tiistai 24. heinäkuuta 2012

Yle: Miksi äärioikeisto saa kannatusta euroalueella?

Yle Uutiset: Miksi äärioikeisto saa kannatusta euroalueella? 24.7.2012

Keski-Euroopan äärioikeisto etsii nuoria äänestäjiä Facebookista, YouTubesta ja diskoista. He käyttävät sujuvasti sosiaalista mediaa ja tavoittavat nuoret äänestäjät. Suomessa äärioikeistolaisten ja äärinationalististen verkostojen vaikutusvalta on jäänyt vaisuksi – ainakin toistaiseksi. Paisutellaanko Suomessa äärioikeiston nousua?

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Suomen Sisun jäsen Jussi Halla-aho sanoo, että Suomessa paisutellaan äärioikeiston nousua. Kuka tahansa peräkammarin poika voi perustaa facebook-ryhmän, toteaa Halla-Aho Silminnäkijälle antamassaan haastattelussa.

Suomessa toimii toisistaan irrallaan olevia äärioikeistolaisia ryhmittymiä. Lukumäärää on vaikea arvioida. Esimerkiksi suojelupoliisi ei pidä äärioikeistolaista liikehdintää kovin merkittävänä uhkana.

Rasismia ja äärioikeistoa tutkineen Vesa Puurosen mielestä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Verkossa toimivat ryhmät on syytä ottaa vakavasti.

Itävallassa oikeistopopulistinen Vapauspuolue FPÖ on alle parikymppisten äänestäjien suosikki. FPÖ:n karismaattisena pidetty johtohahmo Hanz-Christian Strache muun muassa jalkautuu diskoihin levittämään oikeistolaisten viestiä. Karismaattinen Strache on tehnyt muunmuassa rap-videoita nettiin.

Politiikan tutkimuksen professori Walter Manoschek Wienin yliopistosta arvioi, että Vapauspuolueen suosiota selittävät juuri helpot ratkaisut ja populistinen tapa lähestyä mahdollisia uusia äänestäjiä.

Unkarissa äärioikeistolainen Jobbik-puolue haluaa Unkarin eroon EU:sta ja Suur-Unkarin takaisin. Maan talouden heikentyminen lisää äärioikeiston kannatusta. Toimittaja Risto Majaniemen haastattelussa mm. Unkarin kansanedustaja Barna Bödöcs ja politiikan tutkija Robert Lazlo.

Ajankohtainen kakkonen käsittelee Unkarin äärioikeistoa TV2 ti 24.7. klo 21:00