torstai 26. heinäkuuta 2012

Iisalmen Sanomat: Afgaanipakolaisia on tulossa Ylä-Savoon

Iisalmen Sanomat: Afgaanipakolaisia on tulossa Ylä-Savoon 26.7.2012
Iisalmen sanomat, mielipide: Pakolaisista 30.7.2012

Ylä-Savoon on tulossa 44 hengen ryhmä afgaanipakolaisia vuodenvaihteen tienoilla. Valtaosa ryhmän jäsenistä on leskeksi jääneitä äitejä lapsineen.

Pakolaiset odottavat sijoituspäätöstä parhaillaan Iranissa. Osa heistä asuu pakolaisleireillä ja osa kaupunkimajoituksessa.

Pakolaiset ovat Ely-keskuksen maahanmuuttopäällikön Lisbeth Mattssonin mukaan jatkuvan karkotusuhan alla, elävät hyvin köyhissä olosuhteissa ja heillä ei ole mahdollisuuksia palata kotimaahansa.

- Oma toivomukseni on, että kunnat pystyisivät sijoittamaan pakolaisryhmän jo tämän vuoden puolella. Iisalmi, Lapinlahti ja Sonkajärvi ovat lupautuneet ottamaan vastaan enintään 150 pakolaista, Mattson toteaa.

Hänen mukaansa kunnat sopivat loppuvuoden aikana keskenään pakolaisten sijoittamisesta.

- Paraatipaikoilta ei pakolaisille asuntoja etsitä. Sen sijaan toimivat joukkoliikenneyhteydet ovat erittäin tärkeät pakolaisille, joilla ei omia kulkuneuvoja ole, Mattsson toteaa.

Kunnat valmistelevat parhaillaan pakolaisille asuntoja sekä heidän tarvitsemiaan palveluita.

Kiintiöpakolaisten aiheuttamien kustannusten korvaukseen saadaan rahaa sekä Suomen valtiolta että EU:lta.

_______________________________________


Pakolaisista

Nyt kun myös Ylä-Savoon on tulossa pakolaisia, en voi kuin ihmetellä, kuinka paljon se ihmisiä pelottaa. Miksi vastustus on niin suurta, eikä nähdä asiaa mahdollisuutena. Onhan se totta, että tuki- ja verorahoilla heidät täytyy alkuun elättää, mutta kuinka pitkään, se riippuu meistä.

Jos otamme heidät heti mukaan yhteiskunnan toimintaan, sitä nopeammin he pääsevät jaloilleen. Mutta jos annamme rasismille ja syrjinnälle vallan, tulemme eniten kärsimään itse.

Itse näen heidät työllistäjinä, he tuovat kuntiin EU-rahaa, joilla ostavat tuotteita ja palveluita. En usko, että he jemmaavat rahat patjan väliin. Nyt täytyy vaan paikallisten kauppiaiden ja palvelun tarjoajien olla hereillä.

On myös hyvä muistaa, että Suomi elää viennistä ja parhaita viennin ammattilaisia ovat ne, jotka hallitsevat ostavan maan kulttuurin. On myös todennäköistä, että tämän hetken kriisimaat tulevat olemaan suurimpia markkinoita tulevaisuudessa.

PS. Miksi olemme valmiita kustantamaan puistojengin ryyppäämisen, mutta emme auta ihmisiä, joilla on vielä halu päästä jaloilleen?

TONI KUKKONEN (sd.) lapinlahti