MTV: Palkintoehdokas: Toimittaja ei ole mitään ilman solvausketjua Hommaforumilla 24.2.2015
Suuri Journalistipalkinto -kilpailun ehdokkaista suurin osa oli saanut epämiellyttäviä viestejä osakseen. Harvempi oli kokenut varsinaista uhkailua ja vihapuhetta.
Kysyimme journalisteilta ja kirjailijoilta ovatko he joutuneet pelkäämään kirjoitustensa takia tai kokeneet uhkailuja ja vihapuhetta. Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla oleva toimittaja Tuomas Muraja on kokenut uhkailuja.
– Nykyään tuntuu siltä, ettei ole toimittaja eikä mikään, jos hänestä ei ole solvausketjua tai paria Hommafoorumilla, aloittaa Muraja.
Kysyimme tämän vuoden Suuri Journalistipalkinto -kilpailun ehdokkailta ajankohtaisia kysymyksiä mediasta ja journalistisesta työstä. Kilpailussa ehdokkaat kilpailevat neljässä eri kategoriassa; Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalisti ja uutena kategoriana Vuoden kirja. Kyselyyn jätti vastaamatta osa Vuoden journalistinen teko -kategoriassa kilpailevien työryhmien jäsenistä.
– Yleisillä keskustelupalstoilla, kuten Iltalehden tai Suomi 24:n foorumeilla on liikkunut myös perhettäni koskevia uhkailuja, jotka on poistettu vasta päivien päästä siitä, kun olen pyytänyt ne poistamaan. Minulle saa kyllä tulla vapautuneesti avautumaan omalla nimellään. Olenhan julkisessa ammatissa. Lapseni ja vaimoni on jätettävä rauhaan, Muraja toteaa saamistaan viesteistä.
Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Faktabaarin työryhmän jäsen, toimittaja Taru Taipale ja Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla oleva Suomen Kuvalehden toimittaja Jari Lindholm eivät olleet kokeneet uhkailuja tai vihapuhetta.
– En ole joutunut pelkäämään enkä ole kokenut vihapuhetta tai uhkailua. Taloustoimittajana en ole tekemisissä sen kaltaisten aiheiden kanssa, Taipale tiivistää oman kokemuksensa.
Myöskään Vuoden kirja -kategoriassa kirjallaan Nyljetyt teokset ehdolla oleva Juha Hurme tai Vuoden journalistinen teko -kategoriassa ehdolla oleva Faktabaarin hankevastaava Mikko Salo eivät olleet kokeneet uhkailuja.
"Minua on uhkailtu rikosilmoituksilla"
Vaikka osa ehdokkaista oli saanut uhkailuja, ne eivät olleet johtaneet mihinkään.
– Olen joutunut vihapuheen uhriksi (aiheena on ollut ennen kaikkea maahanmuutto, rasismi, perussuomalaiset). Muissa jutuissa minua on uhkailtu rikosilmoituksilla ja asianajajat käräjillä, mutta asiaa ei koskaan ole viety niin pitkälle, Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Ylen Mot-ohjelman toimittaja Minna Knus-Galán kertoo.
– Kerran vuosia sitten eräs ilmeisesti häiriintynyt keski-ikäinen nainen tulkitsi kirjoittamani tv-arvostelun käsittelevän sitä, että juuri hän on prostituoitu. Muuten ei ole putkahtanut häiritsevän outoja palautteita, Vuoden kirja -kategoriassa ehdolla oleva toimittaja-kirjailija Jussi Karjalainen sanoo. Hän on ehdolla yhdessä Ville Hännisen kanssa kirjasta Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat.
Toimittajalla julkinen ammatti
Osa myös muistutti, että media-alalla on alttiina epämiellyttävällekin palautteelle.
– Joka kerta kun julkaisee tekstin tai tekee filmin, niin asettaa itsensä alttiiksi muiden ihmisten reaktioille. Esim. pienellä paikkakunnalla kirjoittaminen paikallislehteen voi johtaa yhteisöstä hylkäämäksi, jos aihe liittyy paikallisiin vallanpitäjiin, Tuukka Temonen pohtii. Hän on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa Presidentin tekijät -dokumentillaan.
– Käytännössä jokainen näkyvästi julkisuudessa oleva henkilö saa kivojen viestien lisäksi myös epämiellyttäviä viestejä, ja tämä pätee tietysti myös meihin toimittajiin, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin ottaa esille. Hän on ehdolla Vuoden journalisti -kategoriassa.
Appelsinin mielestä vihapuhe on terminä uusi, mutta asiana vanha.
– Sitä on ollut aina, nyt on vain entisten lisäksi uusia kanavia, joiden kautta voi loukkaavia viestejä lähettää. Vihapuhe-termiä käytetään Suomessa aika leväperäisesti. On tietysti olemassa tahallista ilkeilyä ja uhkailua, mutta olisi hyvä kuitenkin muistaa ja ymmärtää, että osa ns. vihapuheeseen tai häirintään syyllistyneistä voi itse olla henkisesti tasapainottomia, jopa sairaita ja heidän viestejään tulisi osata katsoa tätä kautta, Appelsin sanoo.
Suuren Journalistipalkinnon 2014 saajat julkistetaan MTV3-kanavalla keskiviikkona 11.3.2015 kello 20 alkavassa suorassa gaalalähetyksessä.