Suomenmaa, pääkirjoitus: Halla-aho on sopimaton lainsäätäjän tehtävään 25.4.2012
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho osoittaa taas todistusta siitä, että hän ei ole sopiva lainsäätäjäksi.
Tästä kertoo hänen suoranainen pullikointinsa oikeuden päätöstä vastaan.
Korkein oikeus tuomitsi kesäkuussa Halla-ahon blogikirjoituksestaan sakkorangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi hänet määrättiin poistamaan halventaviksi katsotut kirjoitukset blogistaan.
Halla-aho korvasi kuitenkin tuomion jälkeen alkuperäiset kirjoituksensa lainauksilla ja linkitti kirjoitusten yhteyteen MTV3:n uutisen, jossa oli kerrottu, mitä alkuperäinen kirjoitus piti sisällään.
Näin Halla-aho teki mahdolliseksi sen, että blogin lukija edelleen ymmärtää, mitä poistettavaksi määrätyssä kirjoituksessa oli aiemmin ollut.
Nyt poliisi on ottanut Halla-ahoon yhteyttä kirjoituksen siivoamiseksi. Halla-aho on kuitenkin kertonut Yle Uutisille, että aikoo jättää blogikirjoituksensa ennalleen. Yhteydenotto ei sisältänyt Halla-ahon mielestä muka ohjeita siitä, mitä blogista pitäisi vielä poistaa.
Episodi on suoraa jatkoa sille, miten Halla-aho suhtautui Korkeimman oikeuden tuomioon. Hän vähätteli sitä ja ilmoitti ylimielisen pilkallisesti, että se ei ollut kuin muutaman ihmisen mielipide.
Halla-ahon asenne ei sovi lainsäätäjälle.
Lainkuuliaisuus ja yhteisten pelisääntöjen hyväksyminen ovat toimivan ja turvallisen yhteiskunnan välttämättömiä edellytyksiä. Erityisesti Halla-ahon asemassa olevan tulisi näyttää tässä suorastaan esimerkkiä.
Jos lainsäädäntö tuntuu väärältä, sitä on oikeus pyrkiä muuttamaan. Halla-aholla on tässä suhteessa tavalliseen kansalaiseen verrattuna ylivertainen asema. Sitä ei pitäisi tuhlata lapselliseen kiukutteluun.
Lainkäytön halveksunta on oikeuden ottamista omiin käsiin. Halla-ahon tapauksessa asia vaikuttaa vähäpätöiseltä. Sillä on kuitenkin laajempi, symbolinen merkitys. Halla-ahonkin pitäisi ymmärtää tämä.
Eduskunnasta Halla-ahoa ei voi tämänkään tapauksen takia erottaa. Katseet kääntyvätkin taas kerran kohti perussuomalaisten eduskuntaryhmää ja puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia.
Kysymys kuuluu: kuinka kauan tätä operettia on kärsittävä?
Lapsellisten tapausten leima syö jatkuvasti perussuomalaisten tulevaisuutta. Nytkin puolue voisi nostaa osakkeitaan eurokriisin varjolla, mikä onkin ollut oikeastaan ainoa soinilaisten keppihevonen.
Mutta eipä vain. Taas nousevat otsikoihin halla-ahot temppuineen. Ne saattavat kiinnostaa kansalaisia, mutta uskottavuutta ne eivät lisää.
Perussuomalaisten onkin syytä herätä ajattelemaan, haluaako mikään muu puolue kohta enää olla missään yhteistyössä sellaisen puolueen kanssa, jonka kaikki edustajat eivät tunnusta edes oikeuslaitoksen arvoa.
Riippumaton oikeuslaitos on länsimaisen yhteiskuntajärjestyksen peruskiviä. Sen arvovaltaa ei pidä ainakaan kansanedustajan kynällä asettaa kyseenalaiseksi.