perjantai 27. heinäkuuta 2012

Yle: Kylmä kesä yllätti marjastajien maahantuojat

Yle Uutiset: Kylmä kesä yllätti marjastajien maahantuojat 27.7.2012

Pohjois-Suomen metsissä moni ulkomaalainen poimija odottaa, että pääsisi tositoimiin. Pohjoisessa marjanpoiminnan odotetaan käynnistyvän kunnolla ensi viikon aikana, kun sato on vihdoinkin kypsä.

Kylmyyden viivästyttämä marjasadon myöhästyminen yllätti ulkomaalaisia poimijoita tuovat yritykset. Pohjois-Suomen metsissä moni ulkomaalainen poimija odottaa, että pääsisi tositoimiin. Pohjois-Suomessa marjanpoiminnan arvellaan pääsevän kunnolla alkuun ensi viikon aikana, kun sato on vihdoinkin kypsä.

Ahkerimmat kotimaiset poimijat ovat ikääntymässä ja nykyään myyntiin tulevat marjat kerätään etupäässä ulkomaalaisvoimin. Marjasadon myöhästyminen yllätti ulkomaalaisia poimijoita Aasiasta tuovat yritykset, kertoo Marjamakasiinien toimitusjohtaja Henri Isohätälä. Hän näkee tilanteessa kuitenkin myös hyviä puolia.

- Matkaliput täytyy varata hyvinkin aikaisin. Poimijat ovat tulleet ehkä viikkoa liian aikaisin Suomeen. Nyt on ollut hyvä aika tutustua poimintapaikkoihin. Kun marja on kypsä, niin pääsevät suoraan tositoimiin.

Lähempää saapuvien poimijoiden tilanne on aikatauluttamisen suhteen helpompi.

- Esimerkiksi Venäjältä, Valkovenäjältä, Ukrainasta tullaan omalla autolla. Pystytään sitten helpommin säätelemään sitä, milloin poimijat Suomen puolelle tulevat.
Poimijoita kuljetettu etelämmäksi

Pohjois-Suomesta poimijoita on viety etelämmäksi marjastamaan, kun pohjoisen sato ei ole vielä kypsynyt.

Marjan menekki on kasvanut ja luonnonmarjoja käytetään koko ajan entistä enemmän. Varsinkin mustikan kysyntä on lisääntynyt huomattavasti terveysvaikutuksista puhumisen myötä.

Suomalaiset eivät ole enää innokkaita poimijoita, vaan marja hankitaan usein valmiiksi poimittuna. Tämän vuoden sadon tarkka arvioiminen on vielä tässä vaiheessa vaikeaa, mutta ensimmäisinä päivinä nähdään mihin suuntaan sato kokonaisuudessaan kehittyy. Mutta jonkinlaisen arvion pohjoisen marjasadosta Isohätälä uskaltaa antaa.

- Hillasta nyt näyttäisi tulevan toinen huono vuosi peräkkäin. Mustikasta saadaan ehkä sellainen keskitason kausi.