SPR: Pakolaiset tuovat kuntaan elinvoimaa 11.11.2009
Suomessa sadat turvapaikanhakijat odottavat vastaanottokeskuksissa pääsyä kuntiin. Myös kiintiöpakolaisten pääsy Suomeen on vaikeutunut kuntapaikkojen pulan takia.
Punaisen Ristin seminaari "Pakolaisten perheenyhdistäminen muutoksen tilassa" nostaa tiistaina 24. marraskuuta esille kuntiin pääsyn vaikeuden.
Pirkanmaalainen Punkalaitumen kunta on ottanut maahanmuuton osaksi kunnan strategiaa. Punkalaitumella on kokemusta sekä pakolaisten että turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Heitä on otettu mukaan kunnan perusopetukseen valmentavaan opetukseen.
- Turvapaikanhakijoiden vastaanottamista kannattaa harkita vakavasti, jos kunnalla on edellytyksiä esimerkiksi lähteä järjestämään koulutusta, kertoo kunnanjohtaja Antero Alenius.
- Jos vastaanottokeskus elää omaa elämäänsä, suoranaiset vaikutukset jäävät pieniksi.
Kunnille isommat korvaukset
Punkalaitumen vastaanottokeskus on tuonut kuntaan rahaa. Asukkaat käyttävät kunnan palveluita.
- Kokonaisuutena paikkakunta on vireytynyt, sanoo Alenius.
Punainen Risti vaatii kunnille pakolaisista maksettavien korvausten tuntuvaa korottamista.
Hallitus antaa esityksen uudesta kotouttamislaista eduskunnalle keväällä. Myös kuntiin sijoittamisen järjestelmä uudistetaan.
Perheen saapuminen vie vuosia
Seminaarissa pohditaan myös ulkomaalaislain muutosten vaikutusta pakolaisten perheenyhdistämiseen. Ulkomaalaislain muutokset ovat tulossa eduskuntaan marraskuussa.
Hallitus esittää, että perheenyhdistämisessä palattaisiin vanhaan käytäntöön. Nuoren, joka haluaa perheenjäsenensä Suomeen, tulisi olla alaikäinen vielä, kun viranomainen tekee siitä päätöksen. Nykyään nuoren pitää olla alaikäinen hakemusta jättäessään.
Nuori voisi siis menettää oikeuden perheenyhdistämiseen, jos viranomaisten päätökset viivästyvät. Jo nyt turvapaikan saaminen Suomesta voi kestää vuoden, kaksi. Sen jälkeen perheenyhdistäminen haastatteluineen ja mahdollisine dna-testeineen voivat viedä saman ajan.
Viime vuonna Suomeen tuli yksin 706 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna heitä oli lokakuun loppuun mennessä saapunut 448.
Tukea myös pakolaisnuorille
Ilman vanhempia Suomeen saapuvat pakolaisnuoret tarvitsevat tukea myös 18 vuotta täytettyään. Nykyään 18 vuotta täyttävät pakolaisnuoret jäävät usein tyhjän päälle. He eivät saa tukea itsenäistymiseensä.
Esimerkiksi lastenkodissa asuvat nuoret saavat aikuistuessaan lain mukaisen tuen. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten ryhmäkodit eivät kuitenkaan rinnastu laissa lastensuojelulaitoksiin.
Mikäli pakolaisnuoret eivät saa perhettään Suomeen, he voivat jäädä kokonaan ilman aikuisen tukea.