torstai 5. heinäkuuta 2012

HS: Irak ei enää huoli Euroopasta pakkokäännytettyjä

Helsingin Sanomat: Irak ei enää huoli Euroopasta pakkokäännytettyjä 5.7.2012

Suo­mes­sa asu­nut Ira­kin kur­di Ah­met sai soi­ton po­lii­si­ase­mal­ta vii­me vuon­na. Hä­net pyy­det­tiin "­kuu­le­maan in­for­maa­tio­ta".
Po­lii­si­ase­mal­la Ah­me­til­le ker­rot­tiin, et­tä hä­nen tur­va­paik­ka­pää­tök­sen­sä oli kiel­tei­nen. Ah­met otet­tiin sa­man tien put­kaan. Pa­rin päi­vän ku­lut­tua myö­hään yöl­lä hän odot­ti kä­si­rau­dois­sa po­lii­si­saat­tuees­sa len­toa Hel­sin­ki–­Van­taan len­to­ken­täl­lä.

"O­li pi­meää. Vaih­doim­me len­to­ko­net­ta Mal­mös­sä. Mu­kaan tu­li li­sää ih­mi­siä. Jo­kai­sel­la meis­tä kään­ny­te­tys­tä oli mu­ka­naan kak­si po­lii­sia. He vah­ti­vat jo­kais­ta lii­ket­täm­me", Ah­met ker­too nyt pu­he­li­mit­se Ira­kin ra­jan lä­hel­tä.

Bag­da­dis­sa Ah­met sai po­lii­sil­ta 100 dol­la­ria. Sil­lä hä­nen oli tar­koi­tus jat­kaa ko­ti­seu­dul­leen.
"­Se oli kau­heaa", Ah­met sa­noo. Hän oli en­sim­mäis­tä ker­taa Bag­da­dis­sa.

Tak­si pois len­to­ken­täl­tä ha­lu­si ve­lot­taa 40 eu­roa vii­den mi­nuu­tin mat­kas­ta. Len­toa ko­ti­kau­pun­kiin ei ol­lut, ku­ten oli lu­vat­tu, tai eh­kä Ah­met ei saa­nut tie­tää sii­tä.

Ke­sä­kuun lo­pul­la Ira­kin par­la­ment­ti päät­ti, et­tä se ei hy­väk­sy pak­ko­kään­ny­tyk­siä Eu­roo­pas­ta Ira­kiin. Par­la­ment­ti mää­rä­si hal­li­tuk­sen kiel­täy­ty­mään kään­ny­tyk­sis­tä, ja se ai­koo sa­kot­taa len­toyh­tiöi­tä, jot­ka osal­lis­tu­vat kään­ny­tyk­siin. Pää­tös­lau­sel­mas­sa mää­rä­tään myös, et­tä Ruot­sin kans­sa teh­ty so­pi­mus ira­ki­lais­ten tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den pa­lau­tuk­sis­ta tu­lee ar­vioi­da uu­del­leen. Asias­ta ker­toi brit­ti­läi­nen The Guar­dian -leh­ti.

HS ei ta­voit­ta­nut si­sä­mi­nis­te­ri Päi­vi Rä­säs­tä (kd) ei­len, mut­ta tä­mä lä­het­ti HS:l­le säh­kö­pos­tia, jos­sa hän sa­noi Ira­kin pää­tök­sen ole­van "e­ri­koi­nen, kos­ka ky­sees­sä ole­vat hen­ki­löt ovat ni­men­omaan maan omia kan­sa­lai­sia". Rä­sä­sen mu­kaan po­lii­si ei voi nyt pa­laut­taa kiel­tei­sen pää­tök­sen saa­nei­ta ira­ki­lai­sia.

Tur­va­paik­ka­yk­si­kön joh­ta­ja Es­ko Re­po Maa­han­muut­to­vi­ras­tos­ta sa­noo Ira­kin edus­tus­to­jen toi­vo­neen jo aiem­min, et­tä maa­han ei kään­ny­tet­täi­si.
"­Me olem­me kui­ten­kin ar­vioi­neet, et­tä tur­val­li­suus­ris­kiä ei ole, vaan ky­se on maan hal­lin­nol­li­sis­ta on­gel­mis­ta."

Ira­kin par­la­men­tin pää­tök­sen syy on epä­sel­vä.

Ira­kis­ta tu­li Suo­meen vii­me vuon­na eni­ten tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­ta kai­kis­ta mais­ta, yh­teen­sä 586 ih­mis­tä. Myön­tei­sen pää­tök­sen sai 396 ira­ki­lais­ta.

Tur­val­li­sik­si kat­so­tuil­ta alueil­ta Ira­kis­ta tu­le­vat ei­vät yleen­sä saa Suo­mes­ta tur­va­paik­kaa. Täl­lai­sia ovat mo­net poh­joi­sen kur­dia­lueet. Esi­mer­kik­si Bag­da­dia ei pi­de­tä tur­val­li­se­na, ei­kä sin­ne kään­ny­te­tä. Kan­san­edus­ta­ja An­na Kon­tu­la (vas) te­ki vii­me syk­sy­nä hal­li­tuk­sel­le kir­jal­li­sen ky­sy­myk­sen, jos­sa ky­syt­tiin mik­si Bag­da­diin kui­ten­kin kään­ny­te­tään tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­ta, jot­ka ei­vät ole siel­tä ko­toi­sin.

Si­sä­mi­nis­te­ri Rä­sä­sen vas­tauk­sen mu­kaan pa­lau­tuk­set ta­pah­tu­vat Bag­da­din len­to­ken­tän kaut­ta, ja sen tran­sit-alue on tur­val­li­nen.
Rä­sä­nen kir­joit­ti ei­len HS:l­le, et­tä "on mah­dol­lis­ta, et­tä vas­taan­ot­to­ra­ho­jen riit­tä­vyys täl­le vuo­del­le vaa­ran­tuu Ira­kin pää­tök­sen joh­dos­ta".

La­ki sal­lii ti­la­päi­sen oles­ke­lu­lu­van myön­tä­mi­sen, jos täy­tän­töön­pa­noa ei voi­da to­teut­taa. Rä­sä­sen mu­kaan Suo­men käy­tän­tö on, et­tei ti­la­päis­tä oles­ke­lu­lu­paa myön­ne­tä, jos va­paa­eh­toi­sen pa­luun mah­dol­li­suus on ole­mas­sa.
Vii­me vuon­na Suo­men po­lii­si val­voi 78 Ira­kin kan­sa­lai­sen pa­lau­tus­ta. Tä­nä vuon­na Ira­kiin on kar­ko­tuk­sen tai kään­ny­tyk­sen pe­rus­teel­la pa­lau­tet­tu 13 ih­mis­tä. Kaik­kiaan Suo­mes­ta pa­lau­tet­tiin vii­me vuon­na mui­hin mai­hin 2 250 ih­mis­tä.
Hel­sin­gin po­lii­sin mu­kaan vii­mei­sin kään­ny­tys Bag­da­diin teh­tiin 18. ke­sä­kuu­ta.

Ira­kin lä­he­tys­tös­tä Hel­sin­gis­sä ei ei­len ta­voi­tet­tu ke­tään kom­men­toi­maan.
Ah­me­tin ni­mi on muu­tet­tu.


Tausta
Somalimaa ei ota vastaan käännytettyjä


So­ma­li­maa il­moit­ti Suo­mel­le tal­vel­la, et­tä se ei ota vas­taan kään­ny­tet­ty­jä kan­sa­lai­siaan, el­lei­vät he ha­lua pa­la­ta va­paaeh­toi­ses­ti.

"­So­ma­li­maa on ar­vioi­tu tur­val­li­sek­si, eli sin­ne voi­daan pa­laut­taa, mut­ta täy­tän­töön­pa­no on han­ka­laa. He ei­vät ha­lua ot­taa pak­ko­pa­lau­tet­tu­ja vas­taan", sa­noo tur­va­paik­ka­yk­si­kön joh­ta­ja Es­ko Re­po Maa­han­muut­to­vi­ras­tos­ta. "O­lem­me so­pi­neet So­ma­li­maan kans­sa va­paa­eh­toi­ses­ta pa­luuoh­jel­mas­ta, mut­ta pak­ko­pa­lau­tuk­set ovat jäis­sä."

Iso osa kään­ny­tys­pää­tök­sen saa­neis­ta odot­taa nyt vas­taa­not­to­kes­kuk­sis­sa. Lain mu­kaan po­lii­si voi odot­taa täy­tän­töön­pa­noa. "­Jos ti­lan­ne to­de­taan py­sy­väk­si, voi­daan har­ki­ta lin­jan­muu­tos­ta, eli ei teh­dä kiel­tei­siä pää­tök­siä", Re­po sa­noo.

So­ma­li­maa on ju­lis­tau­tu­nut it­se­näi­sek­si So­ma­lias­ta. Suo­mi ei ole tun­nus­ta­nut it­se­näi­syyt­tä.