maanantai 30. marraskuuta 2009

Ministeri Thors: EU-tasolla saatava yhtenäisempi lainsäädäntö turvapaikka-asioissa

Ministeri Thors: EU-tasolla saatava yhtenäisempi lainsäädäntö turvapaikka-asioissa 30.11.2009

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan Tukholman ohjelman linjaukset maahanmuuttoasioissa ovat Suomen tavoitteiden mukaisia. - Suomi on pitänyt tärkeänä kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa ja yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän luomista. Molemmat on huomioitu ohjelmassa, ministeri Thors totesi tänään Brysselissä oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa.

Ministeri Thorsin mukaan Suomi on tyytyväinen ehdotukseen EU:n ihmiskauppakoordinaattorin toimen perustamisesta. - Ihmiskaupan torjunnassa toimijoita on monia ja työ ihmiskaupan torjumiseksi Euroopan unionin alueella on hyvin hajanaista. Ihmiskaupan torjunnan alalla tarvitaan selkeyttä ja johdonmukaisuutta ja ihmiskauppakoordinaattorin asettaminen parantaisi merkittävästi tällä alalla tehtävää työtä, ministeri painotti.

Ministeri Thors otti esille, että olisi tärkeää löytää uusia ratkaisuja suojelun tarjoamiseksi pakolaisten lähtöalueilla. - Pakolaisten uudelleensijoittamisen ja kolmansien maiden kapasiteetin vahvistamisen lisäksi olisi hyvä tutkia avoimesti uusia, innovatiivisia ratkaisuja tehokkaan suojelun tarjoamiseksi pakolaisille heidän lähtöalueillaan. Tässä tulisi tehdä läheistä yhteistyötä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa, ministeri totesi.

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto keskusteli tänään Tukholman ohjelmasta, jolla määritellään oikeus- ja sisäasioiden yhteistyön tavoitteet ja painopisteet vuosille 2010-2014. Ohjelma on tarkoitus hyväksyä lopullisesti Eurooppa-neuvostossa joulukuussa.