tiistai 31. heinäkuuta 2012

Yle: Urheilu ja ruoka auttavat turvapaikanhakijoita suomalaiseen kulttuuriin

Yle Etelä-Karjala: Urheilu ja ruoka auttavat turvapaikanhakijoita suomalaiseen kulttuuriin 31.7.2012
Yle Etelä-Karjala: Tuo omat astiat festareille - saat alennusta

Vastaanottokeskus muutti keväällä Lappeenrannan Tiuruniemestä Konnunsuon entisen vankilan tiloihin. Nyt osa turvapaikanhakijoista ottaa osaa Kontufolk-festivaalin järjestelyihin.

Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden tilanne Konnunsuolla Lappeenrannassa on odottava. Vastaanottokeskuksen pakolaisohjaaja Jussi Härkösen mukaan nyt odotellaan päätöksiä siitä, ketkä jäävät oikeasti Suomeen ja ketkä lähtevät takaisin.

Pakolaisohjaaja Härkönen pystyy mainitsemaan muutamia asioita, jotka ovat auttaneet turvapaikanhakijoiden sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Yksi iso asia on kieli.

- Meillä suomen kielen opetuksen taso on aivan huikean korkealla. Me pystymme Joutseno Opiston kanssa yhteistyössä opettamaan paljon ja siitä on tullut muualta Suomestakin palautetta, että miten hyvin me täällä voimme hoitaa tämän asian kuntoon, Härkönen kertoo.

Moninkertainen mestari valmentaa nyt junioreita

Urheilu on ihmeellinen asia. Se pitää kroppaa hyvässä kunnossa, mutta se myös yhdistää kieli- ja kulttuurimuureista huolimatta.

- Eteläkarjalaisten urheiluseurojen kanssa on tehty yhteistyötä ja etenkin jalkapallossa, joukkueet ovat saaneet vastaanottokeskuksesta pelaajia riveihinsä.

Härkösen mukaan turvapaikanhakijoilla on joskus iso kynnys omien osaamisten kehumiseen.

- Vastaanottokeskuksessa on ollut vapaaottelun kahdeksankertainen maansa mestari. Hänellä oli kaikki mitalitkin ja muut mukana, jotta uskottaisiin. Tällä hetkellä hänellä on Imatralla muutama nyrkkeilyvalmennettava, Härkönen kertoo.

Vastaanottokeskus ja Kontufolk yhteistyössä

Lappeenrannan Joutsenossa järjestetään Kontufolk-festivaali, missä myös vastaanottokeskus on näkyvästi esillä. Erilainen ruoka on mielenkiintoinen ja samalla yhdistävä tekijä.

- Olemme suunnitelleet Kontufolkin kanssa yhteistyötä ruuan suhteen. Teemme sinne etnisen keittiön, joten siellä voi maistaa todella aitoja erilaisia ruokia.

Myös musiikki auttaa sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Pakolaisohjaaja Härkösen mukaan sekin huomattiin, kun Kontufolkista alettiin puhua.

- Meiltä vastaanottokeskuksesta löytyi gospel-kuorokin, Härkönen hymyilee.

-----

Yle Etelä-Karjala: Tuo omat astiat festareille - saat alennusta

Kontufolkin järjestäjät pyrkivät vähentämään festivaalialueen roskaantumista kannustamalla yleisöä tuomaan omat ruokailuastiat mukanaan. Omista astioista voi syödä vaikkapa turvapaikanhakijoiden valmistamaa ruokaa.

Joutsenon Konnunsuolla järjestettävän Kontufolk-festivaalin järjestäjillä on tämän vuoden yleisölle kaino pyyntö.

- Haluamme ihmisten tuovan omat astiat mukanaan, toivoo Kontufolk-yhdistyksen puheenjohtaja Mia Moilanen.

Toive koskee siis kävijöitä, jotka aikovat syödä festivaaliruokaa.

Pyynnön taustalla on tavoite vähentää alueen roskaantumista. Festivaalialueelle laitetaan vesipiste, missä kävijät voivat huuhtoa astioitaan.

Omien astioiden käyttäjille on luvassa bonus.

- Ruoasta saa alennusta, Moilanen vinkkaa.

Etnistä ruokaa vastaanottokeskuksesta

Kontufolk saa tänä vuonna järjestelyapua turvapaikanhakijoilta. Joutsenon vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat osallistuvat tapahtumapaikan rakentamiseen ja valmistavat festivaalilla ruokaa.

Moilasen mukaan yhteistyötä oli tarkoitus tehdä vastaanottokeskuksen kanssa aiempinakin vuosina, mutta asia konkretisoitui vasta nyt keskuksen muutettua Konnunsuolle.

Järjestelyissä mukana oleminen auttaa turvapaikanhakijoita integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Pakolaisohjaaja Juha Härkösen mukaan innostus on kovaa.

- Alkuun nimilistoissa oli joitakin nimiä. Nyt, kun jutun juoni on ruvennut kristallisoitumaan, innokkaita tulee päivittäin, Härkönen tuumaa.