keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Demari: Maahanmuutosta tarvitaan kunnollinen keskustelu

Demari, pääkirjoitus: Maahanmuutosta tarvitaan kunnollinen keskustelu 25.11.2009

Maahanmuuttopoliittinen keskustelu on alkanut käydä aivan uusilla kierroksilla. Siihen on monia syitä. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden määrä on parissa vuodessa nelinkertaistunut kuuteentuhanteen hakijaan.

Samaan aikaan ajoittuu voimakas taloudellinen taantuma. Aineksia vastakkainasettelulle näyttäisi siis olevan olemassa. Tämä näkyy muun muassa maan hallituksen muuttuneissa linjauksissa, kuten ulkomaalaislakiin tehtävissä korjauksissa.

Taustalla luikkii pelko siitä, että tiukempaa ulkomaalaispolitiikkaa ajavat perussuomalaiset olisivat nostamassa kannatustaan pysyvästi.

Parhaillaan selvitetään, onko Suomen maksama toimeentulotuki mahdollisesti houkutin hakea turvapaikkaa juuri täältä. Tällainen väite esitettiin kokoomuksen maanantaina julkistamassa maahanmuuttoraportissa.

Vaikka kansanedustaja Arto Satosen laatima raportti ei kovin konkreettisia esityksiä teekään, sen henki ei jää epäselväksi. Kiintiöpakolaisten määrää voidaan lisätä vain, jos turvapaikanhakijoiden määrää saadaan vähennettyä. Tämä tapahtuu Suomen houkuttavuutta vähentämällä ja päätösprosesseja nopeuttamalla.

Hallituksen ulkomaalaislakia tiukentavat esitykset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Esityksen keskeisiä kohtia ovat alaikäisten turvapaikanhakijoiden ikätestit ja työnteko-oikeuden saaminen vasta kuuden kuukauden kuluttua. Suomalaiset pakolaisjärjestöt ovat arvostelleet kovin sanoin esityksiä.

Keskustelua on herättänyt myös EU:n sisältä tuleva turvapaikanhakijoiden kohtalo. Hakemukset nähdään pelkäksi rahastusyritykseksi. Oma lukunsa on sinänsä täysin laillisesti Suomeen tuotettu työvoima, jonka käytöllä kuitenkin uskotaan kierrettävän työehtomääräyksiä.

Tuskin osuu väärään, jos arvioi maahanmuuttopolitiikan nousevan vielä suurempaan osaan keskustelussa, kun seuraavat eduskuntavaalit lähestyvät.

Entinen kansanedustaja, kirkkoherra Jorma Kukkonen kirjoitti tässä lehdessä (23.11.), että demareita vaivaa maahanmuuttopoliittinen juopa. Kukkosen mukaan SDP:ltä puuttuu nyt selkeä linja ja äänessä julkisuudessa ovat olleet lähinnä kovan linjan edustajat.

Kukkonen on oikeassa ainakin siinä, että suurimmalta oppositiopuolueelta odotetaan nyt selkeitä linjauksia. Niitä olisi tultava jo ennen seuraavaa puoluekokousta.