tiistai 17. marraskuuta 2009

YLE: Rajavartiolaitos: Lainsäädäntö mahdollistaa epämääräisen työvoiman

YLE Kymenlaakso: Rajavartiolaitos: Lainsäädäntö mahdollistaa epämääräisen työvoiman 17.11.2009

Rajavartiolaitoksen Pekingin yhdyshenkilö huomasi viime syksynä, että oleskelulupia myönnettiin Suomeen oudoin perustein. Työvoimaviranomaisten olisi pitänyt tutustua esimerkiksi Kouvolan China Centerin toimintaan tarkemmin.

Mauri Kemppi toimii Rajavartiolaitoksen yhdyshenkilönä Pekingissä. Yksi hänen päätehtävistään on avustaa Suomen Kauko-Idän lähetystöjen viisumiyksiköitä, ja yhdessä virkailijoiden kanssa etsiä hakemuksista mahdollisia omituisuuksia.

Kouvolan Nordic China Centerin suhteen Kemppi on ihmetellyt, miksi hyvin nuoret sekä ammatti- ja kielitaidottomat ihmiset ovat pyrkineet Kiina-keskuksen johtotehtäviin. Kempin mukaan oleskelulupien väärinkäyttö paljastui viime syyskuussa ja esitutkinta päätettiin aloittaa keväällä 2009.

Kemppi ei ottanut Kouvolan kaupunkiin yhteyttä väärinkäytösepäilyihin liittyen. Viranomaiset olivat kuitenkin aiemmin varoittaneet kaupunkia, että kiinalaisten kanssa toimimisesta saattaa seurata ikäviä yllätyksiä. Laiton maahanmuutto on Kiinassa iso bisnes. Koko suku saattaa Kiinassa kerätä rahaa, että yksi suvun jäsenistä pääsisi maasta. Pimeästä pääsystä Suomeen pitää maksaa Kiinassa 8000 - 10 000 euroa, Britanniaan päästäkseen pitää pulittaa tuplahinta.

Sotkun ydin lainsäädännössä ja oleskelulupakäytännössä

Mauri Kempin mukaan laittoman maahantulon järjestämisessä on oleellista suomalainen lainsäädäntö sekä oleskelulupakäytäntö. Oleskelulupa on tarkoitettu pidempiaikaista viipymistä varten, viisumi on tarkoitettu lyhyisiin vierailuihin.

- On nurinkurista, että henkilö voi saada oleskeluluvan helpommin kuin viisumin, Kemppi toteaa.

Nykyisin käytäntö on se, että työnantaja ilmoittaa tarpeensa, maahanmuuttovirasto myöntää luvan ja henkilö vain ilmestyy Suomeen. Pahimmassa tapauksessa suomalainen virkamies tapaa henkilön kasvotusten vasta siinä vaiheessa, kun oleskelulupa on jo myönnetty. Siinä vaiheessa on hyvin vaikeaa varmistua henkilön ammatti- tai kielitaidosta. Juuri tästä on Kempin mukaan kyse Kouvolan China Centerin ja Leishin hyvinvointikeskuksen epäselvyyksissä.

Kempin mielestä työnantajan tulisi anoa haluamalleen työntekijälle ensimmäistä oleskelupaa Suomesta käsin. Yhteistyössä työvoimaviranomaisten kanssa voitaisiin varmistaa, että paikkakunnalla on tarvetta nimenomaan ulkomaiselle työvoimalle. Tällä tavoin Pekingissä suomalaisviranomaiset voisivat haastatella hakijan ja varmistua hänen ammattitaidostaan ja sopivuudesta tehtävään.

Työvoimaviranomaisten olisi pitänyt herätä Kouvolassa aiemmin

Mauri Kemppi epäilee, että työvoimaviranomaiset eivät ole kunnolla tutustuneet China Centerin toimintaan. Työntekijöille myönnettiin nopeassa tahdissa yli sata lupaa, vaikka tukkukaupan keskus oli muuttumassa halpahalliksi.

- Jos Kouvolan kokoiseen kaupunkiin tulee yli sata kiinalaista, niin pitäisi olla mielenkiintoa käydä katsomassa, millaista toiminta on ja onko töitä. Ja kun hakijat olivat keski-iältään lähes 18-vuotiaita, niin eivät he ihan toimitusjohtajilta vaikuta, Kemppi sanoo.

Kemppi arvioi, että oleskelulupien väärinkäyttö tulee Suomessa jatkumaan. Vika ei ole hänen mielestään maahanmuuttoviranomaisissa, vaan lainsäädännössä. Työntekijöiden lisäksi myös opiskelijoiden kohdalla viranomaisten pitäisi pystyä paremmin arvioimaan, onko henkilöllä edellytyksiä opiskella Suomessa. Laittomista opiskelijoista on jo esimerkkejä pääkaupunkiseudulta.