YLE Tampere: Muutos 2011 -puolueen perustanut kyllästyi politiikkaan 10.11.2010
Juha Mäki-Ketelä halusi vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan rakenteiden sisältä. Niinpä hän aktivoitui politiikassa. Vuotta viisaampana hän päätti eilen tiistaina luopua puolueeksi muuttuneen yhdistyksensä eduskuntavaaliehdokkuudesta.
Juha Mäki-Ketelä perusti yhdistyksen noin vuosi sitten, koska kyllästyi siihen ettei poliitikkoja kiinnosta kansan syvien rivien asiat. Hän huomasi kuitenkin, että suomalaisia ei kiinnosta vaikuttaminen. Netissä sen sijaan jaksetaan länkyttää.
Alkusysäyksenä poliittiselle aktivoitumiselle oli Mäki-Ketelän mukaan se, että maahanmuuttopoliitikkaa ei Suomessa ollut ollenkaan. Kun ulkomaalaislakia tehtiin, hän ihmetteli, kuinka suomalaisille ei kerrota mitä päätetään. Hänellä ei ollut maahanmuuttajia kohtaan antipatioita, vaan nimenomaan politiikkaan.
Ulkomaalaisvastainen leima harmitti Mäki-Ketelää, sillä puolueen ensisijainen tavoite on suora demokratia eli kansalaisten suora vaikuttamisen mahdollisuus.
- Tuli huolestunutta palautetta maahanmuuttoa vastustavilta. Toinen ryhmä on maahanmuuttoa suosiva ryhmä, jotka ovat huolissaan siitä, että lietsotaan ulkomaalaisvihaa.
Ääriaineksen huuto kuuluu netissä kovimpaa tyyliin "ulkomaalaiset pois Suomesta". Muutos 2011 on sanoutunut irti tämänkaltaisesta retoriikasta. Nettikirjoittelu kuitenkin harmitti Mäki-Ketelää niin paljon, että hän ei jaksanut enää jatkaa puolueen puheenjohtajana.
- Nämä ihmiset kiihdyttävät itsensä niin, että heillä on todella paljon intoa ajaa sitä yhtä asiaa. Tuntuu, että heidän elämässään ei ole muuta sisältöä. Näiden ihmisten elämä pyörii täysin näiden maahanmuuttoa vastustavien ajatusten ympärillä.
Maalitauluksi joutunut sai ikävää postia
- Sitten kun joku lähtee omalla nimellään julkisesti puhumaan tästä arasta aiheesta, niin onkin kuin suora maalitaulu. On tullut paskapostia, ihan konkreettisestikin, Mäki-Ketelä sanoo.
Juha Mäki-Ketelä ei lähde ehdolle ensi kevään vaaleihin vaikka se oli ideana puoluetta perustettaessa. Pyöritys on ollut jo liikaa tässä vaiheessa.
- En kiellä, etteikö olisi ollut idealismia tässä alkuun. Mutta minä oikeasti uskoin, että kansalaisia kiinnostaa suuressa määrin se, kuinka voi vaikuttaa asioihin. Aktivismi yltää juuri netissä räksyttämiseen. Kotisohvalta on helppo länkyttää anonyymisti jotain, mutta sitten kun pitäisi todella tehdä jotain, ei jakseta kiinnostua.
Ajatukset eivät kohdanneet.
- Kun luulin löytäneeni ihmisiä, jotka on samaa mieltä kanssani esimerkiksi suorasta demokratiasta, niin se ei olekaan suoraa demokratiaa kuin niissä aiheissa, joita heitä kiinnostavat ja hyödyttävät.
Sitä kautta keskustelu takertuu Mäki-Ketelän mielestä turhankin yksityiskohtaisiin asioihin.
- Olisi pitänytkin vastustaa tiettyjä etnisiä ryhmiä tai tiettyjä uskontoja. Siinä kohtaa minulta loppui kiinnostus.
Populistien vaalit edessä
Tuleviin vaaleihin tulee paljon populisteja, jotka ratsastavat mm. maahanmuuttokysymyksellä.
- Odotan järkeviä rauhallisia vaaleja, mutta pelkään, että siitä tulee markkinatapahtuma. Maahanmuuttokysymys vedetään esiin lyhyen edun voiton toivossa, mutta lupaukset unohdetaan. Annetut lupaukset kyllä jäävät kansalaisten mieliin. Se saattaa kiihdyttää maahanmuuttokeskustelua entisestään. Tämän kahden vuoden kokemuksella pelkään, ettei se kehity hyvään suuntaan. Toivon kuitenkin, että pidetään jäitä hatussa.