torstai 9. joulukuuta 2010

Verkkouutiset: Maahanmuuttovirasto tarkkailee ulkomaisten opiskelijoiden väärennettyjä tiliotteita

Verkkouutiset: Maahanmuuttovirasto tarkkailee ulkomaisten opiskelijoiden väärennettyjä tiliotteita 9.12.2010

Opiskelijan oleskelulupaa on hakenut kuluvan vuoden tammi-lokakuussa 4185 henkilöä, mikä on 7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Hakijoista 89 prosenttia sai myönteisen päätöksen.

Oleskelulupa myönnettiin yhteensä 3864 EU-maiden ulkopuolelta tulevalle opiskelijalle.

Kuten aikaisempinakin vuosina, eniten oleskelulupahakemuksia ovat tehneet venäläiset (816) ja kiinalaiset (601). Heistä lähes kaikki saavat oleskeluluvan.

Näiden lisäksi suurimmat hakijaryhmät ovat olleet nigerialaiset (256), nepalilaiset (232), vietnamilaiset (214), yhdysvaltalaiset (173), intialaiset (165) ja bangladeshilaiset (157).

Kaikkiaan kielteisen päätöksen sai 11 prosenttia hakijoista, mutta kielteisten päätösten osuus vaihtelee huomattavasti maittain. Esimerkiksi nigerialaisista hakijoista kielteisen päätöksen sai noin puolet, bangladeshilaisista neljäsosa.

Oleskelulupa tyssää puutteelliseen toimeentuloon

Yleisin syy kielteisiin päätöksiin on ollut puutteellinen toimeentulo. Opiskelijan oleskeluluvan edellytyksenä on, että hakijalla on käytettävissään Suomessa oleskelun ajalle vähintään 500 euroa kuukaudessa tai 6 000 euroa vuodessa.

Maahanmuuttovirasto tehosti viime vuonna merkittävästi afrikkalaisten opiskelijoiden oleskelulupahakemusten tutkintaa väärennettyjen asiakirjojen vuoksi. Nyt esille ovat nousseet väärennetyt todistukset toimeentulosta. Opiskelijan oleskelulupa myönnetään vuodeksi kerrallaan, ja hakijan tulee todistaa toimeentulonsa tiliotteella.

Valtaosa oleskelulupaa hakevista tulee kehittyvistä maista, kuten Nigeriasta, Nepalista ja Bangladeshista. Maahanmuuttovirastolla on syytä epäillä, että riittävän toimeentulon todistamiseen käytetään väärennettyjä tiliotteita ja rahaa kierrätetään tililtä toiselle.

Virasto aikoo puuttua asiaan tehostamalla asiakirjojen tarkastusta edelleen. Tiliotteiden tarkastaminen on vaikeaa, mutta mahdollista jo nyt esimerkiksi Suomen Nigerian-edustuston avulla paikallisissa pankeissa, mikä näkyy selkeästi kielteisten päätösten määrässä nigerialaisten osalta.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Oleskelulupaa hakevat nigerialaiset joutuivat syyniin

Nigerialaisopiskelijoiden väärennetyt oleskelulupahakemukset jäävät yhä useammin viranomaisten haaviin. Maahanmuuttovirasto tehosti viime vuonna merkittävästi hakemusten tutkintaa, sillä virastoon tuli paljon kömpelösti väärennettyjä hakemuksia Nigeriasta.

Hakijan tulee osoittaa tiliotteella, että hänellä on vähintään 500 euron kuukausitulot tai 6 000 euron vuositulot. Koska kaikilla nigerialaishakijoilla ei ole ollut niin paljon tuloja, he ovat viranomaisia höynäyttääkseen väärentäneet tiliotteita tai siirtäneet hetkellisesti rahaa omalle tililleen toiselta tililtä.

Maahanmuuttovirasto ryhtyi viime vuonna tarkistamaan hakijoiden todellisen varallisuuden nigerialaisilta pankkitileiltä. Suomen Nigerian-edustusto toimi välikätenä tietojen keruussa.

Tänä vuonna kielteiset päätökset ovat tutkinnan parantuessa lisääntyneet ja enää vain noin puolet nigerialaisten hakemuksista on mennyt läpi.