torstai 26. marraskuuta 2009

MTV3: Inkerinsuomalaisten erityiskohtelu lakkaa

MTV3: Inkerinsuomalaisten erityiskohtelu lakkaa 26.11.2009

Pitkäksi kasvanut inkerinsuomalaisten paluumuuttojono halutaan purkaa uudistamalla lakia. Tällä hetkellä inkerinsuomalaisten oleskelulupahakemuksia on käsittelemättä yli 10 000.

Viranomaisten mielestä inkerinsuomalaisten erityiskohtelua ei enää tarvita, koska suuri osa aidoista inkerinsuomalaisista, jotka Suomeen haluavat, ovat jo asettuneet maahan.

Virolainen Anna Purdinen (kuvassa) on asunut Suomessa vuosikaudet oleskeluluvalla. Inkerinsuomalaisena lupa hänelle järjestyi, kun kielitestit oli suoritettu ja asunto löytynyt. Nyt hän odottaa päätöstä kansalaisuudesta.

- Asun Suomessa ja haluan olla tavallinen Suomen kansalainen, Purdinen summaa.

Suomessa on lähinnä Venäjältä tulleita paluumuuttajainkeriläisiä yhteensä parikymmentä tuhatta. Liki kahdenkymmenen vuoden ajan sukulaiskansamme oleskeluluvat on käsitelty muista erikseen, mutta nyt aika on ajamassa käytännön ohi. Inkerinsuomalaisten erityiskohtelusta paluumuuttajina halutaan luopua.

- Paluumuuttojono todennäköisesti suljetaan. Tietyn ajanjakson jälkeen inkeriläisenä paluumuuttajana ei voi enää muuttaa Suomeen, vahvistaa tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta.

Paluumuuttojonossa Suomeen on nyt arviolta yli 10 000 käsittelemätöntä tapausta.Viranomaiset arvelevat, että osa heistä ei edes ole aitoja inkerinsuomalaisia. Välttämättä näitä identiteetiltään suomalaisia ei enää ole niin paljon Suomeen muuttamassakaan.

Maahanmuuttoviranomaiset ja ministeriö ovat yhtä mieltä uudistuksen päälinjoista. Suomeen haluavat inkeriläiset joutunevat siis tulevaisuudessa etsimään muun keinon asettua maahan.