lauantai 11. joulukuuta 2010

YLE: Ammattikoulutus hamuaa maahanmuuttajia

YLE Keski-Pohjanmaa: Ammattikoulutus hamuaa maahanmuuttajia 11.12.2010

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä tukeutuu maahanmuuttajien kouluttamisessa pitkiin perinteisiin ja työelämän vetovoimaan. Nykyään koulutusyhtymän eri oppilaitoksissa opiskelee noin sata maahanmuuttajaa. Eniten heitä on aikuisopistossa, sosiaali- ja terveysalalla sekä ammattiopistossa.

Suosituin yksittäinen ammattiala maahanmuuttajien ammattikoulutuksessa on sosiaali- ja terveysala ja erityisesti lähihoitajakoulutus. Koulutusyhtymän yhtymähallitus saa käsittelyynsä (15.12.) strategian, jonka tavoitteena on perehdyttää maahanmuuttajat suomalaiseen työkulttuuriin ja kouluttaa työvoimaa yrityksiin.

- Maahanmuuttajien kouluttaminen on vakiintunut koulutusyhtymän normaaliksi toiminnaksi kymmenen vuoden kuluessa. Järjestämme koulutusta maahanmuuttajille tarpeen mukaan, sanoo koulutusyhtymän johtaja Jukka Ylikarjula.

Normaalisti Keski-Pohjanmaalle tulevat aikuiset maahanmuuttajat menevät ensin kielikoulutukseen, jota järjestää mm. Kokkolan seudun opisto. Kun he ovat saaneet auttavan kielikoulutuksen, he siirtyvät ammattikoulutukseen. Eniten heitä on aikuisopistossa.

- Ammattikoulutusta maahanmuuttajille järjestetään yritysten tarpeen mukaan, ja koulutuksen määrä ja koulutusalojen suosio vaihtelevat. Muutama vuosi sitten suosittua oli metalliala, nyt painopiste on lähihoitajakoulutuksessa, kertoo Ylikarjula.

Tuoreen strategian mukaan koulutusyhtymä järjestää opetusta maahanmuuttajille kuudessa eri yksikössä eli ammattiopistossa, aikuisopistossa, kulttuuriopistossa, kauppaopistossa, maaseutuopistossa sekä sosiaali- ja terveysalan opistossa. Ohjausta jakaa oppisopimustoimisto.

Vahvuutena Keski-Pohjanmaalla ovat pitkien perinteiden lisäksi mm. työelämän myönteinen asenne ja maahanmnuuttajien parantunut työllistyminen. Mahdollisuuksina ovat mm. opiskelijamäärien vuosittainen kasvu ja verkostojen laajeneminen. Toisaalta heikkoutena on vielä toiminnan hajanaisuus ja asenteiden varovaisuus. Rahoitus on yhä hankkeiden varassa, ja opiskelijat ovat opintoryhmissä eritasoisia.