maanantai 2. heinäkuuta 2012

HS: Halla-ahon poistettavaksi määrätyistä blogiteksteistä sotku

Helsingin Sanomat: Halla-ahon poistettavaksi määrätyistä blogiteksteistä sotku 2.7.2012

Viranomaisten mukaan verkkokirjoitusten poistamista koskevat ohjeet ovat epäselviä.

Kan­san­edus­ta­ja Jus­si Hal­la-ahon (ps) kor­keim­mas­ta oi­keu­des­ta (K­KO) saa­man tuo­mion täy­tän­töön­pa­nos­ta on keh­key­ty­nyt omi­tui­nen vyyh­ti. Vi­ran­omai­sil­le on epä­sel­vää, mi­ten tuo­mios­sa pois­tet­ta­vak­si mää­rät­ty­jen Hal­la-ahon blo­gi­kir­joi­tus­ten suh­teen pi­täi­si toi­mia.

Pois­ta­mi­sen si­jaan Hal­la-aho on va­rus­ta­nut teks­tin mai­nin­nal­la "­täs­tä koh­das­ta on kor­keim­man oi­keu­den pää­tök­sel­lä 8­.6­.2012 pois­tet­tu vir­ke, jos­sa, MTV3:n uu­ti­sen mu­kaan, väi­tet­tiin..".

Useat vies­ti­met si­tee­ra­si­vat Hal­la-ahon hä­vi­tet­tä­väk­si mää­rät­ty­jä teks­te­jä tuo­mion jäl­keen.

Jos ih­mi­nen ei tot­te­le oi­keu­den mää­räys­tä, oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kus ha­kee tuo­mion täy­tän­töön­pa­noa. Verk­ko­teks­tin pois­ta­mi­ses­sa täy­tän­töön­pa­non to­teut­taa po­lii­si. Käy­tän­nös­sä se voi pyy­tää verk­ko­si­vu­jen pal­ve­lun­tar­joa­jaa pois­ta­maan hä­vi­tet­tä­väk­si mää­rä­tyt vies­tit.

Tois­tai­sek­si Hal­la-ahon teks­tit ovat saa­neet ol­la pai­koil­laan, kos­ka vi­ran­omais­ten mie­les­tä asiaa kos­ke­vat sään­nök­set ovat epä­sel­viä.

Oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kuk­sen asias­ta vas­taa­va toi­mi­ala­joh­ta­ja Tau­no Aal­to ei kom­men­toi yk­sit­täis­ta­paus­ta ei­kä suo­raan Hal­la-ahon tuo­mio­ta. Hän sa­noo sil­ti, et­tä yleen­sä täy­tän­töön­pa­no­pyyn­tö oli­si täs­sä ajas­sa jo lä­he­tet­ty, sil­lä KKO:n tuo­mio on lain­voi­mai­nen he­ti.

Po­lii­si on Aal­lon mu­kaan vas­taa­vis­sa ta­pauk­sis­sa kat­so­nut, et­tei sil­lä ole toi­mi­val­taa asias­sa.

"­Tä­mä on kuu­ma ky­sy­mys, ja asia on ol­lut ta­pe­til­la jo aiem­min. Verk­ko­vies­tin pois­ta­mis­mää­räyk­set ovat epä­sel­viä. On­gel­ma on ol­lut työn al­la, riip­pu­mat­ta Hal­la-ahos­ta", hän sa­noo.

Se­kaan­nus­ta ai­heut­taa se, et­tei oh­jei­ta ole yk­si­se­lit­tei­ses­ti kir­jat­tu la­kiin, vaan me­net­te­ly pe­rus­tuu osin lain tul­kin­taan.

Hal­la-ahon te­ke­mä rat­kai­su ei lain­val­vo­jan sil­mis­sä ole riit­tä­vä.

"Ei ole tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen toi­meen­pa­no, et­tä sa­mat lau­su­mat sai­si­vat jää­dä si­vuil­le viit­tauk­se­na jouk­ko­vies­ti­miin", Aal­to ar­vioi.

Jos po­lii­si ei ryh­dy toi­meen, jää­vät­kö Hal­la-ahon vies­tit verk­koon?

"­Täy­tyy va­rau­tua kes­kus­te­le­maan po­lii­sin kans­sa. Tä­hän as­ti [vas­taa­vat tuo­miot] on kyl­lä yleen­sä saa­tu pan­tua täy­tän­töön. Tar­vit­taes­sa po­lii­si­hal­li­tus voi an­taa po­lii­sia kos­ke­via oh­jei­ta. Ei ti­lan­ne ole toi­vo­ton", Aal­to sa­noo.

HS ei ta­voit­ta­nut ke­tään po­lii­sis­ta kom­men­toi­maan asiaa.