YLE Uutiset: Populismin nousu haittaa pohjoismaista yhteistyötä 2.11.2010
Ulkomaalaisvastaisten liikkeiden suosio haittaa pohjoismaista yhteistyötä. Kunkin Pohjoismaan omalaatuinen ulkomaalaispolitiikka voi esimerkiksi hidastaa maiden yhteisten tavoitteiden toteutumista. Maiden välillä linja-eroja voi olla esimerkiksi suhtautumisessa työperäiseen maahanmuuttoon tai turvapaikanhakijoihin.
Ruotsin ja Suomen pääministerit kantavat huolta etenkin muukalaisvastaisuudesta. Pääministeri Mari Kivinimeä (kesk.) huolettaa rasismin lisääntyminen.
- Sille kyllä haluan Suomessa sanoa ehdottoman ein, Kiviniemi lausuu
Kiviniemeä huolestuttaa myös se, että kaikilla pohjoismailla on erilainen maahanmuuttopolitiikka. Esimerkiksi Tanska on saanut moitteita, koska se on yleisesti kiristänyt ulkomaalaislinjauksiaan ja karkottanut maasta sosiaalitukien varaan ajautuneita pohjoismaalaisia.
Pääministerien huolesta huolimatta populismin nousu näkyy jo käytännön työssä.
- Näkyy siinä mielessä, ettei poisteta rajaesteitä siinä tahdissa kuin halutaan. Se kertoo pelosta, johon ei löydy järkeviä syitä, Pohjoismaisen rajaestefoorumin puheenjohtaja Ole Norrback.
Pohjoismaiden poliitikot yrittävät hillitä populismia ja avata rajoja tällä viikolla Reykjavikissa pidettävässä Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa.
_________________________________________________
MTV3: Perussuomalaisten edustaja häädettiin ulos Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta
Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Reykjavikissa nähtiin tänään poikkeuksellinen tapahtuma. Kansanedustaja Raimo Vistbacka (perus) häädettiin ulos Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän kokouksesta.
Taustalla on ryhmän pääsihteerin mukaan oikeistolaisten populistipuolueiden rynnistys Suomessa ja Ruotsissa.
- Menin normaalisti keskiryhmien kokoukseen ja siellä tuli pieni yllätys minulle. Minulle sanottiin päätöksestä, että minä en kuulukaan keskiryhmiin sillä tavalla, että voin osallistua siihen kokoukseen, Vistbacka ihmettelee.
Vistbackan käännyttämistä ryhtyi aamulla ajamaan Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmien pääsihteeri Terhi Tikkala. Tikkala kertoo toimineensa vain hälytyskellona Vistbackan suhteen.
- Ei voi sanoa, että se oli pelkästään minun aloitteeni. Tässä on kyllä laajempia pohdintoja taustalla, Tikkala kommentoi.
Keskiryhmä tuli kuitenkin nopeasti katumapäälle ja yritti hakea Vistbackaa takaisin.
- Ryhmä halusi osoittaa, että kyse ei ollut hänen henkilöönsä kohdistuvasta kritiikistä millään tavalla. Halusimme kutsua hänet ikäänkuin vieraaksi kokoukseen, Tikkala sanoo.
Vistbacka ei kuitenkaan palannut paikalle.
- Oli vähän kierroksia kun lähdettiin pois. En enää halunnut siinä vaiheessa siihen porukkaan mennä.
Kyseessä vaalipeli?
Vaikka pääministeri Mari Kiviniemi vielä joitakin viikkoja sitten toppuutteli vaalitaistelun aloittamista liian aikaisin, niin sellainen näyttää olevan jo täydessä käynnissä - ja vielä maan rajojen ulkopuolella.
- Taitaa olla ne toissaperjantain 14,3 prosentin gallupit taustalla, Vistbacka sanoo viitaten perussuomalaisten kannatuksen nopeaan kasvuun.
Tikkala myöntää, että puolueen gallupsuosio on vaikuttanut siihen, että oikeistopopulistien suosio on ihan todellinen kysymys. Hän arvelee, että perussuomalaiset pitävät yhteyttä länsinaapurin oikeistopopulistiseen Ruotsidemokraatteihin. Vistbacka puolestaan vakuuttaa, että hän ei tiedä tällaisista yhteyksistä yhtään mitään.