torstai 5. heinäkuuta 2012

Iltalehti: Viranomainen palauttaisi rikoksiin syyllistyneet romanit kotimaahansa

Iltalehti/STT: Viranomainen palauttaisi rikoksiin syyllistyneet romanit kotimaahansa 5.7.2012

Suomeen tulevien romaniperheiden olisi järkevää palata lähtömaihinsa, jos lapsen terve kehitys on vaarassa, sanoo Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä. Hänen mukaansa kotiin kannattaisi palata esimerkiksi silloin, jos ilmenee näpistyksiä ja taskuvarkauksia.

Sosiaalivirasto ei voi määrätä kotiinpalauttamista. Päätökset tekee poliisi.

- Jos Euroopan kansalaista lähdetään karkottamaan, poliisilla on oltava vahvaa näyttöä esimerkiksi rikollisesta toiminnasta. Suomeen tulevat romanit ovat Euroopan kansalaisia, ja heillä on laillinen oikeus oleskella Suomessa, sanoo sosiaaliviraston johtava sosiaalityöntekijä Kaisu Ketola.


Enemmistö voi hyvin

Suurin osa Suomeen tulleiden romanien lapsista voi hyvin. Rankkoja huostaanottoja ei ole jouduttu tekemään. Kiireellisiä sijoituksia tehtiin Ketolan mukaan viime vuonna kymmenkunta.

- Näin on toimittu, kun lapsen vanhemmat ovat esimerkiksi olleet pidätettyinä rikosepäilyistä, eikä lapsella ole ollut huoltajaa. Lapsi on luovutettu takaisin vanhempien vapauduttua.

Helsingin poliisin tietoon tuli touko-kesäkuussa kuusi tasku- ja myymälävarkausjuttua, joissa tekijöiksi epäillään 10-15-vuotiaita itäeurooppalaislapsia. Kuusi lasta luovutettiin lastensuojeluviranomaisille. Jos lapsi syyllistyy rikokseen, rikosoikeudellisessa vastuussa on aikuinen, jos löytyy näyttöä siitä, että he ovat laittaneet lapsen varastamaan. Juttujen tutkinta on kesken.

Räihä selvittäisi huostaanoton mahdollisuudet, jos näpistelyilmoitukset lisääntyvät. Hänen mukaansa vanhemmat ovat vastuussa lapsen näpistelystä.


Lapsirikollisuus ei saa kasvaa

Kun romanilasten oloissa on esiintynyt ongelmia, asiaa on selvitetty ensisijaisesti keskustelemalla vanhempien kanssa.

- Heidän kanssaan käydään läpi tapauskohtaisesti, millaiset ovat heidän jatkosuunnitelmansa, Ketola sanoo.

Räihän mukaan on keskusteltu, että lapsirikollisuus lisääntyy kerjäläisilmiön myötä. Jos rikollisuus kasvaa, siihen on hänen mukaansa puututtava järein keinoin.

Ketola ei halua arvailla, kasvaako rikollisuus vai ei. Siihen hän uskoo, että tulevaisuudessa romaneja tulee myös uusista maista.

- Suurin osa heistä ei silti missään nimessä ole varkaita, Ketola painottaa.