Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Maahanmuuton linja tiukkenee 16.11.2009
Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle ehdotuksen muutoksista ulkomaalaislakiin. Siinä esitetään tiukennuksia mm. turvapaikanhakijoiden todellisen iän selvittämiseen, perheenyhdistämiseen ja työlupiin. Muutokset ovat pieniä, mutta linja on selvä. Virallisen Suomen suhtautuminen tänne pyrkiviin muuttajiin, erityisesti pakolaisiin, kiristyy.
Esitykset ovat hallituksen jo ohjelmaansa kirjoittamien tavoitteiden mukaisia. Maahanmuuton painopistettä pyritään siirtämään työperäiseen suuntaan. Maahan halutaan pikemminkin sopivanikäistä, aktiivista, koulutettua ja yrityshaluista väkeä täyttämään tulevaisuudessa uhkaavaa työvoimavajausta kuin satunnaisia pakolaisia.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) avasi ajankohtaista taustaa hallituksen esitykselle Aamulehden haastattelussa 12.11. Hän pelkäsi, että Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä nousee pian samalle tasolle muiden pohjoismaiden kanssa, ellei ”pakolaisten puskaradioon” saada hillitsevää informaatiota. Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 4000 ihmistä, Norjasta 14000 ja Ruotsista 24000.
Hallituksen linja vastaa epäilemättä varsin hyvin yleistä ilmapiiriä. Suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin on keskimäärin ymmärtäväistä ja kohteliasta, mutta myös varautunutta ja varovaista. Pinnan alla kytee vakavampaakin vastarintaa. Yksi käytännön seuraus tästä on, että turvapaikanhakijoille on vaikea löytää sijoituspaikkoja kunnista. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) ehdotteli ongelman ratkaisemista pakolla. Se ajatus ei saanut juuri kannatusta, on keksittävä muita keinoja.
Turvapaikanhakijoiden tungoksella pelottelu on ennenaikaista, mutta tulijoiden määrä on kieltämättä kasvanut ripeästi. Toissa vuonna heitä oli 1500, tänä vuonna ennakoidaan lukeman nousevan 6000:een. On järkevää, että kehitys pyritään pitämään hallittuna esimerkiksi juuri tiukentamalla säädöksiä ja nopeuttamalla oleskelulupapäätösten tekemistä.
Suomalaisilla - jotka ovat itse aikoinaan päässeet muihin maihin niin turvaan sodalta kuin siirtolaisiksi leveämmän leivän ääreen - on moraalinen velvollisuus ottaa nyt pakolaisia vastaan. Maahanmuuttajia myös tarvitaan tekemään töitä, vaikka juuri nyt laman aikana tämä asia ei niin selvältä näytäkään. Molemminpuolinen etu kuitenkin on, että asia hoidetaan niin, että tulijat pystyvät sopeutumaan mahdollisimman hyvin yhteiskuntaan ja yhteiskunta heihin. Maailmalla on esimerkkejä ongelmista, joiden ei tarvitse toteutua täällä.
MARKKU ESPO