MTV: Tutkija vertaa Oulun tapauksia 1970-luvun Ruotsiin – silloinkin suuri maahantulijoiden virta synnytti seksuaalirikosten aallon: "Tulijoilla oli käsitys, että Pohjoismaissa seksi on ikään kuin vapaata" 26.2.2019
Eläkkeellä oleva rikosoikeuden professori Terttu Utriainen vertaa Oulun tilannetta 1970-luvun Ruotsiin.
– Oulun osalta eletään nyt vähän samanlaista vaihetta kuIn Ruotsissa elettiin tuolloin. Ouluun tuli paljon muuttovirtausta vuonna 2015 ja sen jälkeen, samoin tapahtui Ruotsissa. Maahan tuli paljon ulkomaalaisia ja näitä juttuja puitiin oikeudessa. Useat seksuaalirikolliset päätyivät tuolloin vankilaan, kertoo Utriainen.
Oulussa alkoi tänään lasten seksuaalirikosvyyhden ensimmäinen oikeuskäsittely, jossa 22-vuotias ulkomaalaistaustainen mies vastaa syytteisiin törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Juttu on ensimmäinen käräjille päätynyt Oulun tapaus – kaikkinensa epäiltyinä on kolmisenkymmentä pääosin ulkomaalaistaustaista miestä. Reilusti alaikäisiä uhreja on parikymmentä.
"Ei nähty niitä normeja, mitä yhteiskunnassa oli"
Tutkija Utriainen avaa, miksi ilmiö syntyi.
– Tulijoilla oli semmoinen käsitys, että Pohjoismaissa seksi on ikään kuin vapaata. Se aiheutti erilaisia väärinkäytöksiä, kun ei nähty niitä normeja, mitä yhteiskunnassa oli. Eiväthän ne Pohjoismaissa olekaan sillä tavalla näkyviä kuin vaikkapa arabikulttuurissa, sanoo Utriainen.
Hänen mielestään tulijat tarvitsisivat nykyistä enemmän yhteiskuntaan perehdyttämistä.
– Ihan puhtaasti tietoa käyttäytymisnormeista ja lainsäädännöstä, tarkentaa Utriainen.
Hän huomauttaa, että ulkomaalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset pomppaavat esille tilastoissa.
– Meillä on ollut ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset selvästi yliedustettuna koko 2000-luvun. Oulun kokoisessa kaupungissa tällainen nousee esille helpommin, koska se on uutta ja siinä mielessä siihen on nyt myös poliisi puuttunut, arvioi Utriainen.
Hän pohtii laajemminkin siirtolaisuutta.
¬ Nämä epäillyt ovat nuoria ja perheettömiä miehiä. Kun tällainen väestönosa liikkuu laajemmin, oli se minkä maalaista tahansa, siihen liittyy usein ongelmia. Heillä pitäisi olla paljon informaatiota maan käytännöistä ja normeista.
Ehdollista vai ehdotonta?
Suomessa seksuaalirikosten yhteydessä puhuttavat lievät rangaistukset ja etenkin ehdolliset tuomiot. Rikosoikeuden professori, emerita Terttu Utriainen tuntee puheenaiheen taustat.
– Meillä ehdollisia tuomioita on raiskauksissa noin kaksi kolmasosaa. Tarkalleen ottaen noin kuusikymmentä prosenttia. Jos mukana on väkivaltaa tai avuttoman tilan hyväksikäyttöä, silloin tuomiot ovat ehdottomia yleensä.
Tänä päivänä Oulussa syyttäjä lähtee törkeän raiskauksen syytteestä, jossa minimirangaistus on kaksi vuotta, maksimi kymmenen vuotta. Jos syyte pysyy, eikä lievene, tuomiosta tulee ehdoton.
– Jos tuomio on yli kaksi vuotta, se ei päädy ehdolliseksi. Jos syyte siis pysyy, ei tule ehdollista, sanoo Utriainen.