tiistai 24. heinäkuuta 2012

Koillissanomat: Tapetilla

Koillissanomat, kolumni: Tapetilla 24.7.2012

Torstai-iltana Oulussa järjestettiin poliittinen keskustelutilaisuus, joka käsitteli äärioikeiston vähemmistöihin kohdistamaa uhkaa. Ennen tilaisuuden alkua ensimmäinen puhuja kiinnitti huomiota yleisön joukossa istuneeseen punapaitaiseen mieheen, joka poistui eteiseen. Puheenpitäjän seurattua miestä hän sai kasvoilleen jotain kaasua. Punapaitainen mies poistui, eikä häntä ole saatu kiinni.

Näin poliisi tiedotti viime perjantaina. Valitettavasti media ehti ensin, ja otsikot toitottivat jo torstaina, että Oulussa oli hyökätty Pride-tapahtumaa vastaan. Sen jälkeen väkivaltatapaus on liitetty North Pride -tapahtumaan.

Tekijää ei ole tavoitettu, joten hänen motiivejaan ei voi sataprosenttisella varmuudella sanoa. Hän saattoi protestoida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, seminaarin järjestänyttä organisaatiota tai puhujaa vastaan. Hän saattoi myös tuntea itsensä uhatuksi. Vastauksen tietää vain hän itse.

Väittäisin, että tapauksen liittäminen Pride-tapahtumaan on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille haitallisempaa kuin itse välikohtaus. Toki monet osoittavat vähemmistöille tukensa ja sympatiansa arvellessaan heidän olevan uhattuna. On kuitenkin myös niitä, jotka ärsyyntyvät vähemmistöjen kohtaaman vääryyden nostamisesta tapetille. Minua huolestuttaa, että uutisointi Pride-tapahtumaa vastaan hyökkäämisestä vahvistaa mielikuvaa tyhjännillittäjistä, jotka näkevät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää kaikkialla.

Mielestäni on aivan oikein nostaa vähemmistöjen kohtaamat vääryydet otsikoihin. Niitä kuitenkin riittää keksimättäkin. Harvemmin tuodaan esille henkistä väkivaltaa, jota vähemmistöjen edustajat saavat kokea ihan arkielämässä. Kerran eräälle poikamaisesti pukeutuvalle tytölle kerrottiin hänen olevan menossa väärään pukukoppiin hänen suunnatessaan tyttöjen puolelle. Myös muut vähemmistöjen edustajat kuulevat jatkuvasti olevansa vääränlaisia ja kummallisia, jopa omilta vanhemmiltaan.

Harvemmin tuodaan esille myös sitä, miten tavallista esimerkiksi homoseksuaalina eläminen on. Vähemmistöjen edustajat tekevät töitä, käyvät kaupassa ja auttavat lapsiaan läksyissä aivan samalla tavalla kuin muutkin. Olen sitä mieltä, että tämän seikan muistuttelun myötä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saisivat osakseen enemmän hyväksyntää kuin kohu-uutisilla.