torstai 23. toukokuuta 2013

Yle: Suomi sai taas Amnestylta moitteita turvapaikanhakijoiden kohtelusta

Yle: Suomi sai taas Amnestylta moitteita turvapaikanhakijoiden kohtelusta 23.5.2013

Ihmisoikeusjärjestö nostaa ensimmäistä kertaa vuosiraportissaan esiin myös poliisin voimankäytön Suomessa.

Amnestyn mukaan yli 65:tä prosenttia 1300:sta Suomessa säilöönotetusta turvapaikanhakijasta pidettiin viime vuonna kansainvälisten velvoitteiden vastaisesti poliisin putkassa. Raportissa nostetaan esiin tapaus, jossa alaikäinen turvapaikanhakija joutui olemaan samoissa tiloissa aikuisten kanssa Metsälän säilöönottoyksikössä kolmen kuukauden ajan.

Amnesty kertoo kampanjoivansa Suomessa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten säilöönoton lopettamisen puolesta.

Suomi saa kritiikkiä myös päätöksistä palauttaa ihmisiä maihin, joissa heitä saatetaan kiduttaa tai kohdella muutoin epäinhimillisesti.

Amnesty huolissaan poliisin etälamauttimen käytöstä

Myös poliisin voimankäyttö huolettaa järjestöä. Amnestyn mukaan viime toukokuussa 30-vuotias mies kuoli Vantaalla putkaan sen jälkeen, kun poliisi oli käyttänyt häneen etälamautinta. Miehikkälässä 14-vuotias poika puolestaan loukkaantui etälamauttimen käytön seurauksena.

Amnesty näpäyttää Suomea myös siviilipalveluksen kestosta, joka on järjestön mielestä rangaistuksenomaisesti kaksi kertaa pidempi kuin normaali asepalvelus.

Raportissa mainitaan myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n vankilennot, joista eduskunnan oikeusasiamies on aloittanut tutkinnan.

Amnestyn vuosiraportissa todetaan, että maailma on yhä vaarallisempi paikka pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Raportin mukaan maailman hallituksia kiinnostaa enemmän rajojensa suojelu kuin kansalaisten tai pakolaisten oikeudet.

Raportissa on tarkasteltu 159:ää maailman maata.

Mistä on kyse?
- Amnesty International moittii Suomea turvapaikanhakijoiden kohtelusta
- Järjestön mukaan suurta osaa turvapaikanhakijoista pidettiin viime vuonna kansainvälisten velvoitteiden vastaisesti poliisin putkassa
- Amnestyn raportissa puututaan ensimmäistä kertaa myös poliisin voimankäyttöön Suomessa
- Suomi on saanut taas ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalilta moitteita turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Järjestö puuttuu vuosiraportissaan ensimmäistä kertaa myös poliisin voimankäyttöön Suomessa.