tiistai 31. heinäkuuta 2012

Yle: Maahanmuuttajien äänestysinnolle potkua

Yle Uutiset: Maahanmuuttajien äänestysinnolle potkua 31.7.2012
Verkkouutiset/STT: "Maahanmuuttaja äänestää helpoiten maahanmuuttajaa"
Uusi Suomi: Suomen maahanmuuttajista erikoinen luku

Taustaa
Suomenmaa: Vain äänestämällä voi vaikuttaa 15.7.2012

Suomessa maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus on selvästi esimerkiksi Ruotsia ja Norjaa alhaisemmalla tasolla.

EU-rahoilla käynnistetty projekti pyrkii lisäämään maahanmuuttajien äänestysintoa, sillä äänestäminen on osa yhteiskunnallista aktiivisuutta, joka auttaa kotoutumisessa. Äänestämisen tullessa tutuksi yhä useampi maahanmuuttaja todennäköisesti uskaltautuu myös ehdokkaaksi.

Fatima Usman johtaa afrikkalais-eurooppalaista järjestöä ja kannustaa Afrikan naisia aktiivisiksi.

- Pyydän naisia tulemaan ulos, nyt on aika tulla sanomaan, mitä ajattelee, Usman sanoo huomauttaen, että Suomessa vaikuttamismahdollisuudet ovat aivan toisenlaiset naisten kotimaihin verrattuna.

Kamerunilainen Herve Tionang eli Ervi aikoo aktivoida maahanmuuttajia eri maista puhumalla asiasta jalkapallojoukkueensa jäsenille.

- Ainakin me kamerunilaiset kokoonnumme kuukausittain palaveriin. Jos muillakin on vastaavia tapaamisia, voisin mennä niihin puhumaan.

Äänestäminen on tärkeää, sillä siten voi vaikuttaa - esimerkiksi kaikille tärkeisiin asumisasioihin.

- Aika paljon maahanmuuttajat luulevat että Suomen systeemi on hyvä ja kaikki on ihan ok, mutta se ei ole totta, Tionang muistuttaa.

Suomi on nyt toisenlainen

Maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus on Suomessa selvästi alhaisemmalla tasolla kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Naapurimaissa kuntavaaliuurnilla käy jo 60 prosenttia maahanmuuttajista, Suomessa vain 20 prosenttia.

- Tavoitteena on maahanmuuttajien yhteiskunnallisen aktiivisuuden nostaminen ja sitä kautta kotoutumisen edistäminen, selventää projektin tarkoitusta monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston Monihelin toiminnanjohtaja Riitta Salin.

Abdirahim Hussein on itse jo toista kertaa kunnallisvaaliehdokkaana. Hän puolustaa suomalaista Suomea, mutta huomauttaa, että kuva suomalaisuudesta on muuttunut.

- Suomi on suomalaisille mutta tällä hetkellä Suomi ei ole enää vaaleatukkaisten ja sinisilmäisten miesten ja naisten, suomalainen on nyt myös tumma henkilö.

- Jokainen, joka tätä yhteiskuntaa haluaa rakentaa, on minusta se suomalainen ja tämän henkilön mielipiteitä ja ajatuksia pitäisi kuulla, Hussein sanoo.

Mistä on kyse?
- Maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus on Suomessa paljon alhaisemmalla tasolla kuin Ruotsissa ja Norjassa
- EU-rahoitteinen projekti pyrkii lisäämään maahanmuuttajien yhteiskunnallista aktiivisuutta, sillä se auttaa kotoutumisessa