perjantai 3. kesäkuuta 2011

HS: Piirisarjan näpertelyä rasismilla

Helsingin Sanomat, kolumni: Kari Huhta: Piirisarjan näpertelyä rasismilla 3.6.2011

Tunteet kuumenivat rasismisyytöksistä. Syytteisiin vastattiin täysilaidallisella vastasyytteitä syrjinnästä, kiihkoilusta ja vääristelystä. Syytetyt olivat omasta mielestään uhreja, joita demonisoitiin. Sana demonisointi oli ahkerassa käytössä. Kiistassa oli kyse muun muassa "positiivisesta syrjinnästä" eli vähemmistöille annetuista etuisuuksista.

Kuulostaa aivan tunnelmakuvaukselta Suomen uudesta eduskunnasta. Tämä alkaa kuitenkin kauempaa, Yhdysvalloista.

Yhdysvaltain mustan väestön pitkäikäisin kansalaisoikeusjärjestö NAACP (National Association for the Advancement of Coloured People) hyväksyi vajaa vuosi sitten kokouksessaan tekstin, jossa konservatiivista teekutsuliikettä syytettiin rasistien suvaitsemisesta riveissään.

Teekutsuliike vastasi, että NAACP oli kiihkoilijoiden ja vääristelijöiden järjestö, jolta pitäisi perua sen veroton asema. Teekutsuliike vastustaa mustaa väestöä suosivaa positiivista syrjintää mutta kiistää sen, että kyse olisi rasismista.

Syyttely jatkuu edelleen. Mukaan on tullut paljon muitakin tahoja oikealta, vasemmalta ja keskeltä kiistelemään rasismista ja väestöryhmien tasa-arvosta.

Argumentointi on matkan varrella hioutunut. Myös teekutsuliike osaa esiintyä rasismin vastustajana, vaikka sen edustajat eivät malta vieläkään olla kutsumatta presidentti Barack Obamaa kenialaiseksi muslimikommunistiksi.

Tärkein oppi on ollut se, että pitää aina muistaa itse olla syrjinnän uhri ja demonisoitu.

Suomessa on syytetty perussuomalaisen puolueen uutta eduskuntaryhmää rasismin suvaitsemisesta. Osansa syytöksistä saanut kansanedustaja Jussi Halla-aho kirjoitti vastaukseksi julkilausuman syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan. Perussuomalaisten 39 kansanedustajaa allekirjoittivat sen viime viikolla.

Tekstissään Halla-aho rinnastaa rasismin oman ryhmänsä kokemaan syrjintään. Lisäksi teksti on poliittinen ohjelmajulistus. Se kyseenalaistaa hyvinvointiyhteiskunnan perusteet, joita moni perussuomalaisten kansanedustaja todennäköisesti kannattaa vilpittömästi. Tilalle tarjotaan klassista äärioikeiston yhteiskuntamallia, jossa hyvinvointia ei tasata.

Kyse ei siis ole vain yhdysvaltalaisen mallin mukaisesta rasismisyytösten torjumisesta ryhtymällä itse uhriksi. Puoluetoverit lukevat ehkä vastaisuudessa Halla-ahon paperit tarkemmin ennen kuin allekirjoittavat ne.

Maailmalla liikkuviin rasismin vähättelyteksteihin verrattuna julkilausuma on mahtipontista piirisarjan näpertelyä, mutta Suomessa se on uusi ilmiö muualla kuin hengenheimolaisten nettisivuilla.

Tekstin alkupuolella tuomitaan kaikenlainen rasismi ja syrjintä sekä sanoudutaan niistä irti. Heti sen jälkeen siirrytään tuomitsemaan kaikkiin mahdollisiin ryhmiin kohdistuva kaikki mahdollinen yleistävä mustamaalaus ja – kyllä, se on mukana – demonisointi. Ei voi olla kovin epäselvää, minkä foorumin demonisoinnista saattaisi olla kysymys.

Maahanmuuttoon pakkomielteisesti suhtautuvia puuhapiirejä ei pidä syrjiä, ja varsinkin uhkailu on aina erittäin tuomittavaa, mutta on historiatonta rinnastaa se rasismiin. Porukkaa tuskin syrjitään järjestelmällisesti asuntojen tai työpaikkojen saamisessa.

Tulee mieleen teini-ikäinen, joka loukkaantuneena sanoo: "Anteeks, että mä oon olemassa!" Pyytämällä anteeksi kaikkea ei pyydä anteeksi mitään. Moni syrjinnän muoto ansaitsee tuomion, mutta rasismi ansaitsee sen erikseen.

Oleellisimmassa osassaan teksti siirtyy tuomitsemaan kaiken mahdollisen syrjinnän tai suosimisen, samoin kuin rankaisemisen tai palkitsemisen ihmisen taustan perusteella.

Homma menee hullunkuriseksi, kun myös muita eduskuntaryhmiä kehotetaan rankaisemaan jäseniään, jotka rikkovat näitä periaatteita.

Oikeusoppineet ovat jo ehtineet huomauttaa, että luetellut periaatteet estäisivät ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen lisäksi sotainvalidien avustamisen ja tukiopetuksen koulussa. Listaan voi lisätä kaikki yhteiskunnan tulonsiirrot, joilla hyvinvointia jaetaan.

Yhdysvalloissa teekutsuliike tarkoittaa positiivista syrjintää vastustaessaan nimenomaan mustan väestön ja muiden etnisten vähemmistöjen koulutukseen ja työllistämiseen luotuja kannustimia.

Halla-aho otti maalitaulukseen koko yhteiskuntamallin. Tai ehkä kyseessä oli vahinko.