keskiviikko 10. marraskuuta 2010

YLE: Vaasassa selvitettiin maahanmuuton kustannuksia

YLE Pohjanmaa: Vaasassa selvitettiin maahanmuuton kustannuksia 11.10.2010

Vaasassa on laskettu maahanmuuttajien nettokustannukset kaupungille. Laskelma tehtiin kansalais- ja valtuustoaloitteen pohjalta.

Valtuustoaloitteen takana on perussuomalaisten ja provaasalaisten valtuustoryhmä vahvistettuna yhdellä demarilla. Valtuustoaloitteen tekijä, perussuomalaisten Harri Leppälä ei ole saatuun laskelmaan tyytyväinen.

Leppälän mukaan laskelmassa ei ole otettu huomioon sellaisia maahanmuuttajia, jotka ovat olleet yli kolme vuotta Suomessa.

- Hehän on nettomeno kaupungille. Siellä on vuokrat, siellä on kaikennäköistä. Nämä puuttuu kokonaan siitä laskelmasta ja minun mielestäni se pitäisi pistää uudestaan käsittelyyn, vaatii Leppälä.

Verotulot puuttuvat

Laskelmassa ovat mukana niin perusopetuksen, sosiaali- ja terveyspuolen kuin nuorisotoimen tulot ja menot maahanmuuttajiin liittyen. Kun kaikki tämä lasketaan yhteen, päädytään nettomenoina noin 650 000 euroon. Vaasan kaupungin maahanmuuttotyön johtaja Mirja Törmä jää kaipaamaan laskelmasta verotulojen huomioimista.

- Laskelmassa oli ainoastaan, että työssäkäyvät maksavat veroa, mutta totuushan on se, että ainoastaan lapsilisä on verotonta. Kaikista muista, kaikki me kantaväestö ja maahanmuuttajatkin maksavat veroa, muistuttaa Törmä.

Laskelmassa kerrotaan, että selvitystä maahanmuuttajien maksamien verojen määristä ei ole. Myöskään arvioita summasta ei saatu.

Hintalappuko jokaiselle?

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Harri Leppälä kiistää, että tarkoituksena olisi saada tietylle ryhmälle hinta. Leppälä sanoo, että kyse on yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.

Maahanmuuttotyön johtaja Mirja Törmä ei ole sillä kannalla, että yhteiskunnassa ruvettaisiin katsomaan eri ryhmiä siinä mielessä, että mikä niistä rasittaa kuntalaisia kaikista eniten.

Vaasassa asui vuoden 2009 lopussa noin 3000 ulkomaan kansalaista. Määrä on viisi prosenttia väestöstä. Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia oli noin 3500. Vaasassa asuu pääkaupunkiseudun ja Turun seudun jälkeen eniten maahanmuuttajia väkilukuun suhteutettuna.