torstai 9. joulukuuta 2010

YLE: Kouros: Siirtolaisparlamentista olisi etua myös maahanmuuttokriitikoille

YLE Taustapeili: Kouros: Siirtolaisparlamentista olisi etua myös maahanmuuttokriitikoille 9.12.2010
(audio, 28:49 min)

Maahanmuuttajien äänitorveksi aiotun Siirtolaisparlamentin suunnittelu jatkuu. Hankkeelle riittää myös vastustajia, mutta idean isä, päätoimittaja Alexis Kouros uskoo, että Siirtolaisparlamentista olisi etua jopa maahanmuuttokriittisille. /Taustapeili 9.12.2010

Alunperin tavoitteena oli järjestää Siirtolaisparlamentin ensimmäiset vaalit jo kevään eduskuntavaalien kyljessä. Ne aiotaan järjestää sähköisesti ja niiden järjestämiseen liittyy kuitenkin vielä useampi auki oleva kysymys. Samaten Siirtolaisparlamentin rahoitus on vielä täysin auki. Alexis Kouros sanookin, että vaalien lykkäytyminen kesälle tai ensi syksyyn ei ole kohtalonkysymys.

Käytännössä kyse on kansalaisjärjestöstä, joka kokoaisi eri ikäiset ja –taustaiset siirtolaiset puhumaan asioista yhdessä.

Kouros haluaa parlamentin yhteydessä puhua nimenomaan siirtolaisista, hän katsoo että sana ”maahanmuuttaja” antaa väärän kuvan.

---

00:00
Toimittaja Paula Jokimies:
Suomeen on kaavailtu maailman ensimmäistä siirtolaisparlamenttia. Ajatus on vastaanotettu ristiriitaisesti. Toisaalta halutaan siirtolaisten ääni nykyistä paremmin kuuluviin ja toisaalta taas on epäilty, että erillinen siirtolaisparlamentti eristäisi maahanmuuttajat entistä tiukemmin omaksi joukokseen. Siirtolaisparlamentti on virallisen kuuloisesta nimestään huolimatta kansalaisjärjestön keskustelufoorumi, joka haluaa etsiä yhteistä ääntä siirtolaisille. Siirtolaisparlamentin ensimmäiset vaalit on alkuperäisen aikataulun mukaan tarkoitus pitää kevään eduskuntavaalien yhteydessä, mutta vaaliteknisistä syistä aikataulu saattaa siirtyä kesään tai syksyynkin. Siirtolaisparlamentin perustamista puitiin viimeksi eilisiltana, keskiviikkona, keskustelutilaisuudessa. Idean isä, päätoimittaja Alexis Kouros, Suomen siirtolaisparlamentin tukiyhdistyksestä kertoo, että tuossa keskustelutilaisuudessa ei ollut läsnä ketään, jonka mielestä siirtolaisparlamenttia ei tarvittaisi.

20:30
Toimittaja Paula Jokimies:
Tämä oli ilmeisesti myös viestisi hanketta vastustaneille, että miksi tällaista tehdään?

Alexis Kouros:
Joo, ilman muuta. Ainahan kaikkia edistyksiä vastustetaan, että sille ei voi mitään. Mutta mun mielestäni se enimmäkseen pohjautuu tietämättömyyteen, koska nämä ihmiset eivät ottaneet meihin yhteyttä ollenkaan, kysymään, että mitä ne...niiden vastustus pohjautuu yhteen lehtiartikkeliin. Ne haluaa tietää tätä ja tota, mutta ne eivät koskaan ottaneet meihin yhteyttä. Ja toinen on se, että netissä kerätty adressi minusta on meidän mielestä hyvin epäluotettava. Siinä sama henkilö voisi mennä kirjoittaa vaikka 50 kertaa nimensä ja siellä näyttää olevankin aika paljon niitä akuankkoja. Ja sitten myös siinä on mukana Perussuomalaiset ja Muutos 2011 -liike, joka...ilmeisesti ne vaan fanaattisesti vastustaa kaikkea tähän aiheen liittyviä, vaikka se olisi heillekin hyvää.

24:00
Alexis Kouros:
Jos ajattelee tällä hetkellä, mikä Eurooppaa ja Suomea vaivaa. Tämä valtava talouskriisi, jolla ei ole mitään tekemistä siirtolaisuuden tai maahanmuuton kanssa. Päinvastoin se on vain helpottanut sitä, on työvoimaa tullut tänne. Sitten on tämä ilmastonmuutos, joka niin kuin talvet kylmenee ja kesät lämpenee, tiedemiesten mukaan. Sitten on koko tämä kaikki sodat mitä on käynnissä, kaikki taudit, jotka liikkuu... Meillä on valtavasti oikeita ja tärkeitä ongelmia. Minusta se on todella harmillista, että ihmiset osaavat huijata itsensä ja ottaa tällaisen tunteellisen aiheen, joka ei ole tällä hetkellä Suomen ongelma, kun täällä on kolme prosenttia, vain, muualta tulleita. Jos ajattelee, että minkä suuren ongelman se aiheuttaa. Ja sitten joku populistinen puolue voi käyttää tätä tietämättömyyttä hyväksi. Se on minusta kaikille epäisänmaallinen tehdä tällainen ratkaisu ja viedä yhteiskunta ojaan. On todellisia ongelmia, jotka pitää ratkaista. Eurooppahan on ihan vararikon partaalla! Suomella on 50 prosenttia bruttokansantuotteesta lainaa! Ja otetaan koko ajan lisää lainaa. Maat kaatuvat niin kuin dominot yksi toisensa jälkeen ja joku tulee sanomaan: meidän ongelma on yksi somaliäiti, joka on lukutaidoton ja istuu kotona. Se on minusta ihan naurettavaa.

28:20
Alexis Kouros:
Minusta kymmenen vuoden päästä, ehkä 2015, tullaan nauramaan tälle ajattelulle, mitä tällä hetkellä on. Tämmöinen, että...rajavartija-ajatus. Koska silloin pitää lähettää myyntimiehiä kehitysmaihin hakemaan työvoimaa.