maanantai 13. joulukuuta 2010

Ilta-Sanomat: Halonen: Terrori-isku voi tapahtua Suomessakin

Ilta-Sanomat: Halonen: Terrori-isku voi tapahtua Suomessakin 13.12.2010

Presidentti Tarja Halosen mukaan ei pidä tuudittautua siihen, etteikö Tukholman tapainen terrori-isku voisi tapahtua Suomessakin.
- Oma kantani on ollut, ettei kysymys ole siitä, että jos, vaan että milloin.
Koska kyllahän tämä maailma on yhteinen, hän sanoi suomalaistoimittajille Pietarissa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Ei oikeastaan muuta voi sanoa kuin että on tiedetty, etta näin voi tapahtua eikä se ole poissuljettua, etteikö meilläkin tapahtuisi.

Halonen kertoo seuranneensa Tukholman tapahtumia myös Pietarissa ollessaan.

Hänen mukaansa Pohjoismaiden tapaiset hiljaiset maat voivat olla erityisen houkuttelevia ekstremistiryhmien kannalta.

- Kun jossain on kovin hiljaista, niin se on hyvä tapa saada itselleen julkisuutta, että seuraava isku tapahtuu juuri tällaisella alueella, hän muistutti.

Halosen mukaan viranomaiset tekevät kaikkensa, jotta Suomessa mahdollisesti suunniteltavat iskut saataisiin tietoon etukäteen.

- Meillä on aika traumaattiset kokemukset näistä omista itsemurhantekijöistämme. Mutta se on auttanut meitä selvittämään, että joskus ihmiset ovat mukana jossain organisaatiossa ja joskus he vain saavat kimmokkeen jostain.

______________________________________________________

Helsingin Sanomat: Halonen: Isku voisi tapahtua Suomessakin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoo Tukholman pommi-iskun olleen yllätys.

Halonen kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa Pietarissa maanantaina aamupäivällä.

"Ei oikein muuta voi sanoa kuin että näin voi tapahtua. Ei ole poissuljettua, että Suomessakin voi tapahtua näin", Halonen sanoi.

Halonen sanoi, että erilaisilla ääriliikkeillä on tapana hankkia huomiota itselleen julkisuutta muuten hiljaisilla alueilla.

Halosen mukaan suomalaisviranomaiset pyrkivät tekemään parhaansa tietääkseen, jos joku suunnittelee sellaista iskua. Hän muistutti, että omista koulu- ja kauppakeskustapahtumista on Suomessa traumaattiset kokemukset. Turvallisuusviranomaiset joutuvat koko ajan työskentelemään uudenlaisten ilmiöiden kanssa.

Halonen saapui kaupunkiin sunnuntaina Allegro-junalla Viipurin kautta, jossa hän tapasi Venäjän pääministerin Vladimir Putinin. Halonen palaa Suomeen tänään.