keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Iltalehti: Seuraavaksi pakolaisia idästä? - Sisäministeriö: Kyllä venäläiset pitävät rajansa kiinni

Iltalehti: Seuraavaksi pakolaisia idästä? - Sisäministeriö: Kyllä venäläiset pitävät rajansa kiinni 23.12.2015

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmaisi viime viikolla huolensa pakolaistilannetta kohtaan.

Hän sanoi, että on erittäin tärkeää varmistaa, ettei pakolaiset ala kulkea Turkista idän kautta länteen.

- Turkki on nyt keskiössä. Jos EU ja Turkki pääsevät sopimukseen siitä, että pakolaisvirtaa länteen aletaan kontrolloida entistä tarkemmin, saattaa suunta kääntyä pohjoiseen Venäjälle ja sieltä edelleen kohti Suomea. Ihmissalakuljettajat tekevät taatusti parhaansa, että kaikki mahdolliset reitit tutkitaan, Rinne sanoi Paasikiviseuran vuosikokouksessa.

Sisäministeriö lievittää pelkoja. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tapasi viime viikon perjantaina Venäjän varasisäministerin Igor Zubovin ja maahanmuuttoviraston johtajan Konstantin Romodanovskin Moskovassa. Keskustelun aiheena oli muun muassa Suomen ja Venäjän maahanmuuttotilanne, Euroopan turvapaikanhakijatilanne ja turvapaikanhakijoiden palautuskäytännöt.

- Venäläiset tekivät selväksi, että he pitävät rajansa kyllä kiinni, kertoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Hän sanoo, että uhkakuva ei kuitenkaan ole täysin epärealistinen.

- Kaikki riskit pitää arvioida, toki mahdollisuus on olemassa. Venäläiset totesivat, että se (pakolaisten vyöry) on uhka myös heille.

- Isis on julistanut sodan Venäjälle, huoli pakolaisten saapumisesta on aiheellinen myös Venäjän kannalta.

Kuten Rinne, myös Vuorio huomauttaa, että asiaan vaikuttaa ratkaisevasti neuvottelut Turkin rajojen sulkemisesta.

- Uhkakuva liittyy keskusteluun Turkista, keskusteluun siitä, että mitä tapahtuu, jos Turkin ja Kreikan raja menee umpeen. Turkki käy asiasta parhaillaan EU:n kanssa neuvotteluja, Vuorio sanoo.

Vähän tulijoita

Vuorio kertoo Venäjällä olevan miljoonia laittomia pakolaisia.

- Heidät yritetään saada takaisin kotimaihinsa. Osa heistä yrittää tulla Suomeen.

Tähän mennessä Venäjän puolelta Suomeen tulleiden pakolaisten määrä on Vuorion mukaan kuitenkin todella pieni.

- Tämän vuoden aikana on tullut noin 600 henkilöä: syyrialaisia, irakilaisia, nepalilaisia. Tulijat edustavat lähes 30 eri kansallisuutta. Tällä hetkellä tulijoita on päivätasolla 5-10.

Suomeen he ovat tulleet  Raja-Joosepin ja Sallan kautta.

- Etelän suunnasta ei ole tullut, Vuorio huomauttaa.

- Venäläisten mukaan pohjoisessa liikkuu maastapoistettavia henkilöitä, henkilöitä, jotka ovat pääsääntöisesti olleet Venäjällä laittomasti. Esimerkiksi heidän oleskelulupansa ovat menneet umpeen.  Moni heistä on ollut töissä Venäjällä ja työt ovat loppuneet. Heidät on määrätty poistumaan, Vuorio kertoo.

Saadaanko heidät palautettua?

- Palauttamiset eivät sinänsä ole ongelma. EU:n ja Venäjän välillä on takaisinottosopimus, ja jokaisella jäsenvaltiolla on oma pöytäkirja, hän vastaa.