tiistai 31. toukokuuta 2011

Jyväskylän Kaupunkilehti: Täällä meillä lyödään ihonvärin vuoksi

Jyväskylän Kaupunkilehti: Täällä meillä lyödään ihonvärin vuoksi 31.5.2011

Nuori afrikkalaisnainen sai Jyväskylässä iskuja päähänsä, ja toipuminen kestää kauan. Hän on saanut vakuutella muille, että hänen tarinansa on paikkansapitävä.

Reilun vuoden Jyväskylässä asunut Dorothy (nimi muutettu) kuulee päivittäin huutelua: ”Neekeri, apina, maahanmuuttaja”. Afrikassa 14 vuotta pakolaisleirielämää viettänyt nuori nainen sanoo, että sanat eivät enää satuta. Mutta nyt sattuu. Dorothy kohtasi huhtikuussa matkalla työharjoittelusta kotiin neljä nuorta miestä. Kukkumäessä Dorothyn matka pysähtyi, kun miehet sulkivat pyörätien. He ympäröivät pysähtyneet nuoren naisen.
– Ensin luulin, että he poistuvat, kun laukku on pengottu ja rahat viety, mutta sitten tajusin, että tässä tapahtuu jotakin pahaa. Pelotti, ja miehet huusivat minulle, kutsuivat neekeriksi ja väittivät, että vien työpaikat ja saan kaiken ilmaiseksi heidän maksamilla verorahoillaan.

Iskuja päähän

Kaksi ohikulkijaakaan ei puuttunut miesten peliin, vaan kiirehti ohitse. Lopulta Dorothy sai iskuja päähänsä ja toipuminen kestää kuukausia. Pahoinpitelystä seurasi voimakasta ahdistusta ja pelkotiloja. Poliisit pääsivät kuulustelemaan häntä vasta päivien päästä tapahtuneesta.

Äitikin on huolissaan

Tapaus kirjattiin mahdolliseksi pyöräilyonnettomuudeksi, sillä tapahtumien ainoaksi silminnäkijäksi ilmoittautunut nainen arveli nähneensä jonkinlaisen vilahduksen parinsadan metrin päässä. Sieltä löytyi myös Dorothy ojasta pyörä päällään. Poliisin tutkinta ei jatku, sillä silminnäkijöitä ei löydetty lisää.
– Tuntuu, että asian käsittely on itseltäni kesken, kun tekijät eivät joudu kantamaan vastuutaan.
– Äitikin on ollut minusta huolissaan. En ole uskaltanut mennä ulos yksin, enkä kauaksi kotoa.

Keski-Suomessa poliisi kirjasi viime vuonna 363 ulkomaalaisiin kohdistunutta rikosta. Näistä ainoastaan 13 poliisi luokitteli rasistisiksi.

Kuvateksti:
Dorothy (nimi on muutettu) kertoo ystävälleen pastori Ansku Jaakkolalle ( oik.), että pahoinpitelyn jälkeen saadut vammat paranevat hiljalleen, mutta henkistä paranemista auttaisi se, että myös tekijät joutuisivat kantamaan vastuunsa. Dorothy sanoo, että hänen kotimaassaan Afrikassa ei ollut turvallista, ja hetkellisesti tätä turvallisuuden tunnetta on horjutettu myös Suomessa. Myös Dorothyn vanhemmat ovat olleet huolissaan tapahtuman jälkeen.


Epäluulossa kytee aikapommi

Dorothyn ystävä pastori Ansku Jaakkola sanoo nähneensä jo sairaalassa ja sen jälkeen muutoksen ystävässään. Ystävällinen, toimelias ja iloinen nuori nainen muuttui masentuneeksi, ahdistuneeksi ja pelokkaaksi.
– Aluksi pelkäsimme, ettei hän toipuisi fyysisesti. Seuraavaksi ajattelin, että suomalaisena hävettää, että kukaan Jyväskylässä joutuu kokemaan tällaista. Jaakkola sanoo, että maahanmuuttajien kokemissa pahoinpitelytapauksissa on tärkeää, että he kokevat olevansa yhtä tärkeitä kuin muutiksin iihmiset.
– Muutoin käsissämme saattaa olla aikapommi, kun jotkut heistä turhautuvat niin paljon, että kokevat tarpeelliseksi hakea oikeutta oman käden kautta. Pahoinpidellyn tummaihoisen kohtaaminen saattaa olla uusi asia niin poliisille kuin sairaanhoidolle.
– Lääkärikin sanoi, että jälkien etsiminen tummasta ihosta on erilaista kuin vaaleasta, ja sairaanhoidon ammattilaiset eivät välttämättä ole tottuneet tällaiseen. Jaakkola painottaa, että rasistisen väkivallan edessä ei voi olla hiljaa. Hän on ollut mukana tekemässä adressia, jossa on kehotettu Jyväskylän päättäviä tahoja tarttumaan rasismin vastaiseen työhön.

Verkossa: Kännissä ei lyödä tyttöjä

Verkkokeskusteluissa tapauksen ympärillä on vilkasta.
– Verkossa tapauksen käsittelyn sävystä saa kuvan, että suomalaisen naisen sana on uskottavampi kuin afrikkalaisen, sanoo pastori Ansku Jaakkola, joka sanoo huomanneensa aggressiivisen sävyn. Erityisesti Hommaforumista löytyy kommentteja Kukkumäen tapauksesta. Hommaa kuvaillaan verkkosivuilla ”valveutuneiden ja huolestuneiden kansalaisten muodostamaksi maahanmuuttokriittiseksi, puolueisiin sitoutumattomaksi kansanliikkeeksi”.

– ”En usko hetkeäkään, että täällä Jyväskylässä neljä aikuista miestä on hakannut ja ryöstänyt afrikkalaisen naisen”, kommentoi nimimerkki Ssamsa Hommafoorumin sivuilla.
– ” Ja samaan aikaan meille kerrotaan, että suurinpiirtein joka toisessa korttelissa mustia uhkaillaan ja syljetään naamalle jopa mukiloidaan ja että tuskin ”neekeriparka” voi edes lähikaupassa käydä ilman, etteikö joku rasistinen sakki häntä silläkin matkalla ahdistelisi!”, kommentoi Eino P. Keravalta.
– ”Tämä tarina on jollain tavalla kyllä väärän kuuloinen. Miehet eivät käy tyttöjen päälle joukolla. Harvoin edes räkäkännissä. Nuoret saattaisivat jotain haistattelua tehdä, tai jopa tönimistä, mutta rasistinen ryöstö. Se ei vain täsmää kuvaan”, kommentoi Tommi Korhonen.
– ”Höpöuutisista on pulaa eli toimittajat tarttuvat nyt kaikkiin mahdollisiin uutisiin”, kommentoi TinkingMind.
– Silminnäkijä ei nähnyt ”pyöräonnettomuutta”, ja tapausta tutkinut toinen lääkäri antoi lausunnon, että pään kummallekin puolelle tulleet päävammat voisivat tuskin syntyä pyöräonnettomuudessa. Lääkärinlausunnoissa myös todetaan, että potilaan kuvailemissa tapahtumissa ja hänen saamissaan vammoissaan ei ole ristiriitaa, selventää Jaakkola.