tiistai 10. heinäkuuta 2012

Yle: Vierastyövoiman vaarallinen majoitus maatiloilla kuriin

Yle Uutiset: Vierastyövoiman vaarallinen majoitus maatiloilla kuriin 10.7.2012

Monet vihannes- ja marjatilat majoittavat ulkomaalaisia tilapäistyöntekijöitä palovaarallisissa konehalleissa, navetoissa ja konteissa. Varsinais-Suomessa ja Savon mansikkatiloilla on kuitenkin tarkastuksin onnistuttu kohentamaan kausityöntekijöiden majoitusta.

Varsinais-Suomessa on tehty muutaman vuoden ajan laajoja tehotarkastuksia tiloille sen jälkeen kun ukrainalainen marjanpoimijanainen kuoli navetan tulipalossa vuonna 2008. Paloviranomaiset havaitsivat, että jatkuvasti lisääntyvää kausityövoimaa majoitetaan usein ahtaasti muun muassa palovaarallisissa vanhoissa rakennuksissa, navetoissa, konehalleissa tai konteissa.

- Pahin tilanne, jonka olen nähnyt, on nukkumispaikka, jossa samassa tilassa oli lämpökeskus ja traktorihalli. Majoitustilat oli rakennettu toiseen kerrokseen, jossa oli lämpölasit ikkunoissa, niitä ei saanut auki. Tosin sekään ei olisi auttanut, sillä tikkaat puuttuivat, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palotarkastaja Eerik Virtanen.

Kiireisimpänä aikana tilalla saattaa olla olla töissä jopa 100 henkeä.

- Tilallinen kertoi, ettei palovaroittimia tai sammuttimia ollut lainkaan. Toimintaohjeet ja osoitetiedot puuttuivat myös. Tässä tapauksessa tarkastus auttoi ja työntekijät ovat saaneet uudet tilat.

Moni tilallinen säästää tinkimällä turvallisuudesta

Kun tilallinen palkkaa työvoimaa vihannes-, juurikas- tai marjapelloilleen, on hänen ilmoitettava työntekijän majoituksesta kunnan rakennusvalvontaan. Rakennustarkastaja hyväksyy tilat. Tilallinen varmistaa näin ilmoituksella vakuutuksensa ja oikeusturvansa tulipalon sattuessa. Mikäli asumisolot ovat vaaralliset, voi pelastusviranomainen kieltää majoittamisen. Moni kuitenkin laistaa ilmoituksesta, koska pelkää tilojen remonttien tuovan rahanmenoa.

Tilallisen olisikin laadittava onnettomuuden varalta pelastussuunnitelma ja varmistettava, että vieraskielinen osaa hälyttää apua hädän hetkellä.

Myös Savossa Suonenjoella ja Rautalammilla on paljon kausityöntekijöitä - nimenomaan mansikkapelloilla. Savon mansikkatilojen vaarallisten kohteiden tarkastukset ovat auttaneet. Lisäksi asumisolojen kohenemiseen on vaikuttanut kilpailu työvoimasta.

- Halutaan palkata hyvät työntekijät myös seuraavana vuonna. Kilpailukeinona käytetään säällisiä asumisoloja, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Erkki Asikainen.

Käytäntö ja kokemukset kunnissa vaihtelevat. Sekä suurten mansikkatilojen Savossa että Varsinais-Suomessa surkeiden asumusten paloturvallisuusvaatimukset ovat muutamissa harvoissa tapauksissa johtaneet hallintovalituksiin.

Kaikkialla itse ongelmaa ei ole - tai sitä ei ole havaittu. Esimerkiksi Pohjanmaalta kerrotaan, että palotarkastuksia teettävät vain juhlien tilapäismajoitus, esimerkiksi suuret herätysjuhlat.

Myös muiden alojen vierastyövoiman majoitus kirjavaa

Myös muiden alojen kuin maatalouden vierastyövoima saattaa yöpyä vaarallisissa tilapäiskyhäelmissä. Näitä on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palotarkastaja Eerik Virtasen mukaan lähes mahdotonta valvoa.

- Me emme pysty syleilemään koko maailmaa. Koko ilmiön suuruus ja laajuus on tullut meille viranomaisillekin yllätyksenä. Kehnot ja turvattomat majoitusolot vaivaavat aivan varmasti muitakin aloja. Esimerkiksi telakalla voi olla ulkomaalaisia hitsareita paljon ja heitä majoitetaan vaikkapa asuntovaunuissa ja konteissa. Näistä meillä ei ole kuitenkaan käytännön kokemusta ja tietoa, sanoo palotarkastaja Eerik Virtanen.


Mistä on kyse?
- Jatkuvasti lisääntyvää kausityövoimaa majoitetaan usein ahtaasti muun muassa palovaarallisissa vanhoissa rakennuksissa, navetoissa, konehalleissa tai konteissa
- Tilallisen on ilmoitettava palkkaamansa työntekijän majoituksesta kunnan rakennusvalvontaan, jonka rakennustarkastaja hyväksyy tilat
- Moni jättää ilmoituksen tekemättä, koska pelkää tilojen remonttien tuomaa laskua
- Myös muilla kuin maatalousalalla vierastyövoima saattaa yöpyä vaarallisissa tilapäiskyhäelmissä

Marjanpoimijoita kymmeniä tuhansia
- Suomen marja- ja vihannestiloilla arvioidaan työskentelevän 10 000 - 12 000 työntekijää.
- Ensimmäiset saapuvat Suomeen jo varhain keväällä, ja viimeiset viipyvät myöhäiseen syksyyn.
- Työntekijät tulevat yleisimmin Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Baltian maista, Vietnamista ja Thaimaasta.