torstai 17. maaliskuuta 2011

Svenska YLE: Opettajalle potkut Facebook-kirjoitusten vuoksi

Svenska YLE: Lärare fick sparken efter FB-skriverier 17.3.2011
Kommentarer av Pohjaniemi och Ahosilta (audio, 1:43)
Barnträdgårdslärarförbundet kommenterar (audio, 2:31)

Lastentarhanopettaja Tomi Ahosilta sai potkut Helsingin kaupungilta, kun kaupunki oli reagoinut hänen nettikirjoituksiinsa. Ahosilta on eduskuntavaaleissa Muutos 2011 -puolueen ehdokas ja hän on kampanjasivuillaan kommentoinut erilaisia maahanmuuttajakysymyksiä, mikä sai kaupungin näkemään punaista. (käännös)

Pohjaniemen ja Ahosillan kommentit
Marju Pohjaniemi, kaupungin palvelussuhdepäällikkö:
- Siihen pätee ihan normaalit: sananvapaus, sopimuslain määräykset. Meillä yleensä sananvapautta arvostetaan hyvin korkealle, että yleensä työntekijät voivat yksityishenkilöinä esiintyä hyvin vapaasti.

Tomi Ahosilta:
- Jos mietitään sananvapautta ja Suomen lakeja, niin se mitä olen kirjoittanut, ne on ihan linjassa sen mukaan. Minulla on oikeus yksityishenkilönä joitain uutisia kommentoida.
- Olen aika paljon tehnyt töitä maahanmuuttajalasten kanssa ja heidän vanhempien kanssa, ja kaikki on hirveän tyytyväisiä. Nyt just tämän prosessin aikana näin yhden somali-isän kadulla, ja hän muisti minut ja sanoi, että lapset puhuu vieläkin minusta kovasti. Sitten halattiin ja ihmeteltiin asioita, mutta eihän tällainen ketään kiinnosta enää siinä vaiheessa, kun on joku päätetty savustaa pois.

Lastentarhanopettajien liiton kommentti:
Mervi Piirainen, lastentarhanopettajien puheenjohtaja:
- Pitää olla lasta kunnioittavat mielipiteet, lapsen perhettä kunnioittavia ja yleisesti hyväksyttäviä mielipiteitä. Toista sortavaa mielipidettä ei minun mielestäni ainakaan julkisesti pidä tuoda esiin.
- Lastentarhanopettajaliitto on julkaissut eettiset periaatteet lastentarhanopettajan toiminnasta, jonka mukaan kaiken kaikkiaan lastentarhanopettajan tulee toimia sosiaalisesti hyväksyttävästi ja toista ihmistä kunnioittavasti ja erityisesti lasten asemassa.

Piiraisen mukaan lastentarhanopettajana tulee pyrkiä siihen, että kaikki ovat tasa-arvoisia.
- Näkisin tällaiset kaikenlaiset syrjivät mielipiteet, jotka tavalla tai toisella asettavat lapset eriarvoiseen asemaan keskenään minkä tahansa syyn perusteella, rasismi, uskonnolliset syyt. No, lapsilla ei ehkä vakaumuksesta voi puhua, mutta perheen vakaumus voi olla sellainen.

Piiraisen mukaan työnantajan on vaikea selvittää työntekijän mielipiteitä etukäteen.
- Työnantaja ei varmaan pysty sellaista utelemaan, eikä etsimään, mutta jollain tapaa näen, että se pitäisi ihan olla lastentarhanopettajan itsensä miettimää. Jotenkin vaikeaa nähdä, että ihminen syrjii toista ja haluaa tähän tehtävään.

Piirainen ei ole kuullut vastaavasta tapauksesta aiemmin.