Demari, pääkirjoitus: Suvaitsevaisuus voitti vihan 24.7.2012
Norjalaisten sunnuntainen muistojuhla Utöyan ja Oslon iskujen uhrien muistolle kasvoi pienen maan kansallisesta muistojuhlasta suureksi kansainväliseksi suvaitsevaisuuden ja demokratian voittojuhlaksi. Kuluneen vuoden aikana norjalaiset ovat kansakuntana osoittaneet todeksi pääministeri Jens Stoltenbergin lausuman: tappaja epäonnistui, ihmiset voittivat.
Vuotta on kansainvälisestikin värittänyt Anders Behring Breivikin oikeudenkäynti. Hänen tekojaan, hallintokorttelin räjäyttämistä ja pääsuunnitelmaansa työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleirillä suoritettua joukkosurmaa on käännelty joka puolelta. Tuomion hullu terroristi saa kuukauden kuluttua.
Uhrien omaiset joutuvat edelleen kokemaan surmat lähes päivittäin mediassa ja omassa elämässään. Pääministeri Stoltenberg kuvailikin hallituskorttelissa järjestetyssä muistotilaisuudessa, että terrori-iskusta on tullut osa norjalaisten identiteettiä. Se identiteetti tarkoittaa entistä lujempaa luottamusta pohjoismaalaisen sosialidemokraattisen yhteiskunnan arvomaailmaan.
Pääministerinsä johdolla norjalaiset ovat näyttäneet maailmalle, että vihaan voi, ja suorastaan täytyy, vastata avoimuudella. Vihapuheisiin on reagoitava. Piittaamattomuus niistä on niiden hyväksymistä. Uhrien muistoksi lasketuista kansainvälisen sosialidemokratia tunnuksista, punaisista ruusuista, on muodostunut entistä laajempi tunnus.
Utöyan jälkeen se kukkii myös demokratian ja avoimuuden symbolina. Rakkauden osoitus punainen ruusu on aina ollut, mutta Breivikin jäljiltä norjalaiset lisäsivät merkitykseksi muiden ihmisten rakastamisen näiden erilaisuudesta huolimatta.
Muistotilaisuuksia järjestettiin ympäri Norjaa ja myös maan rajojen ulkopuolella. Helsingissä uhrien muistoa kunnioitettiin Norjan suurlähetystön edessä.
Suomi sai myös valitettavaa julkisuutta, kun Utöyan tilaisuudessa esiintynyt ruotsalainen laulaja Mikael Wiehe nosti Suomen perussuomalaisten hihamerkkipuheet esimerkiksi suvaitsemattomuuden ja fasismin noususta Euroopassa. Kansanedustaja James Hirvisaari ja avustajansa Helena Eronen ovat nyt polttomerkittyjä esimerkkejä sellaisesta ajattelusta, jossa nurkkakuntaisesti oma lähipiiri asetetaan vastaa kaikkialta muualta tulevaa pahaa vastaan.
Huonot "vitsit" jatkuivat, kun internetissä joku hörhö suomalaisen ääriryhmän nimissä ilmoitti sosialidemokraattien olleen vastuussa iskuista. Onneksi ainakin Norjassa nuorten poliittinen aktiivisuus ja liittyminen työväenpuolueen nuorten järjestöön AUF:ään on vain lisääntynyt kuluvan vuoden aikana. Pohjoismaalainen avoimuus ei anna periksi ääriainesten paineessa.