sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Uusi Suomi: Uusi imaami pelkää: ”Islamofobia voi kärjistyä”

Uusi Suomi: Uusi imaami pelkää: ”Islamofobia voi kärjistyä” 12.12.2010
Ilta-Sanomat: Suomalaisimaami: Lupa mielipiteille, ei väkivallalle 13.12.2010

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar pelkää Tukholman terrori-iskun kasvattavan islamofobiaa Suomessa. Uuden Suomen haastattelussa hän penää malttia ja toivoo, etteivät ihmiset sotkisi enemmistön ajatuksia vähemmistön tekoihin.

- Tämä teko on lähtöisin ymmärtämättömyydestä. Me täällä yhdyskunnassa opetamme niin muslimeille kuin valtaväestöllekin sitä, mitä islam todella on, Hajjar sanoo Uudelle Suomelle.

Marraskuun alussa valittu imaami kertoo kuulleensa tapauksesta vasta tänään, mutta sanoo pommi-iskujen järkyttäneen häntä ja koko islamilaista yhdyskuntaa syvästi.

- Tämä on järkyttävää, koska hän [pommittaja] sanoo puolustaneensa islamia, mutta keitä vastaan, Hajjar kysyy hämmentyneenä.

- Teolla on aiheutettu viattomille ihmisille pelkoa, ahdistusta ja kauhua. Se on vastoin islamin oppeja. Tuomitsemme teon jyrkästi, Hajjar sanoo.

Ruotsin islamilaiseen yhdyskuntaan Hajjar ei toistaiseksi ole saanut yhteyttä, osaksi median haastattelupyyntöjen vuoksi. Hän kertoo, ettei suomalaisen yhdyskunnan korviin ole kantautunut mitään tietoja tai edes huhuja siitä, että Tukholman terrori-iskujen tekijällä tai tekijöillä olisi yhteyksiä Suomeen.

Hajjar ei usko, että Tukholman tapaus saisi aikaan samantapaisen terrori-iskun vaikkapa Helsingissä. Sen sijaan hän pelkää, että se kasvattaa islamofobiaa entisestään Suomessa.

- Islamofobia on lisääntynyt koko ajan, ja toivottavasti se ei nyt kärjisty. En lähde arvailemaan, mihin se voisi johtaa. Toivottavasti ihmiset ymmärät sen, että vähemmistön teko ei edusta enemmistön ajatuksia, eivätkä sotke näitä keskenään.

- Tämä on niin tuore juttu, että tätä pitää käsitellä nyt kaikessa rauhassa, Hajjar kehottaa.

________________________________________________________


YLE Uutiset: Suomen imaami: Ei kuulu islaminuskoon

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kertoo Suomessa olevien muslimien olevan järkyttyneita Ruotsin iskuista. Hän korostaa että teoilla ei ole mitään tekemistä islamin uskon kanssa.

Hajjar kertoo että islaminusko tuomitsee vääryyden ja väkivallan, jota tehdään siviilejä ja viattomia vastaan. Hän pitää jarkyttävänä, terrori-iskuista Ruotsissa epäilty pommimies on viestissään vannonut islamin nimiin.

-Islamofobia on ollut nousussa viime aikoina ja pelkään, että tämä saattaa lisätä sitä entisestään. Muslimien enemmistöllä ei ole mitään tekemistä tuollaisten tekojen kanssa, mutta myös me muut joudumme maksamaan siitä, valitettavasti. Toivon että muut eivät suostuisi ennakkoluulojen vietäväksi , sanoo Hajjar.

Hajjar vakuuttaa että Suomessa ei ole tällaisia väkivaltaisia liikkeitä, eikä vastaavia tapahtumia tarvitse täällä pelätä.

-Minun korviin ei ole kantautunut mitään sellaista.

Väkivallan lisääntymistä yritetään estää opettamalla islamia paremmin erityisesti lapsille. Samansuuntaisesti ajatellaan myös islamilaisessa neuvostossa, Hajjar kertoo.

-Tällaiset teot voidaan estää kun ihmiset tietävät, mitä uskonto todella sanoo.

Islamilaiseen yhteisöön Ruotsin tapahtumilla ei odoteta olevan mitään erityisiä vaikutuksia. Hajjar sanoo, että tapahtumista varmasti keskustellaan, kuten tällaisista tapahtumista on muutoinkin tapana keskustella muslimien parissa.

__________________________________________________

MTV3: Suomen Islamilainen Neuvosto: Tukholman isku islamin vastainen

Suomen Islamilainen Neuvosto painottaa kannanotossaan, että Tukholman eilinen isku on islamin vastainen.

-Väkivalta ei ratkaise näitä tilanteita, joissa muslimit kokevat että heidän oikeuksiaan tai heille pyhää on loukattu, koska viattomien uhkaaminen ja terrorisointi eivät kuulu islamiin millään tavoin. Ei ole edes oikeutettua uhata kenenkään elämää tai terveyttä omien oikeuksiensa saamiseksi, neuvosto sanoo tiedotteessaan.

Islamologian professori Jan Hjärpe ei ollut täysin yllättynyt iskusta ja siihen liitetystä uhkauksesta. Hänen mukaansa Euroopassa on nähty useita vastaavia esimerkkejä. Hjärpen mielestä teko oli kuitenkin niin epäonnistuneesti toteutettu, että hän ei usko, että sen takana olisi jokin järjestö.

Hjärpe uskoo, että ihmiset, joilla on jo ennestään negatiivinen kuva muslimeista, tulevat yhdistämään iskun suoraan islamiin.

-Mutta järkevien ihmisten täytyy ymmärtää, että kyse on ennemmin yksittäisestä sekavasta henkilöstä, Hjärpe sanoo.

_____________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Suomalaisimaami: Lupa mielipiteille, ei väkivallalle

Suomen islamilaisyhdyskunnan hengellinen johtaja tuomitsee väkivallan käytön.
Itsemurhaiskun tehneen miehen kerrotaan lähettäneen sähköposteja, joissa hän perustelee tekoa muun muassa Ruotsin osallistumisella Afganistanin sotaan ja muslimeja loukanneilla Muhammed-pilapiirustuksilla.

Hän myös kehottaa Ruotsin muslimeja lopettamaan nöyristely ja iskemään takaisin.

Suomikin on mukana Afganistanissa. Onko Suomessa asuvien muslimien keskuudessa samanlaisia turhautumisen tunteita ja mielipiteitä?

- Mielipiteitä varmasti on, mutta se on aivan eri asia kuin väkivaltaan ryhtyminen. Muslimit eivät pidä siitä, jos Afganistanissa olevat ulkomaiset joukot ovat siellä, jos niitä ei toivota. On kuitenkin Afganistanin oma asia päättää, haluaako se maahan ulkomaisia joukkoja, Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar sanoi IS:lle sunnuntaina.

Mitä tulee tekijän kehotukseen nöyristelyn lopettamisesta, Hajjarin mukaan mikään ei olisi estänyt miestä puhumasta väkivallan sijaan.

- Hän voi yrittää perustella asiaa, mutta se ei tee siitä oikeaa. Islamissa ei saa vahingoittaa viattomia ihmisiä, Hajjar muistuttaa.

Paljon keskustelua aiheuttavaa tekoa aiotaan Hajjarin mukaan käsitellä yhteisössä rauhallisesti, kunhan tutkinta etenee ja tapahtumista on lisää tietoa.