomaisasia, vaan se kuuluu myös niille, joiden todellisella tai kuvitellulla kannatuksella uh­kaajat pyrkivät ratsastamaan.

Koska uhkauksissa viitataan suoraan ruotsin kielen asemaa heikentäviin kansalaisaloitteisiin, niiden puuhamiesten irtisanoutuminen väkivallasta puhdistaisi ilmaa.

Joissakin viesteissä on vaadittu julkisuutta Suomalaisuuden liiton edusta­jille, jotta he pääsisivät kertomaan "Ruotsin siirtomaa-aikojen sortokieli­politiikasta". Liiton selväsanainen kannanotto uhkauksiin ei olisi nyt pa­hitteeksi.

Tärkeintä on, ettei väkivallalla pelottelun anneta vaikuttaa julkiseen kes­kusteluun. On rikoksia, joiden tekijät kaipaavat julkisuutta ja joiden näyttävää käsittelyä täytyy siksi pohtia huolella. Nyt on kuitenkin kyse toiminnasta, jolla pyritään sulkemaan suut ja vaientamaan vähemmistö­jen oikeuksien puolustajat.

Siihen ei pidä alistua.

_________________________________________

Helsingin Sanomat: Katainen: Uhkailu järkyttää

Suomenruotsalaisten ja toimittajien uhkauksista tekee Jyrki Katai­sen mielestä erityisen vakavia se, että tulilinjalla ovat sananvapau­den edustajat.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) pitää suomenruotsalaisiin ja toimitta­jiin kohdistuneita tappouhkauksia "mielettömän vakavana asiana".

"Ihmiset, jotka uhkaavat toisten henkeä, pitää saada kiinni. Uskon, että poliisitutkinta on päällä", Katainen sanoi HS:lle eduskunnassa keskiviik­kona.

"On järkyttävää, että ruotsinkielisiä suomalaisia kohdellaan epäarvosta­vasti tai heidän perusoikeuksiaan loukaten."

Eri ihmisille lähetettyjen uhkausten sanamuodot ovat varsin samanlai­sia. Niissä toistuu esimerkiksi maininta "veri lentää Ruotsiin asti".

Uhkauksia ovat saaneet useat suomenruotsalaiset toimittajat, HS:n vastaava päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Rkp:n varapuheenjohtaja Päivi Storgård. Lisäksi ruotsinkielisten etujärjestö Folktinget sai alkuvii­kolla pommiuhkauksen.

"On erittäin vakavaa, että tulilinjalla ovat demokratiaan kuuluvan sanan­vapauden edustajat, jotka edustavat kahden kansalliskielen vahvistumis­ta Suomessa", Katainen sanoi.

Ruotsin kielen asemasta kiivaillaan myös politiikassa. Esimerkiksi Perus­suomalaiset Nuoret ja Kokoomuksen Nuorten Liitto ajavat pakkoruotsia vastustavaa lakialoitetta. Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari on esittänyt, että eduskunnassa ei pitäisi puhua ruotsia.

"Haluaisin olla hyvin varovainen, etten leimaa yhtä poliittista puoluetta ihmisiin, jotka uhkaavat toisten henkeä", Katainen sanoi. "Mutta kun käydään negatiivista keskustelua milloin mistäkin, se raaputtaa esiin myös äärimmäisyyksiä."

Lainsäädännön keinoin ei kaikkia ääri-ilmiöitä pysty kitkemään, hän ar­vioi. "Mutta tarvitsemme arvokeskustelua suhteessa vähemmistöihin. Suvaitsevaisuutta arvona pitää hoitaa."

Vähemmistöjen edustajiin kohdistuneita uhkauksia ja solvauksia seu­rannut Plan-järjestön koordinaattori Satu Kanninen yllättyi suomen­ruotsalaisten saamista uhkauksista.

"Yleensä ne kohdistuvat etnisten tai seksuaalisten vähemmistöjen edus­tajiin."

Kanninen vetää Planin "Nuoret vihapuhetta vastaan" -kampanjaa. Hänes­tä suomenruotsalaisiin ja toimittajiin kohdistuneet viestit ovat yksityis­kohtaisine uhkauksineen tavallista rajumpia. Viesteissä on uhattu myös perheenjäsenten henkeä.


______________________________________

Helsingin Sanomat: Suojelupoliisi arvelee uhkailijoita olevan vain yksi

Poliisi yrittää löytää tappouhkausten lähettäjän. Hänen jäljittämi­sensä on vaikeaa, koska sähköpostit on lähetetty tor-verkosta.

Suojelupoliisin mukaan suomenruotsalaisiin kohdistuneiden uhkausten takana on todennäköisesti vain yksi ihminen, vaikka osa viesteistä on al­lekirjoitettu "Antisvenskakit-ryhmän" nimissä.

"Toiminta ei vaikuta järjestäytyneeltä eikä laajamittaiselta. Viestien reto­riikka vaikuttaa siltä, että kirjoittajia on yksi", sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Suojelupoliisi pitää aiempien kokemusten perusteella epätodennä­köisenä, että uhkailija pyrkisi toteuttamaan uhkauksensa.

"Sekin mahdollisuus on silti otettava huomioon", Portaankorva sanoo.

Suojelupoliisi ei ole havainnut, että yleinen ilmapiiri olisi muuttunut suo­menruotsalaisia kohtaan aiempaa uhkaavammaksi tai vaarallisemmak­si.

Helsingin poliisi alkoi keskiviikkona selvittää, kuka tai ketkä ovat tap­pouhkausten takana.

Uhkaussähköpostit on lähetetty anonyymistä tor-verkosta. Rikosylikomi­sario Juha Rautaheimon mukaan lähettäjän henkilöyttä ei siksi voi sel­vittää viestejä teknisesti jäljittämällä.

"Meillä on toki muitakin keinoja käytössä. Voimme yhdistellä erilaisia tietoja ja käyttää tiedustelutietoa.


______________________________________

Helsingin Sanomat: Simon Elo: Pakkoruotsin vastainen kampanja ei lietso vihaa

Perussuomalaisten nuorten johtajan mukaan pakkoruotsin vastainen kampanja ei lietso vihaan, vaan tuo rauhanomaisen kanavan kielipolitiikkaan.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo tuomitsee suomenruotsalaisten toimittajien uhkailun selkeästi.

"Ne ovat ikäviä ja väärin. Erityisen tuomittavaa on se, että niillä tähdätään sananvapauden kaventamiseen", Elo sanoi Helsingin Sanomille.

"Suomenruotsalaiset ovat suomalaisia siinä missä kaikki muutkin."

Perussuomalaiset nuoret ovat yhdessä Suomalaisuuden Liiton, Vapaa kielivalinta ry:n ja Kokoomuksen Nuorten Liiton kanssa käynnistäneet pakkoruotsia vastustavan lakialoitteen. Elon mukaan ruotsin aseman arvostelu ei kuitenkaan lietso vihaan, päinvastoin.

"Meidän kampanja tarjoaa rauhanomaisen kanavan vaikuttaa kielipolitiikkaan. Ilman sitä nykyisen kielipolitiikan epäoikeudenmukaisuus voi jossain herättää muuten vihareaktion, vaikka se ei missään nimessä ole hyväksyttävää.

_______________________________________

Hbl: Katainen chockad av näthat

Mordhoten mot finlandssvenskar var droppen, nu måste politikerna ingripa i diskussionen, säger statsministern.

Statsminister Jyrki Katainen har fått nog av den hatiska nätdiskussionen som kulminerat i mordhot mot kända finlandssvenska profiler. Vi politiker måste säga ifrån, dundrar han i en intervju för Hbl och Helsingin Sanomat.

– Det är fruktansvärt att svenskspråkiga finländare behandlas så här. Det handlar om en kränkning av de grundläggande rättigheterna och det är oacceptabelt.

Katainen vill ha en diskusson om de grundläggande värdena i det finländska samhället.

– Vi måste värna om toleransen. Med lagstiftning kan vi inte stoppa näthatet men vi kan betona fundamentala värden som pluralism och tolerans och dra gränsen för vad som går an och vad som inte gör det.

Mordhot går definitivt över gränsen och att de som hotar bör ställas till svars är enligt Katainen självklart. Samtidigt påverkar den hatiska nätdiskussionen också möjligheten att sakligt debattera svenskundervisningen i de finska skolorna, konstaterar Katainen, som själv är för att svenskundervisningen ska vara obligatorisk.

Varifrån kommer hatet?
– Det vet jag faktiskt inte. Det finns ingen förnuftig orsak.

Marianne Lydén

____________________________________


Hbl, pääkirjoitus: Destruktiva krafter segrar aldrig

Mordhoten mot finlandssvenskar må vara enskilda extremfall, men de springer ur ett brett fält av perverterad patriotism.

Det var överraskande obehagligt att ta del av de mordhoten som journalisten Bettina Sågbom i tisdags fick motta. Överraskande, eftersom en person som hotar alltid spelar ut sig själv ur debatten, ödelägger sina argument och sin sak, och därför borde kunna ignoreras.

Det aktuella fallet var ändå mer än en bara en släng i vredesmod. Hotbreven var väl formulerade, omsorgsfullt krypterade och innehöll detaljer som gav intryck av förberedelse och seriositet.

De som orkar gå så här långt i sina terrorkampanjer är knappast många till antalet, och hundar som skäller biter oftast inte, men det oroväckande är att de inte kan avfärdas som helt isolerade fall. De är visserligen extrema, men de måste ses i kontexten av den breda åsiktsfalang som metodiskt arbetar för ett enspråkigt och monokulturellt Finland. Svenska språket och invandringsfrågan är symboliska attackmål i fennomanska drömmares dimmiga visioner.

I någon mån handlar det om en i grunden missförstådd och perverterad patriotism som hålls i högt och heligt värde. Vikten av fosterländskhet betonas redan för barn både i skolan och i många hem som ett värde i sig, och många bär med sig de sentimenten genom livet. Finsk patriotism är dessutom nära kopplad till hyllandet av krig och uppoffring. För en människa som inte annars har mycket att bygga sin identitet på, ligger det som serverat på silverbricka att drapera sig i lejonemblem och gå till kamp mot allt som uppfattas som ofinskt. Är man inget annat, är man åtminstone finne.

Att både språkets och landets namn är samma ord, Suomi, kan också lätt skapa begreppsförvirring, liksom begreppen för medborgarskap och etnicitet, suomalainen.

Nationalkänslor har i historien haft en viktig roll i formandet av länder och enandet av folk. Patriotismen skiljde oss från dem, och lade – blodspillan och bitterhet till trots – grunden för ekonomiskt blomstrande nationalstater. Det är ironiskt att när ekonomierna i dag blivit gränslösa, dras den patriotiska gränsen mellan oss och dem tvärs igenom den egna befolkningen.

Definitionen av vem som duger som fullvärdig medborgare har snävats till, med baktanken att en viss grupp ska ha större rättigheter att styra landets utveckling. Att det över huvud taget finns ett politiskt parti som utger sig för att vara mer sant finländskt än andra är ett symtom på en väldigt sjuk samhällskropp.
Framhävandet av finskhet och fosterländskhet, speciellt i skolorna, kunde i dag börja tonas ner till förmån för insikter i nationernas gemensamma, globala ansvar och utmaningar.

Krafter som vill destruera, avveckla rättigheter, hindra kulturyttringar och som hetsar folkgrupp mot folkgrupp kommer aldrig att segra. Men kampen mot dem måste ändå föras, och ju tidigare man ingriper desto bättre. Det är därför anmärkningsvärt att Skyddspolisen tiger (Hbl 29.5) och konstant tonar ner hoten från fascistiska rörelser.

Tröstande ändå var att se hur den ljusa sidan av internet reagerade på hoten mot Sågbom. Under hashtaggen #jagälskarsvenska började också finsktalande skriva sympatiyttringar på svenska och spontant lekfullt försvenska sina namn.

De är de sanna finländarna.

____________________________________


Verkkouutiset: "Sairasta, pelottavaa" - Yhä uusia tappouhkauksia naispoliitikoille

Kokoomuksen ja SDP:n opiskelijajärjestöjen naispuoliset vetäjät ovat tehneet rikosilmoitukset saamistaan tappouhkauksista.

Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Anette Karlsson ja kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Sofi Weckman, joka toimii myös Verkkouutisten avustajana, saivat viime perjantaina kello 11.40 sähköpostin otsikolla "Mielipidekirjoituksenne kielipolitiikasta".

Sähköpostin lähettäjäkentässä luki alexkivi@tormail.org. Sähköposti viittasi tähän naisten maaliskuussa yhdessä tekemään kirjoitukseen kaksikielisyydestä.

Sähköpostin teksti oli seuraava:

"Tiedämme, että se parin kuukauden takainen ääliömäinen ja lapsellinen kielipolitiikkaa käsitellyt kirjoituksenne on peräisin svekomaanipiireiltä. Vaikka toimittekin vain bulvaaneina, niin olette silti syyllistyneet maanpetokseen, josta tuomio on ehdollinen kuolemanrangaistus. Rangaistus pannaan täytäntöön heti, kun syyllistytte seuraavan kerran vastaavaan rikokseen.

Varoitus, jonka voitte kertoa kaltaisillenne muillekin maanpettureille: Meillä aidoilla suomailaisuustahoilla on ilmiantajia järjestöissä, joissa olette mukana. Teidän toimianne seurataan tarkasti kuolemaanne asti."

Useat kaksikieliset tai suomenruotsalaiset tunnetut tai ruotsin asemaa puolustaneet naiset ovat viime päivinä saaneet netissä ja puhelimitsekin tappouhkauksia. Niitä ovat saaneet ainakin toimittaja Bettina Sågbom, Rkp:n varapuheenjohtaja Päivi Storgård ja Helsingin Sanomien naispuoliset päällikkötoimittajat. Etujärjestö Folktinget on saanut pommiuhkauksen.

Sofi Weckman kertoo hänen ja Anette Karlssonin pohtineen pitkään, uskaltavatko he edes tuoda saamaansa uhkausta julki.

Rikosilmoitukset he tekivät heti perjantaina.

– Ilman muuta henkilökohtaisen uhkauksen saaminen on järkyttävää ja pelottavaa. Tämmöinen on todella sairasta käytöstä. Todella surullista, että on syntynyt tällainen ilmapiiri, Sofi Weckman toteaa.

Weckman sanoo puolueensa arvostavan kaksikielistä Suomea. Hän toivoo poliisin tekevän asian selvittämiseksi kaikkensa, vaikka tekijän tai tekijöiden kiinni saaminen on varmasti vaikeaa.

– Tätä ei saa missään nimessä sallia, hän sanoo.