maanantai 16. heinäkuuta 2012

MTV3: Rakennusliitto myöntää puutteet rakennustyömailla

MTV3: Rakennusliitto myöntää puutteet rakennustyömailla 16.7.2012

Rakennusfirmat ahnehtivat mahdollisimman suuria voittoja ja palkkaavat halpatyövoimaa ulkomailta, josta seuraa kestämätön yhtälö.

MTV3 Uutisten sunnuntaina haastattelema rakennustyömies Frank kritisoi kovin sanoin suomalaisia rakennustyömaita esimerkiksi työturvallisuuteen liittyvistä puutteista ja rikkomuksista. Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen vahvistaa osan väitteistä todeksi.

– Firmat tavoittelevat mahdollisimman suurta voittoa ja palkkaavat ulkomaisia työntekijöitä halvalla. Usein työntekijät ovat kielitaidottomia, eivätkä siten ymmärrä annettuja ohjeita ja määräyksiä. Tästä voi seurata heikkolaatuista työnjälkeä sekä työturvallisuuden laiminlyöntejä, Korhonen toteaa.

Suomalaisten rakennustyömaiden työturvallisuusmääräykset eivät ole erityisen tiukat esimerkiksi Ruotsin vastaaviin verrattuna, mutta ongelmia aiheutuu lähinnä määräysten noudattamisessa ja valvonnassa. – Yhteiset toimivat systeemit ja säännöt ovat olemassa, kunhan jokainen vain ymmärtää ne ja noudattaa niitä. Vastuu on viime kädessä esimiehillä, Rakennusliiton Korhonen muistuttaa.

Liian tiukat aikataulut ovat hyvin yleisiä suomalaisilla rakennustyömailla. Esimerkiksi talviaikaan valetut betonilattiat päällystetään usein liian nopeasti, vaikkei betoni ole ehtinyt vielä kuivua tarpeeksi. Tästä seuraa homevaurioita. Heikki Korhosen mukaan aikatauluja suunniteltaessa pitäisi varata pari viikkoa ylimääräistä aikaa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.