Sisäasiainministeriö: Yleiset suositukset viranomaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien sisällöiksi ovat uudistuneet 4.11.2009
Lausuntopyyntö 29.10.2009 (pdf)
Yleiset suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi (pdf)
Yhdenvertaisuussuunnitelma - suunnitteluohjeluonnos (pdf)
Yhdenvertaisuuslain mukaan kaikkien valtion ja kuntien viranomaisten tulee laatia yhdenvertaisuussuunnitelma. Sisäasiainministeriön tehtävänä on antaa yleiset suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi.
Sisäasiainministeriön maaliskuussa 2008 asettama laajapohjainen asiantuntijaryhmä on uudistanut yleiset suositukset ja laatinut entistä konkreettisemman yhdenvertaisuussuunnitelman suunnitteluohjeen yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjinnän torjumiseksi. Ehdotukset ovat lähteneet laajalle lausuntokierrokselle.
Asiantuntijaryhmän laatimassa suunnitteluohjeessa työryhmä mm. ehdottaa, että viranomaiset kehittäisivät paikallisesti yhteistyötä romaniväestön, maahanmuuttajataustaisten ryhmien ja saamelaisia edustavien tahojen kanssa sekä jakaisivat tietoa eri uskontojen harjoittamisesta ja uskontojen ulkoisista tunnusmerkeistä. Viranomaisten tulisi myös panostaa esteettömyyteen ja saavutettavuuteen tekemällä esteettömyysselvityksiä.
Lapset, nuoret, vanhukset, vammaiset, etnisiin, uskonnollisiin ja kielellisiin vähemmistöihin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt kokevat puutteita yhdenvertaisuuden toteutumisessa. Lapsia ja nuoria ei kuulla heidän elämäänsä koskevia päätöksiä tehtäessä. Vanhukset puolestaan nähdään sairaina tai kyvyttöminä vaikuttamaan heidän omaan elämäänsä koskeviin ratkaisuihin.
Työryhmä ehdottaa, että yhdenvertaisuussuunnitelmiin sisällytettäisiin toimenpiteitä, joilla ehkäistään iän perusteella tapahtuvaa syrjintää päätöksenteossa, palveluissa ja kouluissa.
Työryhmän ehdotukset yleisiksi suosituksiksi yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi ja yhdenvertaisuussuunnitelman suunnitteluohjeeksi löytyvät osoitteesta www.intermin.fi/suomi/yhdenvertaisuussuunnitelma. Ehdotuksista voi antaa palautetta verkkosivujen kautta.
Lisätietoja: erityisasiantuntija Sinikka Keskinen, (09) 1604 3419