lauantai 19. joulukuuta 2015

Vihreä Lanka: Vihreät eivät vastusta Haaviston näkemyksiä pakolaisten määrästä

Vihreä Lanka: Vihreät eivät vastusta Haaviston näkemyksiä pakolaisten määrästä 19.12.2015

Muut vihreät vaikuttajat tukevat kansanedustaja Pekka Haaviston näkemystä siitä, että Suomeen on tullut niin paljon turvapaikanhakijoita, että heistä on vaikea huolehtia.

"Kun määrä kasvaa, mahdollisuudet auttaa jokaista henkilökohtaisesti kapenevat. Sekä Saksassa, Suomessa että Ruotsissa on tultu sellaisiin lukuihin", Haavisto sanoi Vihreän Langan haastattelussa tiistaina.

Haavisto toimii myös ulkoministeri Timo Soinin (ps) erityisedustajana. Haastattelu ei ole saanut muita vihreitä älähtämään avoimemman maahanmuuttopolitiikan puolesta, ainakaan julkisesti.

Suomeen on tullut tänä vuonna yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Naapurimaahamme Ruotsiin on tullut tänä vuonna yli 150 000 ja viime vuonna yli 80 000 turvapaikanhakijaa.

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen sanoo, että Suomen tilanne on todella vaikea.

"Kotoutusjärjestelmän kannalta olemme tiukilla. Sitä on vaikea sanoa, milloin ollaan äärirajoilla", Parviainen sanoo.

Kotoutusjärjestelmällä hän viittaa etenkin suomen kielen opetukseen ja sellaisen toiminnan järjestämiseen, joka tukee turvapaikanhakijoiden mahdollista Suomeen jäämistä.

Haavisto kertoi haastattelussa kannattavansa pääpiirteissään hallituksen päättämiä maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä.

Parviainen on tässäkin Haaviston linjoilla. Hänen mukaansa on hyvä, että hakemusten käsittelyä nopeutetaan.

"Ihmisiä saapuu nyt niin paljon, että meidän pitää keskittyä heihin, jotka aidosti tarvitsevat eniten apua. Kaikki hakemukset on kuitenkin käsiteltävä reilusti."

Listat turvallisista maista, joista tulija ei saisi turvapaikkaa, ovat Parviaisen mukaan sokeasti käytettyinä vaarallisia.

"Mutta jos löytyy alueita, jotka ovat riittävän turvallisia, sekin täytyy huomioida."

Parviainen mainitsee Kirkukin kaupungin Irakissa, josta on tullut Suomeen turvapaikanhakijoita. Kirkuk on hänen mukaansa Irakin standardeilla turvallinen, kurdien peshmerga-joukkojen hallussa oleva kaupunki. Hän toteaa, että tilanne Irakissa elää kuitenkin koko ajan.

Vihreiden poliittisessa tavoiteohjelmassa vuosille 2015–2019 todetaan, että "Suomi tarvitsee sekä jatkuvaa työperäistä maahanmuuttoa että vapaan liikkuvuuden tuomaa moninaisuutta". Ohjelmassa vaaditaan, että pakolaiskiintiö nostetaan 2 000:een, taataan kuntapaikka kaikille pakolaisille kohtuullisessa ajassa ja että Suomessa otetaan käyttöön humanitaarinen viisumi helpottamaan pakolaisten perheenyhdistämistä.

Puoluevaltuuskunta hyväksyi syyskuussa linjaukset pakolaisten kotouttamiseen. Niissä sanotaan muun muassa, että Suomen tulee helpottaa perheenyhdistämistä. Hallituksen viimeviikkoiset linjaukset taas vaikeuttavat perheenyhdistämistä.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Inka Hopsu sanoo, että vihreiden kotouttamislinjaukset ovat ajankohtaisia. Hänen mukaansa ei ole tarvetta muuttaa vihreiden maahanmuuttopolitiikan linjaa, mutta muuttuvasta turvapaikanhakijatilanteesta on hyvä keskustella.

Hopsu ymmärtää silti Haaviston arvion.

"Kuntapolitiikan vinkkelistä näkee hyvin, että vastaanotosta puuttuu sekä osaamista että taloudellisia resursseja. Vastaanoton laatu pitäisi pystyä turvaamaan."

Ruotsissa vihreiden sisarpuolue Miljöpartiet on taipunut hallitusyhteistyössä tuntuviin maahanmuuttopolitiikan tiukennuksiin turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa.

Olli-Poika Parviainen sanoo, että vihreiden maahanmuuttopolitiikkaa pitää tarkastella, kun tilanne etenee. EU:n ulkorajojen avaaminen tässä tilanteessa ei hänen mielestään ole realismia, vaan ulkorajojen kontrollia pitää vahvistaa. Hän haluaisi ottaa käyttöön myös humanitaarisen viisumin kaltaisia keinoja hakea turvapaikkaa.

"Jos avaisimme rajat nyt ihan kaikille, emme pystyisi lopulta auttamaan ketään."