torstai 12. heinäkuuta 2012

MTV3: MTK:n johtaja: Thaipoimijat riipivät kaiken ja kasvusto vaurioituu

MTV3: MTK:n johtaja: Thaipoimijat riipivät kaiken ja kasvusto vaurioituu 12.7.2012
MTV3/STT: MTK: Marjojen poimintaa pitää rajoittaa
MTK:n tiedote: Liiketoiminta tulee rajata selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle
Iltalehti/STT: Metsät pian taas täynnä thaimaalaisia 11.7.2012

MTK:n maankäyttöasioista vastaava johtaja Markku Tornberg sanoo, että ammattimaisesti mustikoita tai puolukoita poimivat vahingoittavat varvikkoa niin, että se kasvaa seuraavana vuonna heikosti.

– Ammattimaisesti marjoja poimivat eivät poimi, vaan haravoivat marjoja pienellä haravalla. Haravointi vaurioittaa kasvustoja ja niillä alueilla, joilla on käytetty tällaisia haravia, on havaittavissa seuraavana vuonna selvästi vähemmän marjoja, Tornberg sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK haluaa rajoittaa marjojen laajamittaista kaupallista poimintaa sekä selkeyttää Suomen perinteisiä jokamiehen oikeuksia. MTK:n mielestä toisen omaisuuden käyttäminen liiketoimintaan tulee rajata lailla selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle.

Tornberg ottaa esimerkkejä.

– Joku tienaa toisen omaisuudella, kyllä tähän tarvitaan lainsäädäntöä. Esimerkiksi ohjattu ratsastustoiminta, jossa tallilla on itsellään vain pari hehtaaria laidunmaata, eli ratsastus tapahtuu kokonaan toisen mailla. Se ei voi olla perinteistä jokamiehen oikeutta.

– Näiden thaimaalaisten hillan poiminta ei myöskään ole perinteistä eikä jokamiehen oikeutta. He käyvät tietyn alueen kerran läpi ja kaikki marjat – niin raa'at kuin kypsätkin – poimitaan pois.

Tornbergin mukaan kaikkea ei tarvitse säädellä lailla, vaan poimijoita välittäviä yrityksiä ja marjayrityksiä pitää myös ohjeistaa kouluttamaan poimijoita.

– Poimijat pitää ohjeistaa selkeämmin, kuinka lähelle kyliä saa tulla poimimaan ja miten marjat poimitaan oikeaoppisesti.

MTK haluaa puuttua myös työsuhteiden harmauteen.

–Ulkomaalaisten poimijoiden työsuhtet pitäisi saada järjestykseen. Nyt siinä on ihmiskaupan piirteitä, sanoo Tornberg.

-----

MTV3/STT: MTK: Marjojen poimintaa pitää rajoittaa

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK haluaa rajoittaa marjojen laajamittaista kaupallista poimintaa.

MTK:n mielestä toisen omaisuuden käyttäminen liiketoimintaan tulee rajata lailla selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle.

Liiton mukaan esimerkiksi marjojen ohjattu ja laajamittainen kaupallinen poiminta, ratsastus yritystoimintana yksityisalueilla sekä koiravaljakkosafarit ovat liiketoimintaa, jotka käyttävät hyväkseen Suomen laajoja jokamiehenoikeuksia.

Liiton mukaan tärkeät ja perinteiset jokamiehenoikeudet sekä vesien yleiskäyttöoikeus on säilytettävä, mutta esimerkiksi ohjattu kaupallinen marjojen poiminta olisi hyvä säännellä esimerkiksi ulkoilulaissa.

MTK odottaa mielenkiinnolla ympäristöministeriön loppukesästä ilmestyvää jokamiehenoikeuksia käsittelevää julkaisua.

-----

MTK:n tiedote: Liiketoiminta tulee rajata selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK odottaa mielenkiinnolla ympäristöministeriön loppukesästä ilmestyvää jokamiehenoikeuksia käsittelevää julkaisua. MTK:n mielestä tärkeät ja perinteiset jokamiehenoikeudet sekä vesien yleiskäyttöoikeus on säilytettävä. Kuitenkin toisen omaisuuden käyttäminen liiketoimintaan tulee rajata lailla selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK odottaa mielenkiinnolla ympäristöministeriön loppukesästä ilmestyvää jokamiehenoikeuksia käsittelevää julkaisua. MTK:n mielestä tärkeät ja perinteiset jokamiehenoikeudet sekä vesien yleiskäyttöoikeus on säilytettävä. Kuitenkin toisen omaisuuden käyttäminen liiketoimintaan tulee rajata lailla selkeästi jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle.

Viime aikoina on alkanut esiintyä jokamiehenoikeuksilla perusteltuja toimintatapoja, jotka poikkeavat perinteisistä käytännöistä. Esimerkiksi marjojen ohjattu ja laajamittainen kaupallinen poiminta, ratsastus yritystoimintana yksityisteillä ja -metsissä sekä koiravaljakkosafarit ovat liiketoimintaa, jotka käyttävät hyväkseen Suomen laajoja jokamiehenoikeuksia.

- Tällaisten arveluttavien lieveilmiöiden osalta olisi tärkeää saada selkeytystä jokamiehenoikeuksien sisältöön. Eniten kohua herättänyt kysymys eli ohjattu kaupallinen marjojen poiminta olisi hyvä säännellä esimerkiksi ulkoilulaissa, sanoo MTK:n maankäyttöasioista vastaava johtaja Markku Tornberg.

MTK toivottaa suomalaiset tutustumaan maaseutuun ja luontoon

Jokamiehenoikeudet ovat arvokas etu, jonka maa- ja vesialueiden omistajat edelleen mahdollistavat meille kaikille. Jokamiehenoikeudet ovat olennainen osa suomalaisten mahdollisuutta liikkua ja nauttia kotimaansa luonnosta.

- Erityisesti maaseudulla asuville jokamiehenoikeudet antavat tärkeän mahdollisuuden oman elinympäristönsä hyödylliseen käyttämiseen, Tornberg kuvailee.

Jokaisen jokamiehenoikeudella toimivan tai vesien yleiskäyttöoikeudella liikkuvan tulee ymmärtää myös vastuunsa omasta toiminnastaan. Jokamiehenoikeudella toimiminen tulee olla tilapäistä, eikä se saa aiheuttaa alueen omistajalle haittaa.

On myös tärkeää huomata, etteivät jokamiehenoikeudet koske erityiseen käyttöön otettuja alueita, kuten esimerkiksi peltoja, kotirauhan suojaamaa pihaa tai julkisrauhan suojaamaa tuotantorakennusten lähialuetta.

- Monilta väärinkäsityksiltä ja riidoilta vältytään käyttämällä tervettä maalaisjärkeä ja noudattamalla hyviä käytöstapoja. Jos jokamiehenoikeuden käyttäjää arveluttaa, voiko hän jotain tehdä, ongelmilta välttyy kysymällä alueen omistajalta suostumuksen toiminnalle, neuvoo Markku Tornberg.

_____________________________________

Iltalehti/STT: Metsät pian taas täynnä thaimaalaisia 11.7.2012

Tänäkin kesänä Suomeen tulee 4 000 ulkomaalaista mustikan- ja puolukanpoimijaa.

Ulkoministeriön mukaan poimijoiden määrä on melko vakiintunut.

STT:n haastattelemien marjayrittäjien mukaan toiminta on muutoinkin jo vakiintunutta. Liki kaikki tosin totesivat, että parannuksia tehdään joka vuosi.

Yrittäjät kertoivat kutsuneensa 3 500 poimijaa, joista 2 800 Thaimaasta ja 550 Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Kutsuttuina on myös venäläisiä, mutta suurin osa venäläispoimijoista matkailee marjamaille omatoimisesti.

Ulkomaalaiset poimijat tulevat pääosin Pohjois-Suomeen. Pääjoukko saapuu heinäkuun lopussa.

Viime talvena julkaistussa ulkoministeriön tilaamassa tutkimuksessa todetaan, että yksi alan suurimpia ongelmia on sosiaalisen hyväksynnän puute eli huono julkisuuskuva. Varautuneisuus kuuluikin usean STT:n puhelimitse tavoittaman marjayrittäjän äänessä.

- Tavoitteena on, että poimijat ja kaikki, ketkä tässä kuviossa ovat mukana, pärjäisivät, sanoo Matti Honkonen jyväskyläläisestä Marja-Matista.

STT haastatteli heinäkuun alussa alan merkittävimpiä yrityksiä, joita on noin kymmenen.