keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Vantaan Sanomat: Matarissa asuneet romanit muuttivat pois

Vantaan Sanomat: Matarissa asuneet romanit muuttivat pois 11.7.2012

Viime talvena Matarin asukkaat saivat tutustua uudenlaiseen tyyliin asua, kun naapurustoon muutti Romanian romaneita. Romanit majoittuivat paikallisen talon pihassa olevaan saunamökkiin, jossa ei ollut lainkaan wc-tiloja.

Naapureiden mukaan romanit käyttivät pihoja ja katujen varsia vessanaan. Samaan aikaan ihmisten pihoilta alkoi muun muassa hävitä tavaroita ja pyykkejä kadota naruilta.

Naapurit olivat yhteydessä poliisiin, terveysviranomaisiin ja rakennusviranomaisiin. Vantaan ympäristövalvonta kävi paikalla tutkimassa tilannetta, mutta ei puuttunut asiaan, koska piha ei ollut tavanomaista roskaisempi.

Poliisi taas ei voinut tehdä asunnontarkastusta, koska ympäristössä ei näkynyt mitään epäilyttävää, eikä vuokralainen tai asunnon omistaja tehnyt ilmoitusta.

Noin puolitoista kuukautta sitten asiaan tuli muutos, kun rakennusviraston valvontatarkastaja kävi paikalla yhdessä ympäristökeskuksen ja pelastusviranomaisten kanssa.

Katselmuksessa todettiin, että saunamökki ei täytä asuinrakennukselle asetettuja vaatimuksia, joten siinä ei saa asua.

– Asunnon omistajalle on annettu ilmoitus, että saunamökki on asumiskiellossa, kertoo rakennusvalvontaviraston valvontatarkastaja Heli Suihko.

Kielto koskee vain pihalla olevaa saunamökkiä, ei itse taloa. Päärakennuksessa asuu tiettävästi virolaisia rakennusmiehiä.

– Olemme käyneet talolla kontrollikäynneillä monta kertaa, ja näyttää siltä, että saunamökissä ei enää asuta, sanoo Suihko.

Myöskään poliisi tai ympäristövalvonta eivät ole enää saaneet valituksia kyseiseltä alueelta. Naapureiden mukaan mökki on näyttänyt asumattomalta noin kuukauden ajan.

– Olemme olleet asiasta hiljaa, ettei kukaan vain saa päähänsä muuttaa sinne uudelleen nyt, kun se on tyhjänä, kertoo nimettömänä pysyttelevä naapuri.

Mikäli asunnon omistaja ei noudata rakennusvalvontaviraston kehotusta pitää mökki asumattomana, saa hän uhkasakon. Jos uhkasakkokaan ei toimi, viedään asia ympäristölautakunnon rakennuslupajaoston käsittelyyn.