Helsingin Sanomat: Irak ei enää huoli Euroopasta pakkokäännytettyjä 5.7.2012
Suomessa asunut Irakin kurdi Ahmet sai soiton poliisiasemalta viime vuonna. Hänet pyydettiin "kuulemaan informaatiota".
Poliisiasemalla Ahmetille kerrottiin, että hänen turvapaikkapäätöksensä oli kielteinen. Ahmet otettiin saman tien putkaan. Parin päivän kuluttua myöhään yöllä hän odotti käsiraudoissa poliisisaattueessa lentoa Helsinki–Vantaan lentokentällä.
"Oli pimeää. Vaihdoimme lentokonetta Malmössä. Mukaan tuli lisää ihmisiä. Jokaisella meistä käännytetystä oli mukanaan kaksi poliisia. He vahtivat jokaista liikettämme", Ahmet kertoo nyt puhelimitse Irakin rajan läheltä.
Bagdadissa Ahmet sai poliisilta 100 dollaria. Sillä hänen oli tarkoitus jatkaa kotiseudulleen.
"Se oli kauheaa", Ahmet sanoo. Hän oli ensimmäistä kertaa Bagdadissa.
Taksi pois lentokentältä halusi velottaa 40 euroa viiden minuutin matkasta. Lentoa kotikaupunkiin ei ollut, kuten oli luvattu, tai ehkä Ahmet ei saanut tietää siitä.
Kesäkuun lopulla Irakin parlamentti päätti, että se ei hyväksy pakkokäännytyksiä Euroopasta Irakiin. Parlamentti määräsi hallituksen kieltäytymään käännytyksistä, ja se aikoo sakottaa lentoyhtiöitä, jotka osallistuvat käännytyksiin. Päätöslauselmassa määrätään myös, että Ruotsin kanssa tehty sopimus irakilaisten turvapaikanhakijoiden palautuksista tulee arvioida uudelleen. Asiasta kertoi brittiläinen The Guardian -lehti.
HS ei tavoittanut sisäministeri Päivi Räsästä (kd) eilen, mutta tämä lähetti HS:lle sähköpostia, jossa hän sanoi Irakin päätöksen olevan "erikoinen, koska kyseessä olevat henkilöt ovat nimenomaan maan omia kansalaisia". Räsäsen mukaan poliisi ei voi nyt palauttaa kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia.
Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta sanoo Irakin edustustojen toivoneen jo aiemmin, että maahan ei käännytettäisi.
"Me olemme kuitenkin arvioineet, että turvallisuusriskiä ei ole, vaan kyse on maan hallinnollisista ongelmista."
Irakin parlamentin päätöksen syy on epäselvä.
Irakista tuli Suomeen viime vuonna eniten turvapaikanhakijoita kaikista maista, yhteensä 586 ihmistä. Myönteisen päätöksen sai 396 irakilaista.
Turvallisiksi katsotuilta alueilta Irakista tulevat eivät yleensä saa Suomesta turvapaikkaa. Tällaisia ovat monet pohjoisen kurdialueet. Esimerkiksi Bagdadia ei pidetä turvallisena, eikä sinne käännytetä. Kansanedustaja Anna Kontula (vas) teki viime syksynä hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kysyttiin miksi Bagdadiin kuitenkin käännytetään turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole sieltä kotoisin.
Sisäministeri Räsäsen vastauksen mukaan palautukset tapahtuvat Bagdadin lentokentän kautta, ja sen transit-alue on turvallinen.
Räsänen kirjoitti eilen HS:lle, että "on mahdollista, että vastaanottorahojen riittävyys tälle vuodelle vaarantuu Irakin päätöksen johdosta".
Laki sallii tilapäisen oleskeluluvan myöntämisen, jos täytäntöönpanoa ei voida toteuttaa. Räsäsen mukaan Suomen käytäntö on, ettei tilapäistä oleskelulupaa myönnetä, jos vapaaehtoisen paluun mahdollisuus on olemassa.
Viime vuonna Suomen poliisi valvoi 78 Irakin kansalaisen palautusta. Tänä vuonna Irakiin on karkotuksen tai käännytyksen perusteella palautettu 13 ihmistä. Kaikkiaan Suomesta palautettiin viime vuonna muihin maihin 2 250 ihmistä.
Helsingin poliisin mukaan viimeisin käännytys Bagdadiin tehtiin 18. kesäkuuta.
Irakin lähetystöstä Helsingissä ei eilen tavoitettu ketään kommentoimaan.
Ahmetin nimi on muutettu.
Tausta
Somalimaa ei ota vastaan käännytettyjä
Somalimaa ilmoitti Suomelle talvella, että se ei ota vastaan käännytettyjä kansalaisiaan, elleivät he halua palata vapaaehtoisesti.
"Somalimaa on arvioitu turvalliseksi, eli sinne voidaan palauttaa, mutta täytäntöönpano on hankalaa. He eivät halua ottaa pakkopalautettuja vastaan", sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta. "Olemme sopineet Somalimaan kanssa vapaaehtoisesta paluuohjelmasta, mutta pakkopalautukset ovat jäissä."
Iso osa käännytyspäätöksen saaneista odottaa nyt vastaanottokeskuksissa. Lain mukaan poliisi voi odottaa täytäntöönpanoa. "Jos tilanne todetaan pysyväksi, voidaan harkita linjanmuutosta, eli ei tehdä kielteisiä päätöksiä", Repo sanoo.
Somalimaa on julistautunut itsenäiseksi Somaliasta. Suomi ei ole tunnustanut itsenäisyyttä.