Sisäasiainministeriön tiedote: Avointen ovien päivän tapahtuma keräsi hyvin yleisöä 5.10.2009
Sisäasiainministeriön avoimien ovien päivässä kävi lauantaina 3. lokakuuta arviolta noin 400 kansalaista. Sisäasiainministeriö kiittää kaikkia kävijöitä.
Paloautot, moottoripyöräpoliisit ja Suomenlahden merivartioston esittely kiinnostivat erityisesti lapsiperheitä. Sisätiloissa keskusteltiin maahanmuutosta ja esimerkiksi turvapaikanhakijan vastaanottokeskukseen saapuessaan saama avustuspaketti herätti kysymyksiä. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors vastasi kansalaisten kysymyksiin, jotka koskivat muun muassa inkerinsuomalaisten paluumuuttoa, turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajien ruotsinkielen opetusta. Tiivistelmä vastauksista ohessa.
Ministeriltä kysyttiin, mihin toimiin on ryhdytty turvapaikanhakijoiden nousevan määrän suhteen ja miksi heidän tutkintaansa ei ole tiukennettu. Ministeri Thors vastasi, että tilanne monissa maissa on viime vuosina kehittynyt niin levottomaksi, etteivät ihmiset voi elää niissä turvallisesti, vaan lähtevät hakemaan turvaa muualta.
- Hakemukset tulee käsitellä nopeasta ja hallitus onkin lisännyt rahaa Maahanmuuttovirastolle, poliisille ja hallinto-oikeuksiin, jotta tehokkaasti voitaisiin antaa perustellut päätökset hakijoille. Tulemme myös saattamaan lainsäädännön ajantasalle, jotta alaikäisiksi ilmoittautuneille voidaan tehdä ikätutkimuksia järkevästi tarvittaessa, ministeri jatkoi.
Ministeri Thors myös korosti, että Dublin-menettelyn mukaisesti ne, jotka ovat jo jättäneet hakemuksensa johonkin muuhun EU-maahan, palautetaan näihin maihin. Noin 40 % turvapaikanhakijoista lopulta saa luvan jäädä Suomeen.
Inkerinsuomalaisia koskettavia kysymyksiä esitettiin useampi. Erityisesti kysyjää ihmetytti nykyinen jonotilanne paluumuuttajien osalta. Ministeri Thorsin mukaa ministeriössä on tiedostettu jono-ongelman ja jonojärjestystä pyritään uudistamaan. - Totta on kuitenkin myös se, että 1990-luvulla syntyneiden osalta emme enää saa selville heidän kansalaisuuttaan. Olemme myös saaneet selville, että osan kohdalla paluumuutto tyssää siihen, että ei löydy asuntoa. Tältä osin selvitämme asiaa ministeriössä, koska asuntoja on kuitenkin tarjolla, ministeri jatkoi.
Tilaisuudessa esitettiin kysymys, miksei maahanmuuttajille tarjota ruotsinkielen opetusta? Ministeri Thorsin mukaan ruotsin kieltä opetetaan tehokkaasti tietyissä kunnissa, mutta parantamisen varaakin varmaan on. Ministeri muistutti kysyjää, että ruotsinkielenkurssille voi hakeutua myös itse ja saada sen jälkeen kurssille te-keskuksen hyväksynnän.
Kysymykseen, missä maassa maahanmuutto on hoidettu onnistuneesti, ministeri kertoi vastanneensa useassa tilaisuudessa. - Mielestäni ei voi ottaa yhtä maata esimerkiksi ja ryhtyä matkimaan heidän tapaansa toimia. On useita maita, joista meidän kanttaa poimia parhaita käytäntöjä joltakin osin. Tällaisia ovat esimerkiksi Kanada, Hollanti ja Saksa.
Maahanmuuttajien nopeampi työllistyminen pohditutti yhtä kysyjää. Ministeri Thorsin mielestä maahanmuuttajien tulee päästä nopeammin työ-ja elinkeinotoimiston haastatteluun työllistymisprosessin aloittamiseksi. - Lisäksi meidän tulee kiinnittää huomiota parempaa pätevöitymiskoulutukseen niille, joilla on jo tutkinto jostain muusta maasta. Muun muassa näitä asioita pohditaan uudistettavassa kotouttamislaissa, joka on tulossa eduskunnan käsittelyyn ensi keväänä. Mielestäni maahanmuuttajien pitää päästä nykyistä nopeammin kielikoulutukseen ja töihin, ministeri tiivisti.
Erästä kysyjää epäilytti, ettei suomalaisille riitä töitä, jos Suomeen muuttaa paljon maahanmuuttajia. - Maahanmuuttoviraston tuoreimmat luvut kertovat, että työlupien määrä on vähentynyt taantuman myötä. Tämä tarkoittaa, että meillä on hyvä ja toimiva järjestelmä, jossa lupia myönnetään tarpeen mukaan. Ei ole tulijoita, jos ei ole töitä. Oikeastaan voitaisiin sanoa, että työlupatilastoja tutkimalla taantuman olisi voinut ennustaa jo etukäteen, sillä työlupien osalta määrä kääntyi laskuun jo viime syksynä, ministeri totesi ja jatkoi: - Me tulemme tulevaisuudessa tarvitsemaan kaikkien kädet töihin Suomessa, suomalaisten ja maahanmuuttajien.
Ministeriltä kysyttiin myös, miksi ylipäätään kukaan haluaisi tulla Suomeen? - Ei tarvitse kuin katsoa tuota aurinkoista ilmaa ja miettiä meidän turvallista Suomeamme, niin ymmärtää, miksi Suomi houkuttaa. Sisäministeriön visio on, että Suomi olisi Euroopan turvallisin maa. Sen vision toteutuminen on hyväksi meille kaikille, niin suomalaisille kuin tänne muuttaville, ministeri päätti tilaisuuden.