keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Ilta-Sanomat: Näin valitaan turvapaikanhakijat, jotka muuttavat Juha Sipilän Kempeleen-kotiin

Ilta-Sanomat: Näin valitaan turvapaikanhakijat, jotka muuttavat Juha Sipilän Kempeleen-kotiin 23.12.2015

Kansainvälisesti suurin Suomesta kirjoitettu uutinen oli tänä vuonna se, kun syyskuun alkupäivinä pääministeri Juha Sipilä ilmoitti antavansa Kempeleessä sijaitsevan kotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

SYKSYN aikana prosessi on edennyt ja uudet asukkaat muuttavat Kempeleen Ylikylässä sijaitsevaan omakotitaloon vuoden 2016 aikana. Syyskuun tietojen kotiin mahtuisi noin 20 ihmistä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) itse väläytti mahdollisuutta kolmesta tai neljästä perheestä.

Syyskuussa Sipilä kertoi IS:lle Oulun vastaanottokeskuksessa vieraillessaan, että päätös Kempeleen kodin ovien avaamisesta syntyi perhepiirissä.

– Alun perin idea oli vaimoni, Sipilä sanoi.

Sipilät olivat välittömästi yhteydessä Kempeleen kuntaan ja tarjosivat sitä yhtenä ratkaisuna turvapaikanhakijoiden sijoittamiselle

– Kun rekisteröityjä turvapaikanhakijoita kotoutetaan, se on luonnollinen vaihe olla avaamassa kotien ovia.

HÄN arveli voivansa tarjota Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön pääministerikautensa loppuun saakka. Sipilän ilmoituksen jälkeen keskustelupalstoilla syntyi välittömästi keskustelua siitä, tavoitteleeko pääministeri hyötyä kotinsa tarjoamisella.

Sipilä aikoi antaa talonsa käyttöön ilmaiseksi.

– En todellakaan rahaa tarvitse siitä, Sipilä sanoi IS:lle syyskuussa.

– Inhimillisyys ja välittäminen velvoittavat huolehtimaan muista. Jokaisen suomalaisen tulisi miettiä sitä, mitä voimme itse asialle tehdä ja tämä oli meidän ratkaisumme, Sipilä perusteli.

KOTIMAJOITUKSESSA olevat turvapaikanhakijat ovat kirjoilla vastaanottokeskuksessa.

– Yleensä sijoitus menee niin, että majoituksen tarjoaja on yhteydessä järjestöön, esimerkiksi Refugees Welcome Finlandiin. Järjestöstä taas ollaan yhteydessä vastaanottokeskukseen, jossa nimetty yhteyshenkilö arvioi, kuka tai ketkä asukkaista hyötyisivät eniten kotimajoituksesta. Näitä ovat usein perheet tai yksin asuvat naiset, kertoo Verna Leinonen Maahanmuuttovirastosta.

Refugees Welcome Finland on Maahanmuuttoviraston valtuuttama kansalaisliike, joka organisoi kotimajoituksen käytäntöjä. Sen tavoitteena on varmistaa, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden uusi elämä Suomessa alkaa mielekkäällä ja ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla.

SEKÄ Valtioneuvoston kanslia, Maahanmuuttovirasto ja Kempeleen kunta ovat vaitonaisia Sipilän kodin asukasvalinnan ja -ajankohdan suhteen.

Matalaan profiiliin motivoi osaltaan Kempeleen kiristynyt ilmapiiri: marraskuun lopussa kunnan keskustassa tapahtui raiskaus, jonka uhri oli 14-vuotias tyttö. Raiskauksesta epäiltynä vangittiin 17-vuotias ulkomaalaisnuori, jonka taustoista poliisi ei ole kertonut julkisuuteen sen enempää.

Raiskaus herätti Kempeleessä vastustusta turvapaikanhakijoiden suhteen. Samalla viikolla järjestettiin mielenilmaus, johon osallistui parisataa henkilöä.

Mielenilmaus kulki keskustan market-alueelta Kempeleen kunnantalolle. Siitä matkaa jatkettiin edelleen epäillyn raiskauspaikan ohitse alaikäisten turvapaikanhakijoiden asumisen tukiyksikköön, joka oli tyhjennetty asukkaista edellisenä iltana.